Blog
Australië staat op het punt medische marihuana te legaliseren
1 min

Australië staat op het punt medische marihuana te legaliseren

1 min
Nieuws Wetgeving
Een commissie van meerdere partijen, bestaande uit Australische senatoren, werken agressief aan de legalisatie van medicinale cannabis. De verwachting is dat de regelgeving over het medicinale cannabis wetsvoorstel aan het einde van het jaar van kracht is.

We zitten helemaal aan de andere kant van de wereld, dus we horen niet vaak over binnenlandse debatten in Australië, maar met de huidige, wereldwijde interesse in cannabis legalisatie, krijgt het nieuws, dat Australië steeds dichterbij legalisatie komt, veel aandacht.

De verantwoordelijke commissie van senatoren bestaat uit leden van elke parlementaire partij, waaronder labour, de huidige oppositie. De taak werd in november 2014 aan hen gegeven, toen het voorstel voor medicinale marihuana voor het eerst geïntroduceerd werd in het parlement. Sindsdien heeft de commissie regelmatig over het onderwerp gedebatteerd; ze heeft openbare hoorzittingen gehouden en publieke verklaringen verzameld. Gedacht wordt dat, na al deze inspanning, de commissie "sterk zal aanbevelen" dat Australië medicinale cannabis legaliseert, waarbij de overheid het hele proces controleert: Alles, van zaadje tot verkoop.

Zoals de zaken er nu voorstaan, steunt tweederde van de Australiërs de legalisatie van medicinale marihuana, terwijl slechts 9 procent ertegen is.

TEGENSTANDERS

Een onderdeel van de Australische gemeenschap die tegen de zet is, is de Health Department. Zij zijn van mening dat de legalisatie van medicinale marihuana "complexiteit en onzekerheid" creëert en ook in strijd is met de huidige wetten en de verplichtingen van het land ten aanzien van de VN.

Martin Bowles, secretaris van de Health Department, waarschuwde dat het wetsvoorstel zou "leiden tot het risico van hiaten in de regelgeving, waarbij wetten worden overlapt en een gebrek aan duidelijkheid ontstaat over de uitoefening van rechtsmacht door instanties en mogelijk inconsistentie met andere, bestaande wetten."

De betrokken senatoren reageerden sarcastisch op de zorgen en senator Di Natale zei: "Ik kan begrijpen waarom organisaties als Medicines Australië ertegen zijn. Het voldoet niet aan het model van een traditionele farmaceut en men zou kunnen beweren dat het een concurrent is."

Natale zei ook nog dat dit juist de reden was waarom een federale regulator moest worden opgezet, omdat de huidige wetgeving en administratie farmaceutische producten promoot en geen goedkeuring verleent aan kruidengeneesmiddelen.

Gelukkig lijkt het erop dat het wetsvoorstel veel steun ontvangt, zowel van het publiek als het parlement. Hoewel het niet perfect is, zal het waarschijnlijk niet worden afgewezen. De uitvoering zal ervoor zorgen dat dit wonderlijke medicijn beschikbaar is voor mensen die het nodig hebben en het genereert mogelijk ook miljoenen, zo niet biljoenen, voor de Australische economie.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken