Blog
Albanees dorpje vecht met de Politie over Wiet
1 min

Albanees dorpje vecht met de Politie over Wiet

1 min
Nieuws Wetgeving
Lazarat staat bekend als de drugshoofdstad van Albanië; het inlichtingenverslag van dit jaar suggereert dat het dorp is omringd met meer dan 24 hectare met vermoedelijk 300.000 cannabisplanten; een ge

Lazarat staat bekend als de drugshoofdstad van Albanië; het inlichtingenverslag van dit jaar suggereert dat het dorp is omringd met meer dan 24 hectare met vermoedelijk 300.000 cannabisplanten; een geschatte oogst kan wel 500 ton marihuana opleveren.

De laatste zomer, toen de politie en SWAT teams probeerden het bergdorp Lazarat, gelegen nabij de historische stad Gjirokastra in Albanië, te betreden eindigde dit in wat de lokale politiecommissaris omschrijft als "een hevig vuurgevecht, met inbegrip van zware machinegeweren en anti-tank raketten, het leek wel oorlog." Sinds de inval zijn de rechtshandhavings-instanties niet terug gekomen en de drugshandel floreert.

Lazarat is een piepklein dorpje dat bekend staat om haar bloeiende cannabis handel. Volgens de Italiaanse financiële politie heeft de jaarlijkse oogst een waarde van bijna 6 biljoen dollar. Gedacht wordt dat 90% van de bewoners betrokken zijn bij de illegale activiteit en de dorpelingen vechten om hun dorpje af te sluiten voor de politie en media. En ze zijn niet bang; toen de politie probeerde het dorpje in te vallen, vochten de bewoners terug en uiteindelijk trok de politie zich terug uit angst voor een gewelddadige oorlog en burgerslachtoffers.

Agenten nemen nog steeds transporten in beslag buiten Lazarat en stoppen water trucks die proberen het dorp te bereiken. Maar ze zijn, net als journalisten en andere leden van de publieke media, zijn niet in staat het dorp te betreden omdat de wegen naar het dorp worden bewaakt door de criminelen. Vorig jaar werd bijna 15 ton in beslag genomen.

Lazarat zal waarschijnlijk blijven floreren totdat politici begrijpen dat er een goed doordachte wet nodig is om deze oorlog te stoppen. Dit vraagt om een beslissing van de minister president en niets minder.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken