Blog
3 lesjes geleerd van het Nederlandse drugsbeleid
2 min

3 lesjes geleerd van het Nederlandse drugsbeleid

2 min
Nieuws Wetgeving
Wat zouden de Amerikaanse beleidsmakers kunnen leren van Nederland? Gigantisch veel! De volgende vraag is: WILLEN ze wel leren van landen met meer liberale regelgeving met betrekking tot de toegang tot softdrugs zoals marihuana, of zullen zij vasthouden

Wat zouden de Amerikaanse beleidsmakers kunnen leren van Nederland? Gigantisch veel! De volgende vraag is: WILLEN ze wel leren van landen met meer liberale regelgeving met betrekking tot de toegang tot softdrugs zoals marihuana, of zullen zij vasthouden aan hun triljoen dollar fiasco en hun "Oorlog tegen Drugs" voortzetten, ongeacht de gevolgen voor hun samenleving en huishoudbudget? Natuurlijk HEEFT Nederland meer liberale wetten met betrekking tot drugsbezit en -gebruik, maar vraag jezelf eens af of deze strategie gefaald heeft, kijkend naar de drie vragen hierboven? Is het gebruik van (hard) drugs toegenomen na de decriminalisering? Is het mogelijk om de markt voor soft- en harddrugs te scheiden? Hebben soepele drugswetten een verzwarend effect op de volksgezondheid? Nee, ja en nee!

Een rapport, dat door de Open Society Foundations in juli 2013 is vrijgegeven, geeft de voordelen aan van het Nederlandse model, waar marihuana in coffeeshops openlijk verkocht en gebruikt wordt en hoe Nederland een laag percentage van HIV handhaaft onder mensen die drugs injecteren en een vergelijkbaar laag percentage marihuana gebruik onder jongeren laat zien, terwijl de kosten van zware handhavingsmaatregelen van de buurlanden worden vermeden. Het rapport bevat ook het effect van het Nederlandse model van "markten scheiden", die de blootstelling aan en toegang tot harddrugs beperkt.

Dus, door naar de drie belangrijkste vragen...

Is het gebruik van (hard) drugs toegenomen na decriminalisatie?
Nee, Nederland is in feite een perfect voorbeeld om de absolute nonsens te weerleggen van politici met een plaat voor hun kop die schreeuwen dat meer tolerante wetgeving de deur voor meer drugsmisbruik wagenwijd open zou zetten. Een rapport door het Cato Institute over de decriminalisering van drugs in Portugal geeft aan dat het drugsgebruik was AFGENOMEN en een onderzoek, gedaan in Nederland in 1976, komt overeen met de bevindingen van het Cato Institute. De conclusie: het is bewezen dat meer tolerante wetgeving in combinatie met eerlijke voorlichting de juiste manier is.

Is het mogelijk om de markt voor soft- en harddrugs te scheiden?
Jazeker! Verschillende drugs komen met compleet verschillende risico's en de Nederlandse overheid realiseerde zich dat het gebruik van soft- en harddrugs apart behandeld moest worden. En jawel, de coffeeshops zijn het perfecte instrument om de toegang tot hardere drugs te BEPERKEN; de grote meerderheid van marihuana gebruikers koopt hun voorraad in een coffeeshop en er staat UITSLUITEND marihuana op het menu. Als ze hun wiet moeten kopen van een sjofele straatdealer, zouden de gebruikers een veel grotere kans hebben om zwaardere drugs aangeboden te krijgen. In vergelijking: In Zweden geeft 52% van de marihuana gebruikers aan dat hun marihuana leverancier ook zwaardere drugs aanbiedt; in Nederland is dat percentage slechts 14%.

Hebben soepelere drugswetten een verzwarend effect op de volksgezondheid? Nee, zeker niet! Het tegenovergestelde is waar! In Nederland komt consequent weinig HIV voor onder drugsgebruikers en het gebruik van marihuana is gelijk aan het Europese gemiddelde. Maar nog beter: voornamelijk jongeren tussen de 13 en 16 gebruiken minder drugs dan voor de decriminalisering.

Met deze vragen beantwoord, rijst nog de belangrijkste vraag... zijn politiek leiders en beleidsmakers over de hele wereld bereid te accepteren dat hun drugsbeleid gedoemd is te mislukken als ze zich hieraan blijven vasthouden? De tijd zal het leren...


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken