Blog
Beleidsvoerders In Uruguay Stemmen Over De Legalisatie Van Marihuana
2 min

Beleidsvoerders In Uruguay Stemmen Over De Legalisatie Van Marihuana

2 min
Legislation News

Uruguay, een klein landje met slechts 3,3 miljoen inwoners, is een bron geworden van een meer sociaal liberaal beleid: het land besloot tot een nieuwe, baanbrekende abortuswet, legaliseerde het homohu

31 juli, 2013 - Beleidsvoerders in Uruguay stemmen over de legalisatie van marihuana

Uruguay, een klein landje met slechts 3,3 miljoen inwoners, is een bron geworden van een meer sociaal liberaal beleid: het land besloot tot een nieuwe, baanbrekende abortuswet, legaliseerde het homohuwelijk en streeft ernaar een spil te worden voor hernieuwbare energie ondernemingen. Het gebruik van marihuana wordt allang getolereerd door de autoriteiten van Uruguay, maar nu tillen ze hun tolerantie naar een nieuw niveau...

José Mijuca, een voormalig guerrilla en nu President van Urugay zei, ter ondersteuning van de wet die door het lagerhuis is goedgekeurd om marihuana te legaliseren, dat het wetsvoorstel een geweldige manier is de politiemacht de aandacht te laten vestigen op de straat en georganiseerde misdaad en smokkelaars die zich bezig houden met de handel in andere types (hard) drugs. De wet werd goedgekeurd na een lang debat, maar uiteindelijk stemden de beleidsvoerders in Montevideo met 50 tegen 46 voor.

In 2012 verzocht Mr. Mujica de beleidsvoerders om de stemming over de wet uit te stellen, omdat polls hadden aangetoond dat een meerderheid van de bevolking tegen was. Ondanks dat gedacht wordt dat een meerderheid in Uruguay nog steeds tegen de legalisatie is, voerden een aantal non-profit organisaties samen een educatieve campagne om de medische en economische voordelen van het kweken van de plant in Uruguay uit te leggen, in plaats van criminele netwerken de wiet op grote schaal van Paraguay naar Uruguay laten smokkelen. Vervolgens gingen de beleidsmakers akkoord en stemden voor het wetsvoorstel.

Het voorstel gaat nu naar de Senaat en kan al deze maand effectief worden. Onder de nieuwe wetgeving, is het legaal om zes planten per huishouden te kweken. Ook zou worden toegestaan om coöperaties te vormen om marihuana te kweken, waarbij de limiet 99 planten is. Zelfs privé en commerciële bedrijven wordt het toegestaan om cannabis te kweken, maar hun enige klant zou de overheid zijn, die het vervolgens distribueert via apotheken met een vergunning. Een burger die marihuana wil kopen, zou zich moeten registreren bij een overheidsbureau voordat het hem is toegestaan om maximaal 40 gram per maand te kopen. Om drugstoerisme te voorkomen, zijn legale aankopen uitsluitend toegestaan door de inwoners van Uruguay.

Laura Blanco, voorzitter van de Cannabis Studies Association van Uruguay, gaf aan het wetsvoorstel erg innovatief te vinden omdat de beleidsmakers besloten de hele keten van productie, distributie en toegang tot de drug te reguleren en dat dit als aanmoediging moet worden gezien naar andere landen in Latijns-Amerika, waar politieke leiders nu moeten overleggen om het voorbeeld van Uruguay te volgen of niet.

Andere mensen in Uruguay zijn het absoluut niet eens met de legalisering en zijn bang dat dit "avontuur wel eens een hele generatie in gevaar kan brengen omdat het gebruik van marihuana onder jongeren de pan uit kan rijzen". Dit werd gezegd door Gerardo Amarilla, een tegenstander van de National Party van Uruguay. Sebastián Sabini, wetgever in de regeringscoalitie de Broad Front, zei echter dat het wetsvoorstel "de consumptie van marihuana niet promoot", maar dat het "gebruik nu wordt gereguleerd".

Dit nieuwe wetsvoorstel kan niet alleen veel impact hebben op de legalisering van marihuana in Latijns-Amerika, maar ook in delen van de Verenigde Staten en andere landen over de hele wereld. John Walsh, een analist van de Washington Office on Latin America, een mensenrechten groepering, zei: "de timing van Uruguay is perfect want de Verenigde Staten, met 19 individuele staten waar marihuana (deels) legaal is, is niet in een positie om druk uit te oefenen op Uruguay of andere landen die in dezelfde voetsporen willen treden."


Read more about
Legislation News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken