Blog
Cannabis Albino's
4 min

Alles Over Cannabis Albino's

4 min

Albinisme in cannabisplanten is zeldzaam, maar niet onmogelijk. Zo af en toe krijgt een ongelukkige kweker ermee te maken. Hier vind je de oorzaak, maar ook tips over wat je kunt doen als je je witte schoonheid in leven wilt houden. Als je dat voor elkaar krijgt, trekken de toppen absoluut de aandacht.

Stel je cannabis toppen voor die zo wit zijn als sneeuw. Albino wiet bestaat. Net als andere planten, kunnen ook cannabisplanten te maken krijgen met albinisme. Albinisme beïnvloedt het vermogen van de plant om chlorofyl te produceren, een stof die verantwoordelijk is voor de heldergroene kleur. Maar wat is cannabis albinisme nu eigenlijk? Wat is de oorzaak en wat zijn de effecten op de plant en de toppen?

In dit artikel gaan we dieper in op cannabis albinisme en doen we ons uiterste best om deze vragen te beantwoorden.

ALBINO WIET: ZAMNESIA DUIKT IN CANNABIS ALBINISME

WAT IS ALBINISME?

Albinisme is een complexe aandoening die goed gedocumenteerd is bij mensen. Het veroorzaakt een gebrek aan pigmentatie in de huid, het haar en de ogen. Mensen met albinisme zijn meestal extreem bleek en hebben witte haren en rode ogen, hoewel dit niet altijd de standaard is.

Bij mensen kan albinisme leiden tot diverse gezondheidsproblemen, waaronder problemen met het gezichtsvermogen, verhoogde vatbaarheid voor huidaandoeningen en verbranding door de zon. Maar ook tot melanomen die veroorzaakt worden door een verhoogde lichtgevoeligheid.

Albinisme komt echter niet uitsluitend bij mensen voor, want ook dieren en planten kunnen ermee te maken krijgen. Er zijn zelfs beroemde albino dieren, zoals Snowflake de Gorilla, Claude de Alligator en Snowdrop de Pinguïn.

ALBINISME IN CANNABISPLANTEN: FEIT OF FICTIE?

Albinisme In Cannabisplanten: Feit Of Fictie?

Albinisme kan diverse planten treffen, ook cannabisplanten. Albinisme wordt in planten gekenmerkt door een gedeeltelijk verlies van chlorofyl (pigmenten die de planten hun groene kleur geven). Maar ook door rode en gele pigmenten. Dit gebrek aan chlorofyl zorgt ervoor dat de plant het proces van fotosynthese niet goed kan uitvoeren, wat de kans op overleven vermindert.

Albinisme in planten is zeldzaam, maar niet onmogelijk. Albino cannabisplanten hebben een pure, bijna sneeuwwitte kleur, vanwege de afgenomen hoeveelheid chlorofyl. Planten kunnen helemaal wit zijn of het kan alleen voorkomen in bepaalde delen (zoals sommige toppen, bladeren of takken).

NEW YORK WHITE: EEN LEGENDE

New York White: Een Legende

Het meest beroemde verhaal over albino cannabis is dat van New York White, een mythische soort die in het ondergrondse rioolnetwerk van New York zou zijn ontstaan.

De wiet folklore vertelt ons dat er unieke, super-krachtige albino cannabisplanten groeiden in het riool onder New York City. De planten zouden zijn ontstaan omdat er zaden door het toilet werden gespoeld tijdens huiszoekingen. Vanwege het gebrek aan licht in het riool, zouden ze mettertijd een genetische mutatie hebben doorgemaakt. Zo af en toe zou er een waaghals het riool induiken om de extreem krachtige, sneeuwwitte toppen te oogsten van de planten. De soort werd uiteindelijk New York White genoemd.

Hoewel dit een aantrekkelijk verhaal is (net als de oude riool alligator verhalen over New York), weten we bijna zeker dat het niet waar is. Cannabisplanten kunnen namelijk niet overleven zonder licht en/of voedingsstoffen. Desalniettemin is het verhaal van New York White een leuk stukje wiet folklore.

WAT IS DE OORZAAK VAN ALBINISME BIJ CANNABISPLANTEN?

Wat Is De Oorzaak Van Albinisme Bij Cannabisplanten?

Albinisme is zeldzaam bij cannabisplanten. Maar het is wereldwijd vastgesteld en er wordt aangenomen dat er twee oorzaken aan te wijzen zijn.

Albinisme in planten komt, net als bij mensen, voornamelijk door een genetische afwijking. Het is een recessieve, genetische eigenschap. En het maakt planten zwakker, omdat hun vermogen tot fotosynthese door het gebrek aan chlorofyl ernstig wordt verminderd. Planten zijn niet altijd helemaal albino; bepaalde delen van de plant kunnen de unieke witte kenmerken vertonen. Weer andere delen kunnen zich normaal ontwikkelen.

Sommige albino plantensoorten, zoals de Albino Redwood, kunnen overleven zonder het proces van fotosynthese. Deze eigenschap is echter nog niet gezien bij cannabisplanten en zonder speciale verzorging sterven albino cannabisplanten waarschijnlijk.

De tweede belangrijke oorzaak voor albinisme bij cannabisplanten vinden we in de omgevingsfactoren en dan met name in de blootstelling aan licht. Dit staat ook bekend als "verbleking door licht" en komt vaak voor in binnentuinen, in de delen van de planten die te dicht bij de kweeklamp staan. Verbleking door licht komt buiten maar zelden voor.

Deze overmatige blootstelling aan licht beschadigt uiteindelijk het chlorofyl, waardoor de plant moeite heeft met de fotosynthese. Het is een belangrijke bron van stress bij cannabisplanten, wat natuurlijk nooit gewenst is. Verbleking door licht treft meestal alleen de delen van de plant die te veel licht ontvangen. Zie je dat je planten verbleken door licht? Dan kun je ze mogelijk redden met voedingsstoffen en wat aanpassingen aan je verlichting (waar we hieronder dieper op ingaan).

OMGAAN MET ALBINO PLANTEN

Omgaan Met Albino Planten

Werken met albino planten is lastig. Vanwege hun verminderde vermogen om het proces van fotosynthese uit te voeren, vereisen de planten vaak veel extra aandacht. Hier zijn een aantal manieren waarop je kunt proberen albino cannabisplanten te redden:

- Suikersupplementen: aan het begin van de 20e eeuw, observeerden onderzoekers albinisme in maïsplanten. Ze testten wat de invloed was van suikersupplementen op de planten. Ze ontdekten dat de levensduur en de vruchtontwikkeling verbeterden bij planten die extra suikers ontvingen naast de standaard voedingsstoffen. De planten die geen suikers kregen, stierven. Hoewel dergelijk onderzoek niet is uitgevoerd met cannabisplanten, is het de moeite waard om de techniek in te zetten als je een albino cannabisplant hebt.

- Aanpassingen aan de verlichting: gezien het feit dat verbleking door licht ook een belangrijke oorzaak is van albinisme in cannabisplanten, is het verstandig je verlichting aan te passen als je werkt met albino planten. Ook dit onderwerp is niet onderzocht, maar het lijkt logisch de hoogte en kracht van je kweeklampen aan te passen om de negatieve effecten op je planten te verminderen. Overweeg LED kweeklampen met een lager wattage en hang ze hoger op dan je normaal zou doen. Je moet nog steeds verzekeren dat je gehele bladerdak genoeg licht ontvangt. Maar voorkom extra lichtstress door de lampen niet te dicht op de planten te hangen.

HOE BEÏNVLOEDT ALBINISME JE PLANTEN?

Hoe Beïnvloedt Albinisme Je Planten?

Zoals we reeds hebben vermeld, is de vermindering van chlorofyl het belangrijkste effect van albinisme bij cannabisplanten. Omdat chlorofyl onmisbaar is voor de fotosynthese, hebben albino cannabisplanten moeite om licht om te zetten in energie. Dat resulteert meestal in vertraagde groei en een verminderde opbrengst.

Kwekers zijn het er over het algemeen over eens dat je geen cannabisplanten moet houden die de albino eigenschap al vroeg vertonen. Sommigen suggereren zelfs dat albino planten moeite hebben hoge concentraties cannabinoïden te produceren, omdat ze voor dit proces niet genoeg energie kunnen opwekken. Dat is niet onderzocht, maar in theorie klinkt het logisch.

Nu weet je alles wat je moet weten over albino cannabisplanten. Om te voorkomen dat je te maken krijgt met albino's in je tuin, raden we altijd aan dat je je zaden bestelt bij gerespecteerde zadenbanken. En dat je je verlichting in de gaten houdt als je binnen kweekt.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken