Blog
Beoordeling: The Crafty Portable Vaporizer
5 min

Beoordeling: The Crafty Portable Vaporizer

5 min
Products Vaporshop

Storz & Bickel staat bekend om het produceren van hoogwaardige vaporizers en de Crafty ziet eruit alsof hij zijn naam waar maakt. Dus we hebben de Crafty onder de loep gelegd om te ontdekken hoe goed hij daadwerkelijk is.

Als het gaat om vaporizers, heeft Storz & Bickel een reputatie voor excellentie. Ze produceren continu vaporizers, met de nadruk op hoge kwaliteit, zonder de frivole extra's of foefjes die je ziet op andere vaporizers. Gewoon superieur vapen, zonder fratsen. Tegelijkertijd zijn alle vapes van Storz & Bickel groot, barstensvol geavanceerde hardware en ontworpen voor optimale warmte-afvoer. Ik kon dus niet wachten om te zien of de Crafty, een van de kleinste vapes die ze ooit hebben gemaakt, hetzelfde kwaliteitsniveau heeft behouden, die veel fans van Storz & Bickel fans zijn gaan verwachten. Hoewel er een aantal kleine aanmerkingen zijn, volstaat het te zeggen dat ik niet teleurgesteld ben.

FORMAAT EN GEWICHT

Crafty

Zowel de Crafty als zijn grotere broer de Mighty werden tegelijkertijd uitgebracht. Waar de Mighty groot en krachtig is, is de Crafty compact en discreet. De afmetingen zijn 11cm H x 5,5cm B x 3,3cm D. Dit kleine formaat maakt de Crafty enorm veelzijdig en hij is eenvoudig te transporteren, op te bergen of te verstoppen. Ook kan hij vrij discreet worden gebruikt omdat hij niet veel groter is dan je hand.

Met 136g is de Crafty ook licht van gewicht. Ik verwacht eigenlijk meer gewicht van een portable vaporizer, maar het betekent dat de Crafty comfortabel in je broekzak of handtas past, zonder dat het voelt als een last. Het lichte gewicht neemt ook niets weg van de stevige bouwkwaliteit.

BOUWKWALITEIT EN UITSTRALING

Ondanks het feit dat de Crafty van hard plastic is gemaakt, ligt hij in de hand als een premium product. De Crafty heeft geen stijlvol, metalen omhulsel, maar die is ook niet nodig. Als je de vaporizer vasthoudt, weet je gewoon dat hij met precisie is ontworpen; gebouwd om een klus te klaren en dit goed te doen. Het uiterlijk heeft niet echt opvallende kenmerken, behalve de warmte verspreidende ventilatie richels, die de verwarmingszones van de vaporizer omringen. Dit helpt het kleine, maar krachtige, apparaat koel te houden, maar biedt ook extra grip. Het mondstuk van de Crafty is ontworpen om te draaien en zit op gelijke hoogte met het apparaat als hij niet wordt gebruikt. Al met al, is het ontwerp ingetogen, maar enorm functioneel.

GEBRUIKSGEMAK

Als je de Crafty bekijkt, zal het opvallen dat er geen knoppen of schijven zijn, naast de knop om het apparaat in te schakelen. Hierdoor is het gebruik extreem duidelijk en als je het apparaat aanzet, zal hij opwarmen tot een vooraf ingestelde temperatuur van 180°C (die kan worden veranderd).

Voor het opwarmen, moet de kruidenkamer echter worden gevuld, wat ook vrij eenvoudig is. De bovenkant van de Crafty wordt eraf gedraaid, waarna de kruidenkamer wordt onthuld, die vervolgens kan worden gevuld met ongeveer 0,3-0,4g wiet, afhankelijk van je maling. Een packingtool wordt meegeleverd, die over de kamer schuift op dezelfde manier als het deksel, waardoor problemen met vullen verdwijnen. Natuurlijk is het gebruik ervan niet verplicht, maar het is een handig hulpmiddel als je vaak worstelt met je marihuana. Eenmaal vol, kan het deksel er weer op worden geschroefd, klaar voor gebruik.

Crafty

Om het apparaat aan te zetten, moet de powerknop een paar seconden worden ingedrukt. Vervolgens zal de vape vibreren en een rood lampje laat je weten dat het verwarmen is begonnen. Het duurt ongeveer 90 seconden voor het apparaat de standaard 180°C heeft bereikt, waarna de Crafty opnieuw zal vibreren en een groen lampje laat zien om jou te laten weten dat hij klaar is voor gebruik. Je kan de vape ook in boost mode zetten door de powerknop tweemaal in te drukken. Het rode lampje knippert dan twee keer. Dit zal de temperatuur met een extra 15°C verhogen. Persoonlijk vond ik dit niet nodig omdat de standaard temperatuur prima is.

De standaard temperatuur en de boost kunnen worden aangepast, net als een aangepaste mid-sessie, via de Crafty smartphone app. Deze app verbindt zich via Bluetooth aan de vaporizer en laat handmatige aanpassing van de temperatuur op elk moment toe, wanneer het apparaat aan staat. De via de app ingestelde temperatuur wordt nu de nieuwe standaard temperatuur, zelfs wanneer de app niet wordt gebruikt.

Naast de temperatuurbeheersing, leest de app ook de resterende batterijduur af en geeft ook een paar opties om de vibratie functie en de lampjes in of uit te schakelen. Mijn gebruik van de app was probleemloos; er was geen moment waar het niet werkte, crashte, geen verbinding maakte, of leidde tot enig ander probleem.

Crafty

De Crafty wordt uitgeschakeld door de powerknop een paar seconden in te drukken. Een vibratie laat je weten dat hij uit is, terwijl een blauw knipperend lampje je een indicatie geeft van de batterij.

Om de batterij te sparen, zal de Crafty ook automatisch uitschakelen als er een minuut lang geen gebruik gedetecteerd wordt. Dit is geen nadeel, omdat je het apparaat gewoon weer kan inschakelen, mocht je je gebruik willen vervolgen. Ik vond deze detectie soms wat onbetrouwbaar; je moet een grote trek nemen voor hij gebruik detecteert. Geen enorm probleem, maar ook niet perfect.

DAMPKWALITEIT

Als het gaat om de daadwerkelijke damp, is de Crafty in staat dichte wolken te produceren, die kunnen rivaliseren met de grotere desktop vaporizers, of deze zelfs kunnen overtreffen. Bij het gebruik van de standaard temperatuur van 180°C, vond ik de damp nooit heet of ruw. De eerste trek was iets lichter dan de daaropvolgende en om een echte dichte wolk te krijgen, moet je een trek nemen van 8-10 seconden. Zelfs met kleinere trekjes is de damp echter bevredigend.

BATTERIJDUUR

De Crafty is op vele manieren gelijk aan de Mighty als het gaat om kwaliteit, maar ze verschillen absoluut als het gaat om de levensduur van de batterij. Een kleiner formaat en meer discretie, met hetzelfde niveau van kwaliteit, betekent dat er ingeleverd moet worden op de kracht. Helemaal opgeladen, kan de Crafty ongeveer 45 minuten continu worden gebruikt, genoeg voor een paar sessies (ik deed gemiddeld vier sessies met een keer opladen).

Het positieve is dat de Crafty kan worden opgeladen via een standaard micro USB adapter en er is een pass-through functie ingebouwd, wat betekent dat hij tegelijkertijd kan worden opgeladen en gebruikt. Dit is een functie die de meeste portable vaporizers niet bezitten. Het opladen duurt ongeveer twee uur.

REINIGING EN ONDERHOUD

Crafty

Diegenen die hun vaporizer vaak gebruiken, zullen blij zijn te horen dat de Crafty eenvoudig kan worden onderhouden en gereinigd. De vape komt met een klein, goed ontworpen borsteltje, waarmee kleine brokstukjes eenvoudig uit de kruidenkamer kunnen worden verwijderd. Het mondstuk kan ook worden verwijderd en uit elkaar gehaald voor eenvoudige toegang tot het damppad.

KOSTEN

Zoals vermeld, staat Storz & Bickel bekend om hun kwaliteit en daarom hangt er een prijskaartje aan hun vaporizers. De Crafty is hierop geen uitzondering. Hij kost dan niet zoveel als hun grotere vapes, maar hangt nog steeds bovenin de markt als het gaat om de prijs. Daarbij moet wel worden gezegd dat hij ook bovenaan de markt staat als het gaat om kwaliteit.

AANVULLENDE OBSERVATIES

De Crafty is ontworpen om te worden gebruikt met een volledig gevulde kruidenkamer. Als je echter geen zware sessie wil, of niet veel wiet hebt, wil je de kamer misschien niet helemaal vullen. Om dit te overkomen, wordt de Crafty geleverd met een packing disc. Hiermee kan een klein beetje wiet worden gebruikt, terwijl de rest van de kamer wordt opgevuld door de disc, waarmee optimale lichtcirculatie en dampkwaliteit wordt verzekerd voor de gebruikte hoeveelheid. Als je de kamer helemaal vult, wordt de packing tool ook geleverd met een packing spacer, om elke keer een perfecte lading te verzekeren. Dit vind ik de moeite van het vermelden waard.

CONCLUSIE

De vaping markt kan trots zijn op de Crafty van Storz & Bickel. Het is een voorbeeldige vaporizer die op bijna alle manieren uitblinkt. De hoogwaardige bouw, gecombineerd met de enorme discretie, maakt deze vape ideaal voor persoonlijk gebruik of onderweg. Het enige nadeel is de batterij, die maar 45 minuten meegaat, maar je kan niet genieten van enorme kracht, superieure kwaliteit en een klein ontwerp zonder ergens een compromis te sluiten. In het geval van de Crafty, is het de batterij. Desondanks betekenen de pass-through functies, micro USB opladen en de snelle oplaadtijd dat je nooit echt zonder batterij zit, tenzij je een week lang ergens op een berg zit. Al bij al is de Crafty een indrukwekkend stukje techniek en heeft zijn plaats als portable vaporizer van topklasse echt verdiend.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Products Vaporshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken