Blog
Experts komen op tegen de aanpak van Kratom
3 min

Experts komen op tegen de aanpak van Kratom

3 min
Legislation News
Kratom is voor sommigen een remedie die levens verandert en experts binnen het veld strijden met hand en tand om te verzekeren dat dit zo kan blijven.

Als we iets hebben geleerd over de moderne gemeenschap, is het dat men graag verbiedt wat men niet begrijpt. Het lijkt erop dat algehele verboden de nieuwe hype zijn waar alle politici zich graag achter scharen, misschien wel als een angstreactie op de groeiende steun voor gelegaliseerde wiet, waardoor ze hun verbodsregime ergens anders op kunnen richten. De nieuwste stof die onder vuur ligt, is Kratom, maar die gaat niet zonder slag of stoot ten onder, nu experts zich uitspreken tegen het op handen zijnde verbod van de FDA.

WAT IS KRATOM?

Kratom is een natuurlijk kruidenmiddel die al wordt gebruikt zolang tijd wordt gemeten. Kratom is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië en het wordt traditioneel gebruikt als zowel stimulerend als verdovend middel, waarbij de verschillende effecten worden opgewekt afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid.

In het Westen wordt Kratom vaak gebruikt als een alternatief voor, op opiaten gebaseerde, farmaceutica om pijn te verlichten. Het wordt nu ook gebruikt als een manier om ontwenningsverschijnselen van opiaten te behandelen, omdat het werkt op dezelfde mechanismen in het lichaam, zonder zich op dezelfde wijze als opiaten te binden aan de receptoren, waardoor serieuze lichamelijke verslaving wordt vermeden.

KRATOM: NEGATIEVE PUBLICITEIT

Waarom ligt een relatief onschuldig kruidenmiddel onder vuur? Omdat misrepresentatie publiek protest heeft veroorzaakt. Kratom wordt al duizenden jaren veilig gebruikt, maar plotseling wordt het geportretteerd als serieus gezondheidsrisico. In de VS hebben veel mediakanalen Kratom aangemerkt als de nieuwe heroïne, vanwege de manier waarop het op dezelfde systemen werkt. Er zijn zelfs verhalen van radeloze ouders die Kratom aanwijzen als schuldige voor de zelfmoord, of ander onlogisch probleem, van hun kind. Hoe verdrietig deze situaties ook zijn, Kratom wordt gebruikt als zondebok. Het is niet lichamelijk verslavend; het wordt gebruikt om verslaving te behandelen! En het vervormt ook de geest niet en leidt niet tot situaties waarin iemand zelfmoord wil plegen.

Het is waarschijnlijker dat mensen in deze situaties een "legale high" hebben gekocht en/of aangepaste producten onder de naam Kratom, wat daadwerkelijk zorgwekkend is. Deze beschadigde versies en chemische vervangers kunnen allerlei negatieve effecten hebben, die de gebruiker niet weet. Het komt overeen met het idee dat sommige mensen geloven dat Spice en andere merken synthetische marihuana identiek zijn aan het echte werk, terwijl de verschillen niet groter kunnen zijn.

DESKUNDIGEN LATEN VAN ZICH HOREN

Nu diverse Amerikaanse staten en landen over de hele wereld worstelen met het idee om Kratom te verbieden, waarbij mogelijk miljoenen gebruikers hun levensveranderende medicatie niet meer kunnen gebruiken, spreken deskundigen zich uit om hiertegen bezwaar te maken.

Deze deskundigen zijn onder andere Ryan Estevez, MD, psychiater en psychofarmacoloog; Phil Schoenwetter, MD, huisarts; Michael McGuffin, president van de American Herbal Products Association.

Estevez, een man die zowel in gevangenissen als op de spoedeisende hulp heeft gewerkt, beschrijft hoe zijn deel "goede" en "slechte" drugs heeft gezien, waarbij hij standvastig beweert dat Kratom niet bij de slechte behoort. Volgens Estevez is elke poging om Kratom te verbieden roekeloos en het resultaat van de angstreactie op mediaverhalen en hype, in plaats van wetenschappelijke feiten. Miljoenen mensen profiteren al jaren van de voordelen van Kratom; slechts de recente disinformatie leidde ertoe dat beleidsmakers zich haasten om het te verbieden, waar niemand baat bij heeft.

Schoenwetter heeft verslag gedaan van zijn eigen persoonlijke ervaringen met Kratom, die hij als arts beschouwt als van onschatbare waarde:

"Mijn eerste ervaring met Kratom was overweldigend en onverwacht. Janet, mijn vrouw met wie ik al 35 jaar ben getrouwd, lijdt aan migraines en vorig jaar had ze een episode die normaal gesproken sterke farmaceutica zou vereisen. Terwijl we stonden te tanken bij een Chevron pomp in Nevada, bezocht Janet de winkel waar ze een vrouw zag vragen om haar dagelijkse acht capsules Kratom. De aardige vrouw vertelde dat het haar hielp met haar pijntjes die horen bij de middelbare leeftijd en dat er geen negatieve bijwerkingen waren. Janet kocht hetzelfde pakje en nam een capsule. Hoewel ik al sinds 1978 bevoegd arts ben in diverse staten, had ik nog nooit van 'Kratom' gehoord. Ongeveer 100 kilometer later verklaarde Janet dat ze zich OK voelde; ze had geen pijn, voelde zich helder (niet zo versuft als met morfine) en ze wilde graag het stuur van me overnemen, wat ze ook foutloos 200 kilometer lang deed. Dit was mijn wake up call om dieper te duiken in natuurlijke middelen, zodat ik de mechanismen erachter beter kon begrijpen en doorvoeren in mijn praktijk. Negatieve bijwerkingen komen zelden voor en als het gebeurt zijn ze minimaal en kortstondig. Meestal ervaart men enkele uren licht zuurbranden. Kratom is reeds een 'onmisbare' aanvulling voor ontelbare lange-termijn aandoeningen en de rol in mijn praktijk overschrijdt reeds de 'standaard en gebruikelijke' toepassingen die je normaal in literatuur op het internet zou vinden."

McGuffin, die al lang de aard van Kratom verdedigt, heeft beweerd dat elke poging van de FDA, om de stof op nationaal niveau te verbieden, waarschijnlijk niet zal lukken. Er is helder en onweerlegbaar wetenschappelijk bewijs rondom Kratom en haar toepassingen, wat inhoudt dat het geen "mysterie" kruid is, zoals door sommigen wordt beweerd. Er zijn veel officiële en geloofwaardige bedrijven die Kratom volgens extreem hoge eisen produceren, waardoor het risico op aangepaste en schadelijke stoffen wordt vermeden.

Kratom lijkt een slechte reputatie te krijgen, maar uiteindelijk staan deskundigen klaar om de zaak wetenschappelijk aan te vechten. Kratom is een alternatief medicijn die al sinds mensenheugenis zonder negatieve gevolgen wordt gebruikt en zolang de wetenschap wat te zeggen heeft, zal dit niet veranderen, ongeacht de misinformatie en de hype van de media.


Read more about
Legislation News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken