Blog
Cannabis-anatomie: Leer De Cannabisplant Kennen
2 min

Cannabis-anatomie: Leer De Cannabisplant Kennen

2 min
Blog Cannabis

De toppen die alle cannabiskenners graag consumeren, kennen een interessante anatomie. Doe met ons mee en leer alle onderdelen kennen die zorgen voor een geweldig rookmoment.

Het is geen schande dat als we naar een mooie cannabisplant kijken, denken: "Ik wil hem hebben, ik wil hem aanraken, ik wil hem roken, ik wil er spacecake van maken". Wat bespeuren we als we naar een cannabisplant kijken? Magie natuurlijk, maar wat zijn de kleine intrigerende componenten? De vrouwelijke cannabisplant is ons hoofdonderwerp van onderzoek, omdat zij de toppen voortbrengt die we millennia-lang hebben gekoesterd, maar we zullen ook mannetjes en hermafrodieten bespreken.

MANNELIJK EN VROUWELIJK

Mannelijke cannabisplanten ontwikkelen stuifmeelzakken. De stuifmeel bevrucht de vrouwelijke planten die zaden beginnen te produceren. De mannelijke planten moeten snel opgespeurd en verwijderd worden, voordat ze de vrouwtjes bestuiven en de kwantiteit en kwaliteit van de toppen verminderen. Het geslacht van de plant is zichtbaar binnen de eerste 2 weken van de bloeiperiode. Er zijn ook hermafrodiete planten die zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. De plant kan hermafrodiet worden door genetica en vervuiling van de leefomgeving. Deze planten kunnen zichzelf bestuiven, wat niet gewenst is omdat ze hiermee volgroeide krachtige knoppen vernietigen.

Waaiervormige bladeren

Of de plant nu een mannetje, vrouwtje of hermafrodiet is, de grote bladeren groeien met de lengte van de plant mee. Ze voorzien de plant van grote hoeveelheden energie uit het licht. De indica-soorten hebben bredere "bladvingers", terwijl sativa's het tegenovergestelde hebben.

 

 

Mannelijke cannabisplant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    Mannelijke cannabisplant

De waaiervormige bladeren kunnen gejuiced worden; velen zeggen dat ze geweldige gezondheidsvoordelen opleveren. Waaiervormige bladeren bevatten geen grote hoeveelheden THC, daarom worden ze meestal niet geconsumeerd door de "high"-zoekers.

Internodium van een cannabisplant

Internodium cannabisplant

Een internode is het deel van de stengel tussen de vertakking of knopen. Aan de lengte van de internode kun je duidelijk zien of er sprake is van "uitrekking".

COLA

Anatomie van cola

Oké, laten we duiken in de vrouwelijke planten. De cola's zijn de plekken waar de knoppen groeien. De belangrijkste cola wordt ook wel "apicale knop" genoemd, en is de hoofdknop van de plant die zich aan de top bevindt. De zij-cola's groeien met de lengte van de plant mee, tussen de ventilatorbladeren. Ze zijn meestal kleiner dan de apicale cola, hoewel ze kunnen worden vergroot met methoden zoals LST (Lage-Stress-Training) en ScrOG (van het Engelse 'Screen of Green'). Deze technieken zorgen voor grotere hoeveelheden licht voor de knoppen, wat ze groter maakt.

KELK

De kelk is de eigenlijke bloem van de cannabisplant, en is prachtig. Volgende keer als je naar je knop kijkt, merk dan de traan-vormige knoestjes op die verborgen liggen tussen de kleine "suikerbladeren", jep, dit zijn de kelken. Ze bevatten een grote hoeveelheid THC, cannabinoïden, en andere buitengewone substanties. Ze kunnen ook verschillende vormen hebben, afhankelijk van de genetica van de soort.

STAMPERS

Wat zijn die vreemde coole haren die uit de kelken komen? Dat zijn stampers. Ze veranderen van kleur gedurende de rijping van de plant. In het begin zijn ze wit en stevig, vervolgens beginnen ze te buigen, en daarna worden ze oranje en dan bruin. De stampers zijn verantwoordelijk voor het opvangen van de stuifmeel van de mannelijke planten, wat uiteindelijk de zaden maakt. Stampers bevatten geen grote hoeveelheden THC of cannabinoïden, maar ze zien er zeker cool uit.

Trichomen

Trichomen

De koningin van alle onderdelen: de trichomen. Bekijk je knop en zie het witte poeder dat in het licht schittert, dit zijn de trichomen, Ze bevatten een grote hoeveelheid THC, cannabinoïden en terpenen. Onder de microscoop lijken trichomen bevroren druppels water. De trichomen veranderen van formaat en kleur gedurende het rijpingsproces. In het begin zijn de trichomen heel klein en helder en lijken ze op kleine glasbollen, iets wat Merlin zou gebruiken om magische wezens mee op te roepen. Dan worden ze langer, als een kristallen stengel met de glazen bol er bovenop. Verder in het bloeiproces worden ze rokerig, troebel en dan amber. De kleur van de trichomen heeft een grote invloed op de high die rokers ervaren.

Een ganja-wetenschapper kan waarschijnlijk honderden, dan wel duizenden kleine deeltjes van een cannabisplant noemen (een trichoom zelf kan verdeeld worden in acht of meer onderdelen!), maar de genoemde componenten zijn het meest handig om te weten voor iedereen die ervan houdt om van de magische knoppen te genieten.

Resin guard microscoop

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Zamnesia schrijver

Geschreven door: Zamnesia
Zo af en toe dragen schrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Blog Cannabis
Search in categories
or