Blog
Uitstrekken Cannabisplanten Verminderen
3 min

6 Manieren Om Het Uitstrekken Van Cannabisplanten Te Verminderen

3 min
Growing Seedshop

Cannabisplanten die zich te veel uitstrekken en proberen de hemel te bereiken, zullen waarschijnlijk geen zware oogst produceren. We hebben 6 tips voor het tegengaan van stretching, zodat ook jij een gigantische stash produceert.

WAAROM STRETCHING SLECHT IS

Elke kweker wil zijn cannabistuin zien uitpuilen van de vette cola's met eersteklas cannabis als het oogstmoment gekomen is. Overmatige stretching van planten, ongeacht de oorzaak, zal absoluut afbreuk doen aan zo'n weelderige tuin. Slungelachtige cannabisplanten met veel ruimtes tussen de internodes moeten koste wat kost worden vermeden. De eindopbrengst zal lager zijn, net als de kwaliteit van de toppen.

Grote, uitstrekkende planten kunnen zelfs voor sommige meesterkwekers een te grote uitdaging zijn. Daarnaast is ruimte van groot belang voor de gemiddelde thuis- of microkweker. Daarom hier 6 simpele stappen waarmee je voorkomt dat het stretchen van planten een probleem wordt in je kweekruimte.

1. KIES JE CANNABIS SOORT VERSTANDIG

KIES JE SOORT VERSTANDIG

De beste manier om uitstrekkende cannabisplanten te voorkomen, is door hoogwaardige indica-dominante soorten te selecteren. Cannabisvarianten uit hooggelegen berggebieden, zoals Kush soorten, zijn van nature geëvolueerd om uit te groeien tot struikachtige planten met een korte afstand tussen de internodes. Indica soorten staan bekend om hun gedrongen en stevige verschijning. Ze worden sterk aangeraden in het geval van kleinere kweekruimtes. Old-school klassiekers, zoals Northern Lights en Afghan Kush, hebben ook korte afstanden tussen de internodes.

Aan de andere kant van het cannabisspectrum vinden we de sativa soorten. Lange, slanke en schaars vertakte, sativa-dominante cannabis is minder geschikt om binnen te kweken. Zelfs met vroegtijdige training en besnoeiing, zullen sativa soorten zich aanzienlijk uitstrekken tijdens de bloeiperiode. Veel kwekers kweken laatbloeiende Haze soorten al vanaf het zaadgewas middels een 12/12 schema om stretching te beperken.

Hybrides zijn vaak het beste alternatief. De allerbeste soorten laten een mix zien van de meest gewilde indica en sativa eigenschappen. De Skunkfamilie past perfect in dit plaatje. Super Skunk voor een couchlock effect; Lemon Skunk voor de high-liefhebbers met een voorliefde voor citrus; Cheese voor de connaisseurs. Voor iedere stoner is er een Skunk.

En laten we de "auto's" niet vergeten. De meeste autoflowering cannabissoorten ontwikkelen één enkele hoofdcola met een beperkt aantal zijtakken, met uitzondering van de XL-superauto's. De meeste nieuwe hybrides worden zowel binnen als buiten zelden hoger dan 1 meter. Daarom zijn auto's waarschijnlijk de simpelste oplossing voor problemen met uitstrekkende planten. Met auto's ervaar je dit probleem namelijk niet. Auto's zijn niet voor iedereen geschikt, maar als je net begint met kweken, behoren ze tot de meest vergevingsgezinde cannabisplanten.

2. HOUD REKENING MET LUCHTCIRCULATIE

Air Circulation

Hier een ventilator, daar een ventilator, overal een ventilator! Gebruik ook eentje die frisse lucht aanzuigt. Een afzuiger is een must om de muffe lucht af te zuigen. Ook een staande ventilator (of op zijn minst een clip-on ventilator) is onmisbaar. Probeer een licht briesje te creëren rondom je planten. De stelen zullen zwak zijn en in de bloeiperiode breken als je geen wind hebt gebruikt om ze in de vegetatieve fase te versterken. Houd ook rekening met luchtkanalen en verbind een koolstoffilter aan de afzuiger om geurtjes te verwijderen.

Gerelateerd verhaal

Hoe Verberg Of Voorkom Je De Geur Van Cannabis?

3. LICHTSPECTRUM

Light Spectrum For Cannabis

Als je dit goed doet, zal je het uitstrekken van je cannabisplanten met minimale inspanningen verminderen. Blauw/wit licht is het beste voor zaailingen en vegetatieve groei, terwijl het meer oranje/rode spectrum geschikt is voor de bloeiperiode. Om stretching te verminderen en de ruimtes tussen de internodes tot een minimum te beperken, is het verstandig om koele, blauw/witte verlichting te gebruiken. Deze hang je vlak boven het bladerdak op.

Volgens old-school kweekmethoden, kun je Mh of White CFL gebruiken voor de vegetatieve groei, waarna je in de bloeiperiode overschakelt naar HPS. Tegenwoordig kiezen sommige kwekers voor Full Spectrum LED-verlichting voor de volledige levenscyclus. Dit is echter nog steeds ietwat "futuristisch" als het gaat om haalbaarheid.

4. WARMTE

Magage Temperatures In Your Grow Room

De temperatuur kan de groei remmen, maar ook verbeteren. Temperaturen van boven de 29°C zijn problematisch voor cannabis. Maar als de temperatuur te laag is, zal de groei ophouden, waardoor je eindigt met kleine planten. Is het te warm, dan zullen de planten er spichtig of verbrand uitzien. Ook is daarbij het risico op hermafrodieten hoger. Hittestress in het bovenste deel van de cannabistuin heeft meer nadelen dan alleen verbrande bladeren.

In het ergste geval zorgt hitte ervoor dat scheuten dunner worden en zich gaan uitstrekken. Hierdoor veranderen de hoofdcola's in waardeloze, pluizige toppen. Kwekers kunnen dit vermijden door lampen op de juiste afstand te installeren en van zaad tot oogst de meest optimale temperaturen aan te houden.

Gerelateerd verhaal

De Ultieme Temperaturen Voor Het Kweken Van Cannabis

5. RUIMTE TUSSEN DE PLANTEN

Space Between The Plants

Met een overvolle SOG-kweek doe je jezelf en je planten geen plezier. Word niet inhalig. Als planten zo dicht op elkaar staan dat ze elkaar aanraken en de bladeren veel takken beschaduwen, lijdt de oogst daaronder. De planten zullen strijden om licht en verticaal omhoog "racen" om te kunnen overleven. Lange, dunne, uitstrekkende cola's zullen geen prijzen in de wacht slepen. Ze kunnen zich gewoonweg niet goed ontwikkelen. Niemand zit te wachten op een 50cm lange steel met pluis of bladerrijke popcorn toppen als stash.

6. ScrOG

ScrOG Method

De meest effectieve methode om een gelijkmatig bladerdak te behouden, waarmee je een oogst binnensleept met grote, vette toppen, is ScrOG. Deze techniek wordt meestal ingezet in combinatie met toppen, LST of supercroppen tijdens de vegetatieve groeifase. Het gebruiken van een net en het weven van scheuten om het raster op te vullen, is de beste manier om uitstrekking tegen te gaan.

De meest wilde Haze kan met ScrOG worden getemd. Het is echter wel een methode voor de meer ervaren kweker. Zorg ervoor dat je tenminste een methode uit het trio van toppen, LST en supercroppen onder de knie hebt, voordat je ScrOG uitprobeert in je kweekruimte om het uitstrekken van planten te bestrijden.

Gerelateerd verhaal

Hoe Kweek Je Lage En Compacte Cannabisplanten?

Top Shelf Grower

Geschreven door: Top Shelf Grower
Oudgediende cannabis kweker, afkomstig uit Dublin, Ierland gaat tegenwoordig helemaal los in het zuiden van Spanje. 100% toegewijd aan Top Shelf verslaggeving, tot hij gevangen genomen, of gedood wordt.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Growing Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken