Blog
Cannabinoïden bestrijden HIV – de volgende mogelijke genezing?
2 min

Cannabinoïden bestrijden HIV – de volgende mogelijke genezing?

2 min
Nieuws Onderzoek
Cannabis en het onderzoek naar het gebruik ervan als medicijn worden vandaag de dag steeds alomtegenwoordiger in de medische industrie en de populaire cultuur. Nieuwsuitzendingen en tijdschriften sche

Cannabis en het onderzoek naar het gebruik ervan als medicijn worden vandaag de dag steeds alomtegenwoordiger in de medische industrie en de populaire cultuur. Nieuwsuitzendingen en tijdschriften schenken veel aandacht aan THC en de verschillende medische effecten van cannabis, waaronder ook het vermogen om kankercellen te remmen en te doden, leukemie en anorexia te behandelen en het tijdens en na hersenoperaties te gebruiken als preventief middel tegen zuurstofverlies.

Een onderzoek dat gepubliceerd werd in The Journal of Leukocyte Biology door een onderzoeksteam uit Philadelphia op de Temple University School of Medicine toonde aan dat THC meehelpt om HIV te bestrijden, en dit maakt het een mogelijk effectieve behandeling voor HIV.

De medische wetenschap gaat dus voorop.

Macrofagen zijn een soort van witte, menselijke bloedcellen, die minder vaak worden aangetroffen dan lymfocyten en die gespecialiseerd zijn in het aanpakken van beschadigde en stervende cellen. Het HIV-virus valt macrofagen aan snel nadat de infectie in een mens is opgetreden, en het kan binnen in de macrofaag overleven voor een periode van enkele maanden.

Terwijl het in de macrofaag leeft, reist het in de bloedbaan door het lichaam en infecteert uiteindelijk ook andere cellen. Dit is de reden waarom vele onderzoekers manieren zoeken om de infectie van macrofagen door HIV te stoppen, want dit zou de infectie vertragen, een halt toeroepen of zelfs genezen.

Maar macrofagen hebben cannabinoïdenreceptoren. CB2 receptoren komen veel voor in het menselijk immuun- en verteringssysteem.

Het team deed onderzoeken met macrofagen en infecteerde ze met HIV-1. HIV-1 is het meest voorkomende HIV-virus, het is verantwoordelijk voor 90% van de HIV-besmettingen. En hoewel THC een natuurlijk bestanddeel is, gebruikte het onderzoeksteam een synthetische vorm in hun proeven om de klinische zuiverheid te kunnen verzekeren en te garanderen dat de CB2 receptoren de enige variabelen zouden zijn die tijdens het experiment veranderingen zouden laten zien.

Ten eerste infecteerden ze hun testmacrofagen met HIV-1. Daarna testte het team drie verschillende soorten synthetische cannabinoïden die een hoge affiniteit hadden met CB2 receptoren. Hierbij zorgden ze ook voor een controlegroep. Na een week vergeleken ze de groepen al met de controlegroep. Ze zagen dat de macrofagen die aan de cannabinoïden waren blootgesteld een veel grotere resistentie tegen het HIV-1 virus hadden ontwikkeld, en hun aantal infecties was dramatisch gedaald. De stimulatie van de CB2 receptoren van de macrofagen had ervoor gezorgd dat hun weerstand tegen de infectie verhoogd was. Een ander voordeel van het gebruik van de specifieke cannabinoïden was dat er weinig tot geen CB1 receptor activiteit was, en dit was een indicatie dat het gebruik ervan op mensen zou resulteren in een grote vermindering van psychoactieve effecten, die veel gebruikers als verzwakkend en te intens beleefden.

En een auteur van het onderzoek die als patholoog werkt op de Temple University, Yuti Persidsky, zegt dat de effecten van CB2-specifieke cannabinoïden op HIV zeker niet de grens vormen van hun vermogen om dodelijke ziekten te behandelen en te genezen. ‘Als dit soort stoffen verder ontwikkeld wordt en beter verkrijgbaar, zullen we doorgaan met het onderzoeken van hun potentie om virale ziekten te behandelen waarvan bekend is dat ze erg moeilijk te behandelen zijn.’


Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken