Blog
Het Cannabisconcentraat
3 min

Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Het Cannabisconcentraat Live Resin

3 min

Live resin is een gloednieuw en absoluut uniek extract. Het is gemaakt van vers geoogste wiet in plaats van droge toppen, waardoor het uitgesproken medicinale voordelen heeft! Daarnaast loopt het THC-percentage soms op tot maar liefst 95%! Ontdek alles over de productie ervan en of het de moeite van het kopen waard is.

De meeste extracten, ongeacht het type, hebben één ding gemeen: ze zijn gemaakt van gedroogde en/of uitgeharde cannabis. Live resin is echter anders. Dit is gemaakt van vers plantenmateriaal dat razendsnel is ingevroren na de oogst, ook bekend als flash-freezing.

Snap je het? Live resin is gemaakt van "live" planten.

Vergeleken met andere extracten is live resin uniek. Het is ook duurder, maar voor wat betreft concentraten krijg je een zo vers mogelijk producten in handen. Het smaakt en ruikt zelfs naar zorgvuldig uitgeharde wiet.

Is live resin het hoge prijskaartje waard? Laten we dit eens onderzoeken.

HOE MAAK JE LIVE RESIN?

Dit is geen handleiding voor het thuis maken van live resin. Het vereist namelijk dure, gespecialiseerde apparatuur, maar ook een gedegen expertise waar de gemiddelde doe-het-zelver niet aan voldoet.

FLASH-FREEZING VAN CANNABIS

Flash-freezing Van Cannabis

In het beste geval is de cannabis snel na de oogst ingevroren. De kostbare terpenen blijven hiermee behouden. Deze zijn verantwoordelijk voor de smaken en geuren van het kruid, evenals veel gezondheidsvoordelen. Invriezen maakt echter ook de harsklieren broos, waardoor ze gemakkelijk breken. Dit betekent dat je de wiet niet zomaar in een standaard vriezer kunt gooien.

In plaats daarvan kiest men voor een commerciële vriezer of een koelcel met een temperatuur van -28 tot -50ºC. Dat zijn wintertemperaturen op de Noordpool!

CLOSED-LOOP-EXTRACTIE MET BUTAAN

Closed-loop-extractie Met Butaan

Op kamertemperatuur is butaan in water oplosbaar en flash-frozen cannabis barst van het water. Zolang je echter de temperaturen onder nul houdt, zoals de temperatuur in onze koelcel, lost het butaan niet op. Hierdoor is het gemakkelijker van het extract te scheiden voor een zuiver eindproduct.

Dit klinkt best lastig, of niet? Niet als je weet hoe je een closed-loop-extractor gebruikt en ongeveer 12.000 euro op je bankrekening hebt om er een te kopen. Deze machine oefent druk uit op het butaan en koelt het af tot een ijzige -28 tot -50ºC. Het vloeibare butaan gaat vervolgens door een kruidenkamer met het bevroren plantenmateriaal. Daar bindt het zich aan de terpenen en cannabinoïden om ze te scheiden van de toppen en bladeren.

Vervolgens verhuist het mengsel van butaan/terpenen/cannabinoïden naar een andere kamer waar het wordt "dewaxed". Dit draait simpelweg om het verwijderen van de was uit de oplossing, evenals lipiden. Dan gaan we op naar de verzamelkamer, waar het butaan middels koken verdwijnt. De live resin blijft achter, terwijl het butaan terugkeert naar de opslagkamer. Daar wordt het gerecycled voor nieuwe extracten.

MEER TERPENEN

Meer Terpenen

Weet je dat je soms wel 60% van de terpenen vernietigt voordat je je eerste top rookt? Het maakt hierbij niet uit hoe zorgvuldig je je wiet droogt en uithardt. En wat denk je van normale extracten? Deze bevatten helemaal niet veel terpenen. De meeste worden verwijderd of vernietigd tijdens het proces. Daarom smaken of ruiken concentraten niet zo sterk en voegt men smaken toe aan de meeste voorgevulde THC-patronen.

Gerelateerd artikel

Top 5 Favoriete Cannabisextracties

Omdat de planten voor live resin nooit worden uitgehard, heeft dit extract een chemische samenstelling die overeenkomt met een levende cannabisplant. Dit vertaalt zich naar meer medicinale voordelen, in aanvulling op robuustere smaken en geuren.

WAT DOEN TERPENEN?

Wat Doen Terpenen?

Cannabis bevat meer dan 100 geïdentificeerde terpenen, allemaal met hun eigen voordelen. Sommige, zoals myrceen, werken zelfs samen met THC en andere cannabinoïden om je high te verbeteren. Dus ja, ze zijn vrij belangrijk.

Hier zijn drie terpenen waar iedereen zijn voordeel mee kan doen:

  • Limoneen, een veelvoorkomende terpeen die verantwoordelijk is voor de citrusgeur van cannabis. Het verlicht pijn, angst en depressie en versterkt het immuunsysteem.
  • Alfa-pineen is een andere terpeen die in veel cannabissoorten voorkomt. De naam verraadt al dat je het vindt in wiet met dennengeur. Het ruikt dan ook een beetje naar kerstbomen. In combinatie met THC, CBD en andere cannabinoïden fungeert het als een antibioticum en luchtwegverwijder. Het gaat echter ook de hevigere bijwerkingen van THC tegen, zoals lethargie en angst.
  • Houd je van wiet met een bloemrijk aroma? Dan heb je waarschijnlijk behoorlijk wat linalool gerookt. Dit geeft lavendel haar rustgevende aroma en is een belangrijke reden waarom mensen zich ontspannen voelen na gebruik. Linalool stilt daarbij pijn en kalmeert. Daarnaast heeft het een antidepressieve werking.

VOOR- EN NADELEN VAN LIVE RESIN

VOORDELEN

Voordelen

In aanvulling op de verbeterde smaken en geuren, biedt live resin nog meer uitgesproken voordelen in vergelijking met andere extracten en zelfs gedroogde toppen. Allereerst is het een effectieve methode om je medicatie te gebruiken, vooral als je enorme hoeveelheden THC of specifieke terpenen nodig hebt.

Dit type cannabis bevat meer terpenen dan elke andere vorm. De extractiemethode beschermt deze immers. Het THC-percentage varieert daarbij van 65-95%. Dit is perfect voor veelgebruikers met een hoge tolerantie.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Cannabisconcentraten

Bovendien hoef je slechts een kleine hoeveelheid te consumeren om te genieten van een gigantische dosis cannabinoïden en terpenen. Je hoeft het daarbij niet te verbranden en je longen hebben slechts een minimale hoeveelheid damp te verwerken. Live resin werkt ook snel, dus biedt vaak razendsnelle verlichting van pijn, misselijkheid en verschillende andere gezondheidsaandoeningen en bijwerkingen.

NADELEN

Nadelen

Live resin biedt dan een effectieve en efficiënte methode voor zelfmedicatie, maar is ook duur. Deze extra kosten hebben vooral te maken met de dure laboratorium-apparatuur en de benodigde vaardigheden om het te maken. De grote vraag speelt echter ook een rol. Voor sommigen is dit een compromis; je hebt minder live resin nodig om dezelfde (of betere) resultaten te behalen als met een ander extract of gedroogd kruid.

In tegenstelling tot traditionele dabs, is het niet mogelijk zelf aan de slag te gaan om live resin te maken. Zelfs als je rijk genoeg bent om de apparatuur te kopen, is het extractieproces nog steeds ingewikkeld en gevaarlijk. Zonder de juiste training zou je er niet aan moeten beginnen.

Tot slot: live resin is lastig te vinden. Woon je ergens waar je legaal extracten kunt kopen? Dan vind je misschien een betrouwbare leverancier, maar veel leveranciers zijn niet in staat de apparatuur te betalen om het zelf te maken. Buiten de VS en Canada is het bijna onmogelijk in handen te krijgen.

LIVE RESIN IS SLECHTS HET BEGIN

Live resin is ingewikkeld en gevaarlijk om te maken, duur in aanschaf en lastig te krijgen. Toch zijn de eigenschappen zo uniek dat je het zou moeten proberen, mocht je de kans krijgen. De legalisatie van cannabis is inmiddels in volle gang en de technologie gaat met sprongen vooruit. De verwachting is dan ook dat de beschikbaarheid toeneemt, terwijl de prijs daalt.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken