Peperzaden & Benodigdheden

De Zamnesia Peppershop voorziet in al je behoeften als kweker, van peperzaden tot plantenvoeding en producten om ze goed te laten gedijen. Of je nu pas net begint, het kweken weer wilt oppakken of al geruime ervaring hebt opgedaan met thuis pepers kweken; dit is de shop voor jou.

Ons uitgebreide assortiment van zaden en producten is zorgvuldig afgestemd en vakkundig geselecteerd om jou de best mogelijke resultaten te geven. Geloof ons, er gaat niets boven het kweken van je eigen persoonlijke voorraad pepers. Je kunt ze op talloze manieren gebruiken en het was nog nooit zo makkelijk om over je eigen hoogwaardige pepers te beschikken.

Ongeacht je ervaring staan wij dus voor je klaar. Bij ons ben je aan het juiste adres voor je peperzaden en aanverwante producten. Geloof ons echter niet op ons woord, maar bekijk vooral ook enkele klantenreviews om erachter te komen wat je kunt verwachten.

Peppershop - Klik hier voor meer info
Lees meer...
Lees minder

Informatie Over Chili En Peper Zaden

Informatie Over Chili En Peper Zaden

Houd je van super pittige pepers, of van een wat zoetere variant? Eén ding is zeker; er gaat niets boven het kweken van je eigen chilipepers! Het zorgvuldig telen en uiteindelijk oogsten van pepers geeft onwijs veel voldoening. Met de juiste verzorging en knowhow kan het je ook nog eens vrij makkelijk afgaan. We bespreken hier alles wat je nodig hebt om gezonde en heerlijke pepers te kweken. Dus of je nu helemaal nieuw bent of al wat ervaring hebt met thuis je eigen hete peper zaden opkweken, hieronder vind je wat je moet weten!

Waarom zou je je eigen chilipepers kweken?

Waarom Zou Je Je Eigen Chilipepers Kweken?

Maar waarom de moeite nemen om thuis je eigen pepers te kweken? Je kunt er toch ook een paar bij de plaatselijke supermarkt kopen? Klopt, maar een voorverpakt zakje pepers halen geeft totaal geen voldoening, of wel? Bovendien kunnen dit soort kant-en-klare pepers duur zijn. Niets is echter te vergelijken met het uitzoeken van chili zaden die bij jouw persoonlijke voorkeuren passen, en ze van ontkieming tot oogst te zien groeien.

Pepers oogsten geeft zeker voldoening. Toch ervaren de meeste kwekers pas de échte voldoening in de keuken. Je eigen hete pepers toevoegen aan gerechten, sauzen of salsa’s en je vrienden en familie deze laten proeven, is veruit het meest bevredigend.

Hoe kies je de beste chilipeper zaadjes?

Hoe Kies Je De Beste Chilipeper Zaadjes?

Dit is waar je avontuur in het kweken van chili zaden echt begint. Het kiezen van het juiste chilizaad is superbelangrijk. Als je bijvoorbeeld een peper kiest die voor jou eigenlijk veel te heet is, kan dat na al die tijd en moeite het plezier nogal bederven. Bedenk dus welke pepersoorten je lekker vindt en ga op zoek naar die zaadjes.

Houd er wel rekening mee dat hetere pepers doorgaans wat langer nodig hebben om te groeien en te rijpen. Als je dus aan een bepaalde tijd vastzit, overweeg dan wat mildere peperzaden. Hoewel de effecten en pittigheid belangrijke overwegingen zijn bij het uitkiezen van zaadjes, zijn er ook andere factoren waarmee je rekening moet houden.

De uiteindelijke grootte van de peperplant speelt ook vaak een cruciale rol bij het uitkiezen van zaadjes. Doe dus je huiswerk en check welke peper het handigst voor je is. Je research kan je ook helpen een idee te krijgen van wat je zult gaan oogsten.

Het spreekt voor zich dat elke chilipeper zijn eigen kweekvereisten heeft. Sommige pepers vereisen een zeer praktische aanpak en hebben regelmatig verzorging nodig om de beste resultaten te bereiken. Andere variëteiten zorgen echter min of meer voor zichzelf, zolang ze maar aan genoeg licht en warmte worden blootgesteld.

quick facts!
Wanneer kun je hete peperzaden planten?

Zaden van hete pepers kun je binnen kiemen in de wintermaanden. Vervolgens kun je ze buiten in potten/bloembedden zetten, zodat ze kunnen genieten van de zon en warmte in de lente en de zomer.

Wat zijn de populairste hete pepers?

Wat Zijn De Populairste Hete Pepers?

Met zoveel beschikbare soorten is er voor ieder wat wils. Maar er zijn wel een paar knallers waar veel kwekers steeds weer voor kiezen.

Jalapeño is misschien wel de bekendste chilipeper. Deze peper vind je terug in veel verschillende voedingsmiddelen en recepten. De jalapeño is populair vanwege het gemiddelde hitteniveau (meestal tussen de 2500 en 8000 op de Scovilleschaal), waardoor het een perfect startpunt is voor mensen die een beetje pit aan hun leven willen toevoegen. Jalapeños hebben dik vruchtvlees en zijn felgekleurd - er zijn zowel rode als groene. De groene jalapeño is wat milder en iets minder zoet dan zijn rode tegenhanger.

De Carolina Reaper, ook wel 'de heetste peper ter wereld' genoemd, heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Met maar liefst een waarde van 2.000.000 op de Scovilleschaal is ie wel 250 keer sterker dan de jalapeño. Deze peper is gewild bij zowel chili liefhebbers als waaghalzen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de Carolina Reaper niet alleen een zeer pittige, maar ook een buitengewoon smaakvolle peper, met zoete en fruitige tonen die hem ideaal maken voor het koken.

Andere pepers die enorm populair zijn, zijn de habanero en de ghost pepper. Hoewel deze niet zo pittig zijn als de Carolina Reaper (met waardes van respectievelijk ongeveer 350.000 en 1.000.000 op de Scovilleschaal), zijn het zeker geen kleine jongens qua pittigheid!

De eerder genoemde pepers zijn niet alleen heet en smaakvol, ze zijn ook nog eens relatief makkelijk te kweken. Het enige wat je nodig hebt, zijn pittige peper zaden, en je kunt beginnen met je hete kweekavontuur!

Hoe bewaar je peper zaadjes?

Hoe Bewaar Je Peper Zaadjes?

Heb je al wat chili zaden, maar ben je nog niet klaar om ze te kweken, wees dan gerust. De zaadjes kunnen worden bewaard totdat je ze nodig hebt. Je moet de peper zaadjes hiervoor ongeveer vijf dagen op kamertemperatuur drogen. Dit zorgt ervoor dat eventueel resterend vocht verdampt en geen rot of schimmel veroorzaakt tijdens het bewaren. Bij gekochte zaadjes kan de droogfase echter vaak worden overgeslagen.

Vervolgens is het een kwestie van een geschikte bewaarplek vinden om je zaadjes te bewaren. Dit kan een luchtdichte glazen pot zijn of iets anders wat volledig kan worden afgesloten, om te voorkomen dat er vocht bij komt.

Let ook op waar je je pot bewaart. Zet hem in een koele, droge en donkere omgeving. Als je geen geschikte plek hebt voor je pot, kun je altijd nog voor de koelkast kiezen. Wanneer je je chili en peper zaadjes onder de best mogelijke omstandigheden bewaart, blijven ze jarenlang goed. Dus als je er klaar voor bent - ze wachten op je!

Chilipepers uit zaadjes kweken

Je hebt nu de chilipepersoort uitgekozen die je wilt gaan kweken. In het volgende gedeelte leer je alle basisprincipes om je chiliplant naar behoren te laten presteren, van de ontkieming tot het uiteindelijke oogsten van je pepers. Als je alle stappen volgt, word je rijkelijk beloond met gezonde planten en uitstekende opbrengsten.

Plan je kweek

Chilipepers kweken - Plan Je Kweek

Allereerst moet je beslissen waar je wilt kweken. Je plant zal ongetwijfeld binnenshuis beginnen met leven (hierover straks meer), maar daarna moet je haar in een grotere pot zetten, en vindt de groeicyclus verder buiten plaats. Overweeg om kleinere potten te kopen voor de beginfase en wat grotere potten voor wanneer je ze buiten plaatst - of maak een bloembed of ruimte in je kas vrij. Voeg er wat compost aan toe, en je zit helemaal goed.

Houd er rekening mee dat de zaadjes tussen de 60 en 120 dagen nodig hebben om chilipepers te produceren. De verwachte groei informatie staat echter op de verpakking van de door jouw gekozen zaden. Baseer hierop je groeischema voor je planten. Het ontkiemingsstadium kan in de winter-/lentemaanden plaatsvinden. Wanneer de zomer echter voor de deur staat, moeten je peper planten klaar zijn om naar een geschikte locatie buiten te verhuizen.

Hoe ontkiem je je chilipeper zaadjes?

Chilipepers kweken - Hoe Ontkiem Je Je Chilipeper Zaadjes?

Doe in elke kleine pot een zaadje, ongeveer 2-5mm diep in licht vochtige compost. De ondergrond moet een temperatuur van rond de 20–30°C hebben. De beste tijd om de zaadjes te ontkiemen is, zoals eerder vermeld, tijdens de winter-/lentemaanden, binnenshuis. Hierdoor kunnen ze volledig profiteren van het licht en de warmte van de zomer, en zo optimaal bloeien.

Omdat warmte essentieel is om chilipeper zaadjes te laten ontkiemen, kiezen veel kwekers ervoor om een propagator of heatmats te gebruiken om het zaad genoeg warmte te geven. Andere opties zijn een kast of een zonnige vensterbank. De kieming duurt meestal tussen de zeven en veertien dagen. Als er zaailingen zijn verschenen, kun je ze op een vensterbank in direct zonlicht zetten. Voor het beste resultaat is het belangrijk om de grond tijdens deze fase vochtig (maar niet doorweekt) te houden.

quick facts!
Hoe ontkiem je hete peperzaden?

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je zaden van hete pepertjes kunt ontkiemen. We raden aan om kiempotjes te gebruiken, zoals Smart Start. Hiermee geef je de zaden de best mogelijke start.

Hoe en wanneer moet je je peper zaailingen verpotten?

Chilipepers kweken - Hoe En Wanneer Moet Je Je Peper Zaailingen Verpotten?

Als de plant begint te groeien, zul je merken dat de wortels uit de bodem van de pot beginnen te steken. Dit is een duidelijk teken dat het tijd is om haar in een grotere pot te zetten. Sommige kwekers wachten echter gewoon tot 3-4 weken na het ontkiemen, of tot een derde set bladeren is verschenen, voordat ze dit doen.

Als de plant te lang in een te kleine pot staat, kan dit nadelige gevolgen hebben. De wortels kunnen dan namelijk gaan klitten en verharden, wat in een wortelgebonden plant resulteert. Dit voorkomt dat de plant de voedingsstoffen ontvangt die ze nodig heeft om te bloeien.

Vul je nieuwe pot allereerst met vochtige grond. Maak vervolgens de aarde rondom de plant los. Handschoenen zijn erg handig, zo voorkom je namelijk besmetting. Knijp in de zaadcel en de plant moet gemakkelijk te verwijderen zijn. Met de zaailing tussen je ringvinger en middelvinger en je hand plat op de aarde, houd je de pot op ongeveer 180°, terwijl je de plant er voorzichtig uit trekt. Eenmaal verwijderd, kun je alle wortels die eruitzien alsof ze zijn uitgehard of rond de plant zijn gewikkeld, losmaken en ontwarren. Zet de plant nu voorzichtig in de nieuwe pot, zorg dat ze stevig vaststaat, druk de grond aan, en maak de aarde een beetje vochtig met wat water. Dit is bovendien een geschikt moment om eventueel onvaste bladeren te verwijderen.

Afhankelijk van het type chilipeper kan het voorkomen dat je tijdens de groeicyclus de plant nog een paar keer moet verpotten. Zorg dus dat je genoeg potten hebt om je planten te huisvesten en houd de grond steeds vochtig. Je kunt ze echter ook rechtstreeks in een bloembed of kas zetten.

Wanneer oogst je je pepers?

Chilipepers kweken - Wanneer Oogst Je Je Pepers?

Het kweken van chilipepers is over het algemeen vrij eenvoudig. Wanneer de planten beginnen te bloeien, zul je zien dat er pepers tevoorschijn komen. Als je het schema hierboven hebt gevolgd, zijn ze in de zomer klaar voor de oogst. Pak hiervoor een rijpe vrucht bij de stengel beet, en buig deze tegen de groeirichting in. De stengel heeft een bepaald breekpunt, waar je de chili eenvoudig kunt afbreken, waarmee je op een natuurlijke manier kunt oogsten. We raden je af een mes te gebruiken, omdat een snee de plant kwetsbaar voor ziektes kan maken. Telkens als er nieuwe chilipepertjes gegroeid zijn, kun je ze eraf halen, maar de meeste pepersoorten hebben wel een bepaald moment waarop ze het best kunnen worden geoogst. Als je precies in die periode oogst, hebben de pepertjes de ideale pittigheid en smaak. Zorg dus dat je de specifieke eigenschappen van jouw soort te weten komt.

De plant blijft pepers produceren tot in de herfstmaanden nadat je hebt geoogst, dus denk niet dat je oogst iets 'eenmaligs' is.

quick facts!
Wanneer kun je hete pepers plukken?

Verschillende soorten hete pepers rijpen op verschillende tijdstippen. Daarom is er geen universeel antwoord op het juiste moment voor de oogst. Zodra er vruchten verschijnen, kun je ze plukken. Je kunt ze echter langer laten rijpen om de smaak en hitte te verbeteren.

Hoe bewaar je chilipepers?

Er zijn allerlei manieren om je pepers voor lange en korte tijd te bewaren. Als je ze meteen wilt gebruiken, bewaar ze dan in de koelkast, zodat je er makkelijk bij kunt. Voor de lange termijn kun je je pepers voor verschillende doeleinden invriezen, pekelen, drogen, inblikken of fermenteren.

Hoe gebruik je hete pepers?

Hoe Gebruik Je Hete Pepers?

Wil je een beetje pit aan je favoriete gerechten toevoegen? Je hoeft dan alleen maar wat verse chilipepers aan je recept toe te voegen. Er zijn veel verschillende manieren om zelfgekweekte pepers te gebruiken. Maak bijvoorbeeld je eigen sauzen of hete chilipoeder voor bij de buurtbarbecue, of verras je familie met een chili jam recept.

Echte waaghalzen kunnen ook een wedstrijdje houden om te zien wie de heetste pepers aankan. Het gebruik van hete pepers kent geen grenzen. Je hebt talloze mogelijkheden met je zelfgekweekte pepers, wees creatief!

Zijn chilipepers veilig?

Het is geen geheim dat chilipepers extreem heet kunnen zijn. Hoewel ze prima te consumeren zijn, heeft iedereen weer een andere tolerantiegrens qua pittigheid. Wees dan ook een beetje voorzichtig met het aanbieden van chilipepers aan vrienden en familie. Jouw definitie van de heetste chili kan anders zijn dan die van hen. Houd er ook rekening mee dat je telkens na het snijden van en koken met pepers je handen moet wassen. Sowieso voordat je je gezicht aanraakt, en al helemaal voordat je naar de WC gaat (geloof ons, je zult ons dankbaar zijn).

Geef je leven meer pit en kweek je eigen chilipeper planten

Geef Je Leven Meer Pit En Kweek Je Eigen Chilipeper Planten

Nu bezit je alle knowhow die nodig is om thuis pepers te kweken. Het enige wat je avontuur nog in de weg staat, is de pepersoort uitkiezen die bij jou past. Maar waar vind je chilipeper zaadjes? Simpel: bestel een paar pepers in Zamnesia’s Peppershop, je zult er geen spijt van krijgen. Met een breed assortiment chili en peper zaadjes kan je hete avontuur beginnen... feeling hot, hot, hot!

Chili En Peper Zaden: Vragen & Antwoorden

🌳 Hoe kweek je hete pepers?
De planten hebben 60-120 dagen nodig om de pepers te produceren. Omdat ontkieming meestal plaatsvindt in de wintermaanden, kunnen planten gedijen in de warmte en het licht van de lente en zomer.
🌶️ Wanneer kun je hete pepers plukken?
Verschillende soorten hete pepers rijpen op verschillende tijdstippen. Daarom is er geen universeel antwoord op het juiste moment voor de oogst. Zodra er vruchten verschijnen, kun je ze plukken. Je kunt ze echter langer laten rijpen om de smaak en hitte te verbeteren.
☀️ Wanneer kun je hete peperzaden planten?
Zaden van hete pepers kun je binnen kiemen in de wintermaanden. Vervolgens kun je ze buiten in potten/bloembedden zetten, zodat ze kunnen genieten van de zon en warmte in de lente en de zomer.
🌱 Hoe ontkiem je hete peperzaden?
Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je zaden van hete pepertjes kunt ontkiemen. We raden aan om kiempotjes te gebruiken, zoals Smart Start. Hiermee geef je de zaden de best mogelijke start.
📦 Hoe kun je hete pepers bewaren?
Als je pepers korte tijd wilt bewaren, kun je ze in de koelkast of voorraadkast leggen. Voor langdurige opslag kun je ze bijvoorbeeld invriezen, drogen, inmaken in zuur of inblikken.