Blog
Brits Rapport: Strengere Wetten Stoppen Het Drugsgebruik Niet
2 min

Brits Rapport: Strengere Wetten Stoppen Het Drugsgebruik Niet

2 min

In een baanbrekend rapport, heeft het UK Home Office toegegeven dat er geen verband bestaat tussen strenge straffen en het niveau van drugsgebruik, voor het eerst in meer dan 40 jaar. Is het Verenigd Koninkrijk klaar om het verbod te beëindigen?

In een nieuw rapport, gepubliceerd door het UK Home Office, is ontdekt dat er geen "duidelijk verband" is tussen de zwaarte van de drugswetgeving en het niveau van drugsgebruik. Dit rapport komt op het moment dat de Commons, de eerste fase van het parlementaire debat in het Verenigd Koninkrijk, voor het eerst sinds jaren een debat beginnen over wetgevingen ten aanzien van het drugsbeleid.

Het rapport waar niemand op zat te wachten

Hoewel het rapport van het Home Office zelf afkomstig is, wordt het behandeld als een ongewenste last. Het heeft veel verdeling veroorzaakt binnen het parlement en de gehele overheid. Als een gevolg hiervan, hebben de bevindingen uit het rapport drie maanden in de kast gelegen, waarbij gespeculeerd wordt dat de resultaten politiek ongelegen komen. De officiële boodschap van de Home Office is dat hun huidige drugsbeleid werkt en dat er geen noodzaak is voor verandering. Het feit dat in dit rapport het tegenovergestelde werd ontdekt is een grote terugslag voor hen.

De bevindingen

De bevindingen van het rapport konden worden geconcludeerd door het analyseren van de aanpak van het drugsbeleid van 13 andere landen, variërend van een nultolerantie beleid tot decriminalisering. Ontdekt werd dat er "aanzienlijke verbetering" was in de gezondheid van drugsgebruikers in Portugal, waar drugsgebruik in 2001 tot een gezondheidskwestie werd verheven, in plaats van een criminele kwestie.

Hoewel ze bij het Home Office nog niet helemaal wakker zijn, heeft niet iedereen daar zijn kop in het zand gestoken. Norman Baker, minister bij de Home Office, heeft gezegd dat deze resultaten de "hersenloze retoriek" rondom drugsgebruik in het Verenigd Koninkrijk moeten stoppen en helpen de zaak opnieuw te beoordelen op het gebied van gezondheid in plaats van misdaad.

Een historisch moment: Drugsbeleid open voor debat

Hoewel het ongelegen komt voor de oppositie, geleid door de Conservatieven, is het rapport een grote stap voorwaarts voor diegenen die het persoonlijke drugsbezit gedecriminaliseerd willen zien in het Verenigd Koninkrijk. Danny Kushlick, oprichter van Transform, verwelkomde het rapport, bewerend: "De decriminalisering van drugsbezit zal niet zorgen voor meer gebruik."

Als je het ons vraagt, kon het rapport niet op een beter moment worden vrijgegeven. Dankzij een petitie, gestart door Green MP Caroline Lucas, en gepromoot door Russell Brand, zullen de Commons of Parliament debatteren over een drugsbeleid, gebaseerd op bewijs in plaats van vooroordelen, en de kant die "voor" is heeft zojuist een hele grote lading munitie gekregen! Als het rapport 3 maanden geleden was vrijgegeven, had het vermoedelijk op de achtergrond geraakt, maar vanwege de nabijheid van het debat, en het feit dat het zolang in een kast heeft gelegen, heeft het publieke aandacht getrokken, waardoor het punt van discussie is.

Is de Home Office klaar om volwassen te worden? Het lijkt er niet op

Hoewel de zaken er goed uitzien voor het Verenigd Koninkrijk en een belangrijke, symbolische eerste stap is gezet, is het Home Office nog steeds bereid zich te gedragen als een koppig kind en de hakken langdurig in het zand te zetten. In plaats van met de tijd mee te gaan, willen ze graag terug in de tijd. In een ander rapport van de Home Office wordt gevraagd om een ban voor alle psychoactieve stoffen, behalve alcohol en tabak (typisch). Juist met dit rapport wil de Home Office aan de slag, in de hoop dat met deze zet de kop in te drukken van legale highs en het gemak waarmee deze kunnen worden gemaakt en aangepast.

Voor de veiligheid van drugsgebruikers in het Verenigd Koninkrijk, moeten we hopen dat het positieve rapport, en het debat, een positieve verandering teweeg kan brengen.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken