Blog
Cannabis Cura Sicilia: Veranderende Visies op cannabis in Italië
4 min

Cannabis Cura Sicilia: Veranderende Visies op cannabis in Italië

4 min
Nieuws Wetgeving

In dit artikel bespreken we een van de meest toonaangevende organisaties die ouderwetse stigma's en wetten over cannabis in Italië willen doorbreken.

Houdingen ten opzichte van cannabis veranderen wereldwijd langzamerhand. Meer dan 30 landen over de hele wereld en meer dan 20 staten in de VS hebben cannabis tot op zekere hoogte gelegaliseerd, en de beweging laat geen tekenen zien van stagnatie. De legalisatiebewegingen zijn vooral sterk aanwezig in Europa, waar landen zoals Duitsland, Nederland, Oostenrijk, en Spanje relatief gunstige wetten hebben met betrekking tot cannabis. In dit artikel bespreken we een van de meest toonaangevende organisaties die zich inzetten om ouderwetse stigma's en beleidsmaatregelen betreffende cannabis in Italië te doorbreken - namelijk Cannabis Cura Sicilia.

Cannabis Cura Sicilia uit Sicilië is een cannabisclub die gebruikers voorziet van veilige en betrouwbare cannabis, maar ook mensen informeert over het gebruik van cannabis als medicijn.

Het werken op deze manier inspireert ons, dus we dachten dat het zinvol zou zijn om te kijken hoe deze groeiende cannabisclub zich ontwikkelt, en wat de missie en de geschiedenis ervan is. Als je in Italië woont, houd ze dan in de gaten - ze zijn sterk in opkomst.

CANNABISWETTEN IN ITALIË

Cannabiswetten in Italië

Om de missie van Cannabis Cura beter te begrijpen, moeten we eerst een idee hebben van de huidige wetten betreffende cannabis in Italië.

Cannabiswetten in Italië zijn niet helemaal duidelijk. Recreatief gebruik is illegaal, en het bezitten van kleine hoeveelheden wordt beschouwd als misdrijf - waarbij je boetes krijgt opgelegd of beslag wordt gelegd op documenten zoals je paspoort en/of rijbewijs. De kweek en verkoop van cannabis is illegaal en wordt bestraft met een gevangenisstraf.

Medicinaal gebruik is legaal, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. De kweek van medicinale cannabis wordt niet meer als illegaal beschouwd vanaf januari 2016.

Medicinale cannabis wordt op een verborgen militair laboratorium nabij Florence geproduceerd en verkocht aan apotheken door het Ministerie van Volksgezondheid (Ministero della Salute) voor €15 per gram. De medicinale cannabis die verkrijgbaar is bij de apotheken bevat ongeveer 7-8% THC en 9-10% CBD.

In het laatste decennium heeft er een grote verandering in Italië opgetreden in de houding ten opzichte van cannabis, zowel op sociaal als politiek niveau. In 2005 stemde het land voor een streng beleid tegen drugs onder het gezag van Berlusconi, waarbij de scheiding tussen "hard" en "soft" drugs weggevaagd werd. Dit hield in dat cannabis hetzelfde werd behandeld als heroïne en andere gevaarlijkere substanties. Tegenwoordig is het land echter in serieus debat over het hervormen van de wet over cannabis.

De pro-legaliseringbeweging begon in de jaren '60 met de oprichting van de Radicale Partij. De partijleider, Marco Pannella, is jarenlang het gezicht geweest van de anti-verbodbeweging in het land, en werd zelfs gearresteerd voor het distribueren van cannabis wegens burgerlijke ongehoorzaamheid.

De hierboven genoemde wet die door de regering van Berlusconi werd opgesteld, werd uiteindelijk in 2014 onwettig verklaard. Sindsdien is het debat over de legalisatie van cannabis opgebloeid, en krijgt de anti-verbodbeweging steeds meer serieuze aandacht.

In juli 2016 startte het Italiaanse parlement met een discussie over een nieuw wetsvoorstel waarbij mensen tot 5 gram cannabis bij zich mogen hebben, 15 gram thuis mogen hebben, maximaal vijf planten mogen kweken en sociale groepen mogen vormen van maximaal 50 kwekers.

Hoewel er sindsdien nog geen wetswijzigingen zijn doorgevoerd, duiden deze debatten erop dat Italië langzaam maar zeker oude stigma's over cannabis en ouderwetse verboden wil doorbreken.

CANNABIS CURA SICILIA: VERANDERENDE CANNABISOPVATTINGEN IN ITALIË

Cannabis Cura Sicilia T-Shirt

Cannabis Cura Sicilia is een nieuwe cannabisclub op Sicilië die op 22 januari 2017 open gaat. Geleid door Alessandro Raudino, heeft de club als doel om een vooraanstaande factor te worden in de strijd om het standpunt van Italië over medicinaal en recreatief cannabisgebruik te veranderen.

Raudino leidt aan multiple sclerose (MS), een verlammende ziekte die het centraal zenuwstelsel aantast en de informatiestroom tussen de hersenen en het lichaam verstoort.

Na zijn diagnose startte Raudino meteen met een tweejarige behandeling met Copaxone, een medicijn dat de werkzame stof glatirameeracetaat bevat om MS te behandelen.

Glatirameeracetaat veroorzaakt veel bijwerkingen, variërend van koorts, pijn, rillingen, en angst tot serieuzere problemen aan onder andere het hart, de spijsvertering, het hematopoietische systeem, de lymfen, botten en gewrichten, zenuwen, luchtwegen, en het urogenitale stelsel.

Raudino ondervond veel van deze bijwerkingen en werd ook gediagnosticeerd met darmkanker. Als een alternatieve behandeling voor zowel zijn MS als kanker, begon hij zichzelf ongeveer 3 jaar geleden te behandelen met Bedrocan, een medicinale cannabissoort uit Nederland. Daarbij besefte hij hoe moeilijk het voor patiënten was om legaal aan medicinale cannabis te komen voor een redelijke prijs.

Artikel 32 van de Italiaanse grondwet luidt:

"De Republiek waarborgt gezondheid als een fundamenteel recht van het individu en als een collectief belang, en garandeert vrije medische zorg voor de armen. Niemand mag worden verplicht om een medische behandeling te ondergaan tenzij aan de bepalingen van de wet is voldaan. De wet mag in geen geval in strijd zijn met de rechten van de mens."

Raudino vindt dat, hoewel we de medische potentie van cannabis nog niet helemaal begrijpen, Italiaanse patiënten het recht hebben om op een veilige en betrouwbare manier medicinale cannabis, informatie, en meer te krijgen voor een betaalbare prijs.

Cannabis Cura Sicilia heeft als doel om op te komen voor de rechten van deze patiënten. Ten eerste wil de club vooral een veilige plaats bieden voor patiënten om cannabis te consumeren. Ook wil men verschillende activiteiten organiseren die gericht zijn op het geven van informatie over de vele gebruiken en eigenschappen van cannabis aan de Siciliaanse gemeenschap, en uiteindelijk aan het hele land.

De club tracht ook nauw samen te werken met ambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid en de Siciliaanse raad om te debatteren over nieuwe strategieën en methoden om medicinale cannabis betaalbaarder te maken. Een van de modellen die de club wil promoten is het huidige model in Spanje.

In Spanje bestaan er talloze clubs zoals Cannabis Cura die al sinds de jaren '90 actief zijn. Deze clubs zijn non-profit organisaties die cannabis kweken en distribueren onder hun leden.

Tegenwoordig zijn er in Spanje meer dan 500 private cannabisclubs, met zo'n 200 in Barcelona. Aangezien de legaliteit van deze clubs niet helemaal duidelijk is in Spanje, streeft Cannabis Cura Sicilia naar een zelfde, maar beter gereguleerd systeem in Italië.

De club zal ook pleiten voor een wetshervorming omtrent cannabis middels vreedzame protesten, demonstraties, en informatiecampagnes.

LEDENVOORDEEL BIJ CANNABIS CURA SICILIA

Cannabis Cura Sicilia

Alle leden van Cannabis Cura Sicilia krijgen exclusieve toegang tot de club waar ze veilig cannabis kunnen consumeren en cannabisgerelateerde producten kunnen krijgen voor lage prijzen.

Leden hebben ook toegang tot een medisch team van drie gediplomeerde Italiaanse dokters die altijd klaar staan om vragen te beantwoorden over de effecten van cannabis, de eigenschappen ervan, en de medicinale toepassingen.

Tot slot biedt de club juridische ondersteuning aan alle leden. Zoals we eerder zagen, bestaat er een groot grijs gebied bij cannabislegalisatie in Italië, en alle Cannabis Curaleden hebben toegang tot een toegewijd team van vier advocaten die gespecialiseerd zijn in drugsbeleid.

Zoals beschreven, staan we volledig achter hun activiteiten, en hopen we met de club samen te werken om hun doelen te bereiken. Dus houd deze club in de gaten, je kunt nog meer over ze verwachten van ons!

Voor meer informatie over Cannabis Cura Sicilia, bezoek dan zeker hun website en Facebookpagina.

Voor meer informatie over cannabis, lees onze blog en bekijk onze shop met zaden, accessoires, en veel meer.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken