Blog
Baanbrekend onderzoek onthult het brein op LSD
2 min

Baanbrekend onderzoek onthult het brein op LSD

2 min
News Research
Een van de grootste, wetenschappelijke mysteries rondom psychedelica was begrijpen wat ze daadwerkelijk doen in de hersenen. Dit mysterie is zojuist opgelost.

Vorig jaar is een groep wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk begonnen met het bestuderen van de hersenen onder invloed van LSD. Het was het eerste onderzoek in zijn soort en een van de eerste uitstapjes in het gebied van psychedelische onderzoek in meer dan 50 jaar. De laatste fases van dit onderzoek zijn nu voltooid en de groep heeft een aantal zeer uitgebreide en baanbrekende resultaten gepubliceerd.

Met behulp van een reeks beeldvormende technieken, heeft het onderzoeksteam, waaronder de beroemde professor David Nutt en Dr. Robin Carhart-Harris, de hersenen onder invloed van LSD volledig in kaart gebracht. De wetenschap onderzoekt al een tijdje de mogelijke toepassingen van psychedelica als medicijn om diverse psychiatrische aandoeningen, zoals depressie en verslaving, te behandelen. Het punt is dat, hoewel de eerste resultaten de effectiviteit hebben aangetoond, het niet helemaal begrepen wordt waarom deze effecten ontstaan. Het beeldvormende onderzoek zal wetenschappers over de hele wereld inzicht geven in wat er in de hersenen gebeurt onder invloed van hallucinogenen, waardoor ze een soort plattegrond krijgen met interacties.

De welbespraakte Professor Nutt zei: "Voor de neurowetenschap is dit wat de Higgs boson was voor deeltjesfysica. We wisten niet hoe deze uitgesproken effecten werden geproduceerd. Het was te moeilijk. Wetenschappers waren of bang, of wilden de enorme obstakels niet overwinnen om dit gedaan te krijgen."

HET ONDERZOEK

Om deze beelden te verkrijgen, werden 20 gezonde deelnemers blootgesteld aan diverse beeldvormende technieken op de hersenen, waaronder spin labeling, fMRI en MEG. Hierdoor konden de onderzoekers de bloedstroom, hersenactiviteit en hersengolven controleren. Sommige deelnemers ontvingen 75mcg LSD, terwijl de anderen een placebo ontvingen. De verschillen in de verkregen beelden waren opvallend.

Een van de meest verbazingwekkende bevindingen was hoe erg de hersenen oplichten! Een ongelooflijke niveau van connectiviteit werd gezien in de hersenen, waar gebieden, die normaal nooit communiceren, zich aan elkaar verbinden. Onderzoekers ontdekten dat de beelden die door deelnemers werden gezien, afkomstig waren uit vele delen van de hersenen en niet alleen de visuele cortex, wat helpt uitleggen waar de hallucinaties vandaan komen onder invloed van de drug.

Omgekeerd werden er barrières gemaakt in een aantal gebieden van de hersenen die normaal wel communiceren, zodat in die gebieden minder gecommuniceerd werd. Gedacht wordt dat dit de gevoelens van eenheid kan verklaren, die we ervaren als we LSD gebruiken, omdat de normale denkpatronen van het menselijke denkproces worden verstoord. Dit staat bekend als "ego dissolution."

Dr. Carhart-Harris vertelde verslaggevers: "Onze hersenen worden steeds beperkter en in compartimenten verdeeld tijdens onze ontwikkeling van kind naar volwassenheid en we worden in ons denken wellicht meer gefocust en stijf naarmate we ouder worden. Op veel manieren lijkt ons brein op LSD veel op de toestand van onze hersenen in onze kindertijd: Vrij en onbeperkt. Dit klinkt ook logisch als we kijken naar hyper-emotionele en fantasierijke aard van de geest van een kind."

PSYCHEDELICA EN DE TOEKOMST VAN PSYCHIATRISCHE THERAPIE

Hoe kan dit allemaal helpen? Het heeft zeker geen onmiddellijke, praktische gevolgen voor de normale persoon. Onze "bedrading" bepaalt echter hoe we denken en het is lastig om dit proces ongedaan te maken. Voor sommigen kan het destructief zijn. Psychedelica, zoals LSD, hebben de kracht om deze gedachtepatronen te doorbreken en te vormen, waardoor gebruikers anders kunnen denken. Voor personen die lijden aan aandoeningen als psychologische verslaving of depressie, beide aandoeningen die vaak een spiraal van onverbrekelijke gedachteprocessen zijn, lijken de implicaties enorm. Met gestructureerde therapie, zou dit reflecties en analyses mogelijk maken die maar zelden worden gezien. De beelden geven de wetenschappers een plattegrond en handleiding over wat psychedelica doen en hoe ze verder kunnen worden benut voor ons doel.

Voordat psychedelica, zoals LSD, decennia geleden illegaal werden gemaakt, werden ze onderzocht voor exact deze doeleinden. Het is een ongelooflijke schande dat het opstarten van nieuw onderzoek zolang geduurd heeft. Maar wie weet wat ze nu nog zullen ontdekken? Psychedelica kunnen zomaar de toekomst zijn voor de psychiatrische geneeskunde.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
News Research
Zoeken in categorieën
of
Zoeken