Blog
Ayahuasca stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen
2 min

Ayahuasca stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen

2 min
Research Smartshop

Nieuwe onderzoeken bejubelen Ayahuasca omdat het helpt nieuwe hersencellen aan te maken en mogelijk ook nieuwe medicijnen voor psychische aandoeningen.

Ayahuasca, spreek uit: aa-jaa-was-kaa, is een krachtig hallucinogeen drankje, gemaakt van de Banisteriopsis caapi rank en Psychotria viridis blad, gevonden in de Amazone en andere regenwouden op de wereld. Eeuwenlang gebruikten Sjamanen het brouwsel voor spirituele en medische doelen. Ayahuasca's populariteit voor het verbinden van jezelf aan de meer spirituele kant van het leven, is recentelijk dramatisch gestegen in de moderne wereld.

Er is nu nog een reden om enthousiast te worden over Ayahuasca, het middel kan neurogenese, of de ontwikkeling van nieuwe hersencellen, aanmoedigen. Dr. Riba, die al 20 jaar Ayahuasca bestudeert, werkte samen met het Beckley/Sant Pau Research Programme en de Spanish National Research Council en presenteerde dit nieuwe onderzoek op de Interdisciplinary Conference on Psychedelics Research in Amsterdam.

ONTDEKT IS DAT HARMALA ALKALOÏDEN DE GROEI VAN NEURONEN OPWEKT

Er werd altijd geloofd dat de hersenen geen nieuwe neuronen aanmaakten op volwassen leeftijd, maar dit idee veranderde door nieuw onderzoek in de jaren 90 en het is nu duidelijk dat het tegenovergestelde waar is.

In het recente onderzoek werden neurale stamcellen geïsoleerd van de hippocampus van volwassen muizen. De stamcellen werden gekweekt in het lab en de stoffen uit Ayahuasca, zoals harmine en tetrahydroharmine, werden toegevoegd, die de transformatie van stamcellen tot nieuwe neuronen agressief stimuleerden.

Vergeleken met de zoutoplossing (placebo controle), waren de resultaten indrukwekkend. Amanda Feilding, de uitvoerend directeur van de, in het Verenigd Koninkrijk gevestigde, Beckley Foundation, zei: "De beelden van het Beckley/Sant Pau samenwerkingsverband waarin de aanmaak van nieuwe neuronen wordt aangetoond, is zeer interessant en suggereert dat Ayahuasca zou kunnen leiden tot een nieuwe aanpak bij de behandeling van neurodegeneratieve aandoeningen zoals onder andere de ziekte van Alzheimer en Parkinson." Wetenschappers zijn blij dat deze nieuwe kennis hen de mogelijkheid geeft om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen voor de behandeling van serieuze psychische stoornissen.

EEN STAP IN DE RICHTING VAN HET MEDISCH GEBRUIK VAN PSYCHEDELICA

Zelfs zonder de nieuwe onderzoeken, hebben veel mensen in het verleden met succes Ayahuasca gebruikt voor het genezen van serieuze problemen als verslaving en depressie. Sommige oorlogsveteranen met PTSS gebruiken het middel in de hoop te genezen van hun geestelijke aandoeningen en stress. Ayahuasca is echter niet het enige middel, want er zijn andere psychedelica, zoals psilocybine paddestoelen, waarvan wordt gedacht dat de werking ongeveer gelijk is.

In een onderzoek, uitgevoerd in 2013 door de University of South Florida in de Verenigde Staten, is ontdekt dat lage doses van psilocybine, het actieve ingrediënt in paddo's, ook de schade aan de hersenen repareert, veroorzaakt door "extreem" trauma. Dit is geweldig nieuws voor de miljoenen mensen op de wereld die kampen met PTSS (Posttraumatische Stress Stoornis). Psilocybine lijkt de hersenen te repareren van "angstconditionering". "Muizen die werden geleerd een elektrische schok te vrezen bij het horen van een geluid, verloren simpelweg hun angst," zei Dr. Juan Sanchez-Ramos, co-auteur van het onderzoek. Dus psilocybine heeft, net als het Ayahuasca brouwsel, het vermogen de hersenen te repareren en kan worden gebruikt als behandeling voor psychische aandoeningen.

Gedacht wordt dat zowel Psilocybine als Ayahuasca absoluut niet gevaarlijk of verslavend zijn. Met Ayahuasca thee maken veel gebruikers een zuivering door aan het begin van de trip. Deze zuivering bestaat uit overgeven, zweten of diarree en van deze lichamelijke effecten wordt aangenomen dat ze "zuiveren". Na dit stadium zal het "de geest zuiveren" via visioenen en psychologische ervaringen.

Ayahuasca wordt al duizenden jaren gebruikt en het lijkt erop dat de moderne wetenschap eindelijk de voordelen erkent. Dit nieuwe onderzoek kan de deur openen voor andere psychedelica, zoals Psilocybine, om te worden gebruikt als medicijn en de weg vrijmaken voor een nieuw begrip van de hersenen en psychedelica.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Research Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken