Blog
Amsterdam dringt aan op de legalisatie van het kweken van marihuana
1 min

Amsterdam dringt aan op de legalisatie van het kweken van marihuana

1 min
Nieuws Wetgeving
Onlangs maakte de Amsterdamse gemeenteraad bekend dat een meerderheid voor de legalisatie was van het kweken van marihuana in Amsterdam, maar wel onder toezicht van de autoriteiten.

Onlangs maakte de Amsterdamse gemeenteraad bekend dat een meerderheid voor de legalisatie was van het kweken van marihuana in Amsterdam, maar wel onder toezicht van de autoriteiten. Hoewel dit een grote stap was voor alle pro-cannabis activisten in Amsterdam en Nederland, was het voornaamste doel van de gemeenteraad het bestrijden van de zware, georganiseerde misdaad die een rol speelt bij de levering van wiet aan vele Amsterdamse coffeeshops.

Coffeeshops mogen al legaal marihuana verkopen aan klanten voor persoonlijk gebruik, hoewel het bezit ervan feitelijk nog steeds strafbaar is. Desondanks hanteren de autoriteiten de vuistregel dat het bezit van een hoeveelheid rond de vijf gram niet strafbaar is (hoewel het eigenlijk wel tegen de wet ingaat). Als het plan gerealiseerd wordt, kunnen lokale kwekers en entrepreneurs volledig legaal marihuana kweken en verhandelen aan coffeeshops.

Het doel van het plan is om een groot deel van de verkoop van marihuana aan coffeeshops uit handen van grote criminelen te nemen en over te geven aan lokale kwekers, die binnen Amsterdam onder het toezicht van de autoriteiten hun handel drijven. De autoriteiten kunnen er zo voor zorgen dat alles veilig en correct gebeurt.

Burgers en gemeenteraden in het hele land hebben inmiddels hun eigen gelijksoortige plannen ontwikkeld, waaronder de gemeenteraden van Rotterdam, Utrecht en Groningen. Maar het is nog lang niet zo gemakkelijk om de overheid achter het plan te geschaard te krijgen, en gezien de stevige tegenwerking van de overheid door Minister van Justitie Ivo Opstelten en anderen, die zelfs beweren dat het plan in strijd zou zijn met de internationale en EU-wetgeving, zal het hele project waarschijnlijk de komende jaren nog niet van de grond komen.

Naast de vele bekende coffeeshops die Amsterdam rijk is, zijn er ook nog growshops waar de lokale bevolking de voor de marihuanakweek benodigde producten kan kopen. De meerderheidspartij VVD heeft, in contrast met het plan van de Amsterdamse gemeenteraad, een wet voorgesteld die het voor de overheid veel makkelijker maakt om illegale marihuanakwekers aan te pakken. Als de wet wordt aangenomen, wordt het plannen maken om marihuana te kweken en het toestaan ervan met de bedoeling het te verhandelen, als een strafbaar feit gezien. Het komt erop neer dat de politie dan het recht krijgt om ergens een inval te doen wanneer ze vermoeden, vanwege duidelijke aanwijzingen aan de buitenkant (bijvoorbeeld opvallende irrigatie, folie voor de ramen, zichtbare verlichting) dat daar wiet gekweekt wordt. Vooralsnog heeft de politie dat recht niet. Ard van der Steur, Tweede Kamerlid voor de VVD, zegt dat de wet een grote impact zal hebben op de hele coffeeshopindustrie en een groot probleem zal veroorzaken met betrekking tot de bevoorrading, maar dat tevens de mogelijkheid gecreëerd zal worden om illegale wiethandelaren aan te pakken. De PvdA is tegen de wet gekant, maar met steun van de meerderheid van de oppositiepartijen zal de wet er waarschijnlijk wel doorkomen.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken