Blog
Goede vs Slechte wiet: Hoe ontdek je het verschil
4 min

Wat Is Brick Weed?

4 min

Ooit was Brick Weed de meest populaire vorm van cannabis op onze planeet. Nu vallen de millennials die blowen waarschijnlijk van hun stoel. Maar ouwe rotten die graag cannabis roken, kennen de geperste wiet maar al te goed. Dus wat is marihuana van steen? We bespreken ook enkele waanzinnige strains die je beter niet tot een baksteen perst.

WAT IS BRICK WEED?

Om het eenvoudig voor de moderne stoner uit te leggen; Brick Weed is niets anders dan tot blokken geperste cannabis, in de vorm van een baksteen. Natuurlijk moeten we niet vergeten dat Brick Weed een algemene term is voor alle cannabis die geperst wordt. Dat kan verschillende maten en gewichten betreffen. Doorgaans had een verpakking die op straat verhandeld werd een gewicht van ongeveer een halve kilo. Je had ze ook die 1 kilo wogen.

De hoogtijdagen van deze tot blokken geperste wiet waren de jaren 70 en 80. De brokken waren echter tot het begin van de eeuwwisseling nog hier en daar populair. De zwarte markt voor cannabis is door alle verboden ontstaan. Voordat mensen thuis gingen kweken, was Brick Weed overal ter wereld de meest gebruikte vorm van marihuana. In Amerika en Europa werd je doodgegooid met Brick Weed, maar die tijd hebben we allemaal goed overleefd.

WAAR KWAM HET VANDAAN?

WAAR KWAM HET VANDAAN?

De meeste geperste wiet kwam uit Zuid-Amerika, Mexico, of Thailand. Het vergde ingenieuze operaties voordat het bij de eindconsument terechtkwam. Overal werd buitenwiet gekweekt, waarna het routineus geoogst werd om vervolgens tot blokken geperst te worden. Hierbij gebruikte men industriële persen. Eigenlijk alles was bestemd voor de Amerikaanse en Europese markten. Zo tot een "steen" geperst, konden de professionele smokkelaars meer kilo's tegelijk vervoeren. En omdat het zo compact was, werd er een flinke winstmarge behaald.

In die dagen was het een bezienswaardigheid in de westerse wereld als de verkrijgbare wiet niet tot een brok geperst was. Zelfs de hasj had destijds het uiterlijk van een flinke straatklinker. Als er iets verkocht werd, sneed men een plak van de steen. Deze had doorgaans een gewicht van 250g en zag eruit als een dikke reep chocolade met afgeronde hoeken.

VROEGER HAD JE ECHT CONNECTIES NODIG

Gore stukken, zwaar versneden "Soap bar" hasj en geperste wiet waren destijds de enige soorten cannabis die straatdealers in hun assortiment hadden. Als je mazzel had, wist je een stuk charras uit India te bemachtigen. Of zachte hasj uit Turkije en af en toe kleverige zwarte hasj uit Afghanistan. Er waren weleens mensen die het risico namen om uit de landen die ze bezochten een voorraad mee te smokkelen. Maar door de gedachte aan "Midnight Express" onder zowel dealers als stoners was dit een rariteit. Tenzij je je in de kringen bewoog van Howard Marks of The Brotherhood of Eternal Love, rookte je "schwag" en betaalde je de hoofdprijs.

WAT VOOR KWALITEIT HAD BRICK WEED DESTIJDS?

WAT VOOR KWALITEIT HAD BRICK WEED DESTIJDS?

De kwaliteit van Brick Weed is altijd een stuk minder dan cannabis die niet is geperst. Schitterende toppen onder zoveel druk zetten, verplettert de trichomen en de toppen zien er niet meer uit. Meestal perst men hele planten tot stenen. De stelen, zaden, bladeren en toppen worden allemaal samengeperst tot grote brokken. Soms wordt de opbrengst na het oogsten gedroogd in de hete zon. Maar meestal gooien de wietboeren alles in een pers terwijl het nog nat is. Hoe dan ook, het wordt nooit wiet van hoge kwaliteit.

Gerelateerd artikel

Goede Versus Slechte Wiet: Hoe Zie Je Het Verschil?

Geperste wiet had gemiddeld een THC-gehalte van 5%. Vanzelfsprekend was er betere kwaliteit in omloop en af en toe was er een partij die de 10% THC aantikte. Sterkere geperste wiet kostte ook wat extra. Maar de variërende potentie was niet het grootste probleem.

Brick Weed kon zo gortdroog en broos zijn dat het al tot poeder verkruimelde als je het alleen nog maar vasthield. Of het rook naar ammoniak en was vanbinnen vochtig. Je wist eigenlijk nooit wat je kocht met geperste wiet. Naar hedendaagse maatstaven was het in feite allemaal troep.

HOE JE MUFFE BRICK WEED VERVERST

HOE JE MUFFE BRICK WEED VERVERST

Oké, je moet het dus doen met geperste wiet als stash. Hier enkele tips om je uitgedroogde, geperste wiet weer wat verser te krijgen. We weten dat je verse wiet samen kunt bewaren met uitgedroogde toppen om ze weer toonbaar te maken. Maar als je het met geperste wiet moet doen, gaan we ervan uit dat je geen lekkere verse, sappige toppen hebt om erbij te doen.

1) GEBRUIK EEN SINAASAPPEL- OF CITROENSCHIL

Om te beginnen, maak je de geperste wiet wat kleiner; dat kan met een schaar als dat nodig is. Vervolgens stop je de handzame stukjes in een glazen pot. Doe een stuk aluminiumfolie over de opening en prik er met iets scherps kleine gaatjes in. Steek de schil van de citroen of sinaasappel erin. Vervolgens kan het deksel op de pot. Laat de inhoud dagelijks 10 minuten ademen en houd de vorderingen gedurende een week in de gaten. Op deze manier worden je uitgedroogde toppen niet alleen wat vochtiger; ook worden ze een stuk smakelijker.

2) GEBRUIK EEN FLUITKETEL (KLEINE HOEVEELHEID WIET)

Goed, je hebt een klein brokje geperste wiet en je wilt daar het beste van proberen te maken. Een simpel en goed werkend trucje om een kleine hoeveelheid geperste wiet te verversen? Doe het in een frisse, schone sok en houd die gedurende 30-45 seconden boven de stoom van een fluitketel. Overdrijf dit niet. Ook moet je het uit je sok zien te krijgen zonder dat er veel verloren gaat. Je kunt daarvoor het best je sok binnenstebuiten keren. Laat het vervolgens 4-6 uur op een stuk keukenpapier drogen. Daarna kun je het roken.

3) GEBRUIK EEN PAN EN EEN ZEEF (GROTERE HOEVEELHEID WIET)

Net als met de hierboven beschreven methode kun je ook stoom gebruiken om een grotere hoeveelheid geperste wiet weer wat leven in te blazen. Het is handig dat je er kleine stukken van maakt. Een gram of 30 zou je in vieren moeten verdelen. Let daar goed op want erg droge brokstukken moet je minstens 2 minuten of zelfs nog langer in de hete stoom hangen.

Globaal genomen zouden 60-90 seconden voldoende moeten zijn. Doe de stukjes gebroken baksteenwiet in de zeef en houd die boven kokend water dat in een pan op het vuur staat. Wees altijd voorzichtig. Als de wiet weer een beetje opgestoomd is, spreid je het uit over een stuk keukenpapier om het overgebleven vocht te laten absorberen. Na een nachtje drogen, kun je er eentje van draaien en opsteken.

VERMINDERDE VRAAG

VERMINDERDE VRAAG

Hier volgen enkele reden waarom Brick Weed niet meer aan de straatstenen is te slijten in de cannabiswereld.

1. Moderne Kweekmethoden

Aan het eind van de jaren 80 viel geperste wiet langzaam in ongenade. Kwekers begonnen binnen te kweken en er ontstond een compleet nieuwe groep cannabis gebruikers. Cannabis connaisseurs wilden niets minder dan Sinsemilla. Toen eind jaren 90 de eerste betrouwbare feminized zaden op de markt verschenen, werd het voor de thuiskwekers een heel ander verhaal. De ontwikkeling van kunstlicht, technieken als de SOG en de ScrOG methode en kruisingen maakten het mogelijk dat de cannabis gebruiker ook kweker werd. Zo kon men in de eigen behoefte voorzien en cannabis kweken met een THC-gehalte van 20% of meer.

2. Legalisatie

De legalisatie van cannabis blijft zich momenteel land na land uitbreiden en de inzichten blijven veranderen. Na verloop van tijd is het medicinale gebruik van cannabis dan ook algemeen aanvaard. Recreatieve consumptie wordt ook niet langer zo gestigmatiseerd als voorheen. Cannabisclubs, coffeeshops en dispensaria verkopen legaal goede cannabis en concentraten die veel beter zijn dan welke geperste wiet dan ook. Daardoor is er minder vraag naar het product op de zwarte markt.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken