Blog
Cannabis OCS Behandeling
4 min

Cannabis Als OCS Behandeling?

4 min
Nieuws Onderzoek

Het is zeker dat cannabis medicinale voordelen biedt bij de behandeling van diverse aandoeningen. Mensen met chronische pijn, angst en depressie gebruiken het kruid al lang, soms met verbluffende resultaten. Hoe zit het met OCS? Kan cannabis een effectieve behandeling zijn voor deze nauwelijks bestudeerde stoornis? We zochten het uit!

Het wetenschappelijk onderzoek naar de therapeutische mogelijkheden van cannabis vordert. Inmiddels is de aandacht ook gericht op de vraag of de plant de symptomen van OCS kan bestrijden. Er bestaan veel anekdotische verslagen over de effectiviteit. Toch is de wetenschap achter dit fenomeen nog niet zo duidelijk. Daarom is er nog volop discussie over dit onderwerp. Maar bezit wiet het vermogen om de symptomen van OCS te verlichten?

PSYCHEDELICA VOOR DE BEHANDELING VAN PSYCHISCHE AANDOENINGEN

Naast cannabis, zijn ook psychedelica bestudeerd vanwege hun mogelijke rol bij de behandeling van psychische stoornissen als OCS. Het onderzoek is nog pril. Toch neemt het aantal positieve claims aanzienlijk toe. Het valt niet te ontkennen dat psychedelica in staat zijn belangrijke, langdurige effecten veroorzaken op de stemming en waarneming. Met dit in het achterhoofd, is het goed mogelijk dat psychedelica een plekje verdienen bij de experimentele behandeling van OCS.

Dat brengt ons natuurlijk bij de vraag welke plaats cannabis inneemt bij de toekomstige behandeling van OCS. Voordat we op deze vraag duiken, moet je eerst weten wat OCS eigenlijk is.

WAT IS EEN OBSESSIEVE-COMPULSIEVE STOORNIS (OCS)?

Wat Is OCS?

Het is tegenwoordig niet ongewoon als je iemand hoort zeggen dat hij of zij lijdt aan "OCS". In tegenstelling tot de daadwerkelijke aandoening, bedoelen deze mensen meestal dat ze erg gehecht zijn aan orde en netheid. De "echte" OCS is echter niet zomaar een eigenaardig trekje. Het kan juist een behoorlijk ernstige aandoening zijn, die het leven van de patiënt zwaar verstoort.

OCS wordt vaak vergezeld door een aantal symptomen, waaronder obsessief gedrag, dwanghandelingen en ernstige angstgedachten. Bij sommige patiënten met OCS kunnen die obsessies (terugkerende overpeinzingen en onbedwingbare gedachten) zo uit de hand lopen dat ze niet meer in staat zijn om te werken. Ook is het voor deze mensen soms lastig om een relatie te onderhouden of deel te nemen aan sociale interacties.

Irrationele obsessies zijn één ding, maar de stoornis wordt het meest herkend aan de dwanghandelingen. Hieronder valt herhalend gedrag, waarvan gedacht wordt dat het werkt als een ontsnapping aan obsessieve gedachten. Vaak is angst of zijn gevreesde gevolgen de onderliggende aanjager van OCS. Iemand kan bijvoorbeeld geobsedeerd zijn door bacteriën en ziekten. Daarbij kan hij de angst hebben dat hijzelf of zijn naasten erdoor worden getroffen. Deze angst leidt tot dwangmatig handen wassen en de vrees om bijvoorbeeld deurknoppen aan te raken.

Een ander voorbeeld is de OCS-patiënt die achtervolgd wordt door morbide gedachten en die in angst leeft om zichzelf of anderen per ongeluk te verwonden. Dit kan net zo belastend zijn voor de levensstijl van iemand. Op dit moment wordt OCS behandeld met een combinatie van cognitieve gedragstherapie (CBT), psychotherapie en medicatie. Artsen schrijven vaak angstremmende medicijnen en antidepressiva voor omdat OCS technisch gezien onder de angststoornissen valt.

HOE KAN CANNABIS HELPEN BIJ OCS?

Hoe Kan Cannabis Helpen?

Laten we eerst beginnen met een kanttekening: niet alle mensen die kampen met OCS, hebben baat bij cannabis. OCS manifesteert zich bij ieder persoon anders. Veel mensen met OCS vinden dat cannabis hen helpt ontspannen, waardoor ze hun obsessies even los kunnen laten. Anderen zijn echter van mening dat hun symptomen onveranderd blijven of zelfs verergeren.

Het is goed om te weten dat het ervaringsniveau en geduld een belangrijke rol spelen bij alle soorten medicatie, of het nu receptgeneesmiddelen zijn of cannabis, om efficiënt te kunnen werken. Sommige soorten wekken compleet andere effecten op dan andere. Daarom is het belangrijk om de juiste combinatie van cannabinoïden te bepalen om OCS effectief te kunnen behandelen.

INDICA VS. SATIVA SOORTEN VOOR OCS

Indica Vs. Sativa

Angst en vrees lijken aan de basis te staan van deze stoornis. Deze gevoelens worden bij OCS echter niet door een daadwerkelijk gevaar of een lichamelijke aandoening aangewakkerd, maar door irrationele gedachten. De patiënt heeft hier in feite helemaal geen baat bij. De triggers voor OCS zijn dan ook onvoorspelbaar en variëren per persoon. In dergelijke gevallen kunnen ontspannende indica soorten mogelijk verlichting bieden.

Sativa's produceren een sterke, cerebrale high die soms angst en paranoia kan opwekken of verergeren. Daarom worden sativa's normaal gesproken niet aangeraden.

Indica soorten wekken andere effecten op. Deze produceren een relaxte, lichamelijke stone die "vertragend" werkt en niet de geest stimuleert, zoals sativa's doen.

Voor indica's geldt echter ook dat ze niet in alle situaties ideaal zijn. Krachtige soorten kunnen soms slaperigheid opwekken, waardoor ze niet per se optimaal zijn voor mensen die het overdag willen gebruiken.

BEGIN MET EEN LAGE DOSERING THC

THC Vs. CBD

Een ander verschil in cannabis soorten, is de hoeveelheid THC en CBD. THC is de voornaamste psychoactieve verbinding in cannabis die verantwoordelijk is voor het opwekken van psychoactieve effecten. CBD is een net zo krachtige, maar niet psychoactieve cannabinoïde. Deze kan in synergie met THC werken om de psychoactieve effecten te remmen. 

THC is de belangrijkste psychoactieve verbinding in cannabis en de cannabinoïde die het meest door de plant wordt geproduceerd. THC is verantwoordelijk voor de typische "high" die wordt ervaren bij het roken van wiet. Als het echter gaat om THC en angst, heeft men in onderzoeken nog geen duidelijke conclusie kunnen trekken. Sommige mensen beweren dat THC hen geholpen heeft met hun angst, terwijl anderen hebben aangegeven dat het hun symptomen verergerde. Net als bij receptgeneesmiddelen is niet elke optie geschikt voor alle patiënten.

Het bekende advies om te beginnen met een lage dosis THC geldt niet alleen voor mensen die onbekend zijn met cannabis. In onderzoeken, waarin de interactie van THC met angststoornissen is onderzocht, wordt gesuggereerd dat de dosering een belangrijke rol speelt. Lage doses THC kunnen zeer goed werken tegen angst, terwijl een hogere dosis het tegenovergestelde effect kan hebben.

Een hoge of frequente dosis THC kan de cannabinoïde receptoren ongevoeliger maken, waardoor de ontspannende effecten minder merkbaar zijn. Begin dus met een lagere dosis en ga niet gelijk voor de sterke "hardcore" stoner soorten als je OCS wenst te behandelen.

HOE ZIT HET MET EDIBLES?

Edibles

Voor medicinale cannabisgebruikers hebben edibles een aantal voordelen in vergelijking met het roken van cannabis. De effecten van deze consumptiemethode houden langer aan, zodat je minder vaak iets hoeft toe te dienen. Roken geeft sneller verlichting, maar de effecten van de cannabinoïden houden maximaal één of twee uur aan. Als je dus niet meerdere keren per dag eentje op wilt steken om een krachtige dosis cannabinoïden binnen te krijgen, kun je als medicinale gebruiker het beste edibles consumeren.

WAT ZIJN DE MEEST EFFECTIEVE SOORTEN VOOR OCS?

Voordat we overgaan op onze aanbevelingen, moet worden vermeld dat de hieronder genoemde soorten allemaal zeer krachtig zijn. Er bestaat anekdotisch bewijs waaruit blijkt dat deze soorten ondersteuning bieden bij de aandoening, maar vanwege de kracht moet de dosis worden verlaagd. Vanwege de aard van de aandoening zullen de effecten waarschijnlijk per persoon verschillen.

QUERKLE

Querkle is een indica-dominante soort met een zeer hoog THC-gehalte dat kan oplopen tot wel 26%. Deze soort groeit krachtig en is een aanrader voor mensen die zoeken naar bovengemiddelde THC-niveaus.

WHITE RHINO

White Rhino is een hybride die ontzagwekkende hoeveelheden cannabinoïden bevat, waardoor dit een soort is met een enorm medicinaal potentieel!

CRITICAL KUSH

Critical Kush is een indica-dominante soort met ontzettend veel THC (25%). Ze kan een zeer sterke en ontzettend ontspannende stone opwekken. Ze is geschikt voor OCS-patiënten die de kracht van deze soort kunnen behappen.

Er is nog steeds veel ruimte voor nieuwe ontwikkelingen als het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van cannabis bij de behandeling van OCS en angststoornissen. Nu er echter zoveel cannabis soorten verkrijgbaar zijn, kunnen patiënten zelf experimenteren met verschillende cannabis varianten. Zo kunnen ze uitvinden welke het beste bij hun behoeften past.

 

         
  Georg  

Geschreven door: Georg
Georg, gevestigd in Spanje, is een geek die veel tijd besteedt aan zijn computer maar ook aan zijn tuin. Met een vurige passie voor het kweken van cannabis en het onderzoeken van psychedelica, is Georg helemaal thuis in alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken