Blog
Amerikaanse Cannabismarkt Bijna Groter Dan Markt Voor Smartphones
2 min

Amerikaanse Cannabismarkt Bijna Groter Dan Markt Voor Smartphones

2 min

De legale cannabismarkt in de VS is momenteel zo snel aan het groeien, dat het erop lijkt dat hij de markt voor smartphones voorbij gaat streven.

De legale cannabismarkt in de VS is momenteel zo snel aan het groeien, dat het erop lijkt dat hij de markt voor smartphones voorbij gaat streven.

Explosieve groei

Binnen enkele jaren zal cannabis in de VS een legaal medicijn zijn. De industrie is zo veelbelovend dat het erop lijkt dat hij de wereldmarkt voor smartphones voorbij gaat streven.

Onderzoekers zijn de laatste zes maanden bezig geweest om de participanten aan de industrie te onderzoeken, van eindgebruikers en verkooppunten tot aan producenten. Aan de hand van hun resultaten kan geschat worden dat eind 2013 voor 1,43 miljard dollar aan legale wiet zal zijn verkocht. Het wordt ook geschat dat in 2014 voor 2,34 miljard dollar zal worden verkocht - een groei van 64 procent.

Als je dit vergelijkt met de smartphonemarkt, een van de grootste ter wereld, die 'slechts' met 46 procent is gegroeid, krijg je wel een idee van de snelheid waarmee de industrie voor legale cannabis groeit.

Publieke acceptatie

Het gebruik van medicinale cannabis is momenteel legaal in 20 staten, en de staten Washington en Colorado hebben gestemd vóór de legalisatie van het recreatieve gebruik ervan. Hierdoor zal iedere volwassene in de nabije toekomst wiet kunnen kopen. Binnenkort zullen meer staten over deze kwestie gaan stemmen. Men schat dat de legalisatie van het recreatieve gebruik van wiet volgend jaar in Colorado alleen al 356 miljoen dollar zal opleveren.

Zoals het er nu uitziet, zal de acceptatie van marihuana alleen maar toenemen. In de stad Portland in Maine heeft men onlangs gestemd over het recreatieve gebruik van marihuana binnen de stadsgrenzen, en voor de eerste keer in de geschiedenis vindt meer dan 50 procent van de Amerikaanse burgers dat zowel het medicinale als het recreatieve gebruik van marihuana gelegaliseerd moet worden. Dit is om een aantal redenen, de belangrijkste heeft te maken met de wetenschap. Er is een alsmaar toenemende stroom aan wetenschappelijk bewijs voor zowel de medicinale waarde als de veiligheid van het gebruik. Dit heeft geleid tot veel aandacht in de media. Zo heeft CNN bijvoorbeeld een documentaire uitgezonden om de gewone Amerikaan te informeren over de medicinale voordelen van wiet.

Steve Berg, redacteur van dit verslag (de tweede editie van de State of Legal Marijuana Markets) zei: "Er is een grote verschuiving geweest in de publieke opinie met betrekking tot marihuana (...) jonge stemmers maken steeds een groter deel uit van alle stemgerechtigden. Het begint met verandering in houding en dit vertaalt zich naar een verandering in gedrag. De veranderingen van houding leiden uiteindelijk tot een nieuwe wet.”

De toekomstige welvaart van een op cannabis gebaseerde economie

Berg maakt in zijn verslag de schatting dat nog eens veertien staten dit voorbeeld zullen volgen en binnen vijf jaar het gebruik van marihuana zullen legaliseren. Dat brengt het totaal op 34 van de 50 staten en genereert een geschatte 10,2 miljard extra aan inkomsten. Berg beschrijft hoe investeerders en zakenmannen reeds een nieuwe wind voelen waaien en massaal hun geld in deze ontluikende industrie stoppen - en het lijkt erop dat ze er veel geld aan gaan verdienen.

Wat nog opmerkelijker is, is dat Berg en het onderzoeksteam zich alleen gericht hebben op de verkoop van marihuana zelf. Ze onderzochten niet de verkoop van parafernalia, veiligheidsbenodigdheden, apps, kweekbenodigdheden, hulpmiddelen en andere industrieën die behulpzaam zouden kunnen zijn. Als de marihuanamarkt toeneemt en marihuana steeds vaker legaal wordt, zullen deze markten ook groeien en zelfs tot nog meer economische groei aanzetten - en denk eens aan de belastingen die de overheid zou kunnen innen!

Overheidskwesties

Het enige dat echt een probleem zou kunnen zijn voor de markt, is het feit dat cannabis op overheidsniveau in de VS nog steeds illegaal is, en dit beteken dat, ook al hebben sommige staten vóór legalisatie gestemd, de centrale overheid en de DEA marihuana nog steeds zien als een middel dat door de wet gereguleerd moet worden.

Zoals het er nu uitziet, zal de overheid het steeds meer gaan accepteren. Er waren onlangs invallen bij verkooppunten in Colorado, maar procureur-generaal Eric Holder verklaarde onlangs dat het ministerie van justitie de recente legalisatie in Washington en Colorado niet gaat aanvechten; de publieke opinie zal hopelijk nog meer verandering bewerkstelligen. Zoals Berg al zei, is het zeer onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse overheid haar standpunt in één keer zal wijzigen. Het zal een lang, maar belangrijk gradueel proces worden. Het standpunt van de VN moet ook veranderen, want als marihuana in de nationale wetgeving illegaal blijft, blijft de wetgeving van de staat slechts door de mazen van de wet glippen. En velen zullen het misschien niet willen toegeven, de VS heeft veel invloed op het wereldlijk toneel - dus het zal niet lang meer duren voordat andere landen gaan overwegen of marihuana niet legaal moet worden.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Business Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken