Cannabis en de economie: Hoe gaat het met Washington?

Gepubliceerd op:
Categorieën : Blog

Cannabis en de economie: Hoe gaat het met Washington?


Er werd lang gezegd dat de legalisering van cannabis in de VS haar economie een boost zou geven en het land zou helpen om door de huidige recessie te komen. Laat de door THC aangedreven economische op

Er werd lang gezegd dat de legalisering van cannabis in de VS haar economie een boost zou geven en het land zou helpen om door de huidige recessie te komen. Laat de door THC aangedreven economische opleving eindelijk haar gezicht zien nu steeds meer staten het medicinaal en recreatief gebruik van cannabis decriminaliseren?

Kim Ridgeway en Kimberly Bliss, twee getrouwde vrouwen uit Olympia, Washington hebben hier wellicht iets over te zeggen. Tweeënhalf jaar geleden maakt het bedrijf waarvoor ze werkten een economische fout en wist niet genoeg vlees te verkopen tijdens de recessie. Ze verloren hun baan.

Ze overleefden met behulp van hun spaargeld en wat parttime werk dat Bliss kon vinden. De situatie zag er niet goed uit; totdat de staat Washington besloot om cannabis te legaliseren, en de twee hun eigen ‘kleine marihuanawinkel’ begonnen.

Met ongeveer $15.000 - $20.000 zuurverdiend spaargeld begaven Bliss en Ridgeway zich de stad om en begonnen daar hun eigen cannabiswinkel.

Ridgeway vertelt over haar motivatie om aan deze onderneming te beginnen:

‘Ik ga mijn Amerikaanse droom waarmaken, en dat is het openen van een kleine marihuanawinkel. Het zal een enorme financiële ondersteuning zijn. En we hebben vrienden die ook in de moeilijkheden zitten, dus hiermee kunnen we hen aan het werk krijgen.

Vele anderen proberen ook te profiteren van de wetten van Washington. Speciale apotheken zijn al jaren lang in bedrijf en hebben zich de laatste jaren door de staten heen verspreid – Seattle heeft er nu meer dan zestig – en tot voor kort waren deze illegaal onder de wetten van de staat.

Een aantal verkopers, van apothekers tot aan gevestigde cannabisbedrijven tot aan nieuwe, amateuristische kwekers die de markt opkomen, zoals Ridgeway en Bliss, zal met zijn handel in Washington beginnen in 2014 wanneer de WSLCB (Washington State Liquor Control Board) de wetgeving en regulering rondom het legaliseren van cannabis voltooid heeft.

En dit zullen geen sjofele stoners zijn die hun cannabis naar duistere klanten brengen. Een anekdote over een apotheek in Seattle, ironisch genoeg genaamd The Joint, beschrijft de schone en georganiseerde ontvangstruimte als ‘net een kantoor van een tandarts in een klein dorpje’.

The Joint sponsort zelfs een klein voetbalteam en doneert een deel van de opbrengsten aan de brandweer van Seattle (evenals aan de mariniers van Seattle, dus ga maar na). ‘We zamelen zelfs ieder jaar speelgoed in voor arme kinderen’, zegt de manager Shy Sadis.

Sadis hoopt, zoals zo veel apotheken, dat zijn manier van werken met professioneel en competent personeel hem zal helpen om een handelsvergunning te krijgen voor The Joint. Met een vergunning voor de verkoop van recreatieve cannabis zou Sadis zijn handel uitbreiden naar andere delen van de staat.

Tot nu toe ziet Washingtons cannabiseconomie er veelbelovend uit. ‘Seattle wordt het Mekka van cannabis … En ik ben trots om daar deel van uit te maken’, zegt Sadis enthousiast. Maar de kleine apotheken en eigenaren van cannabisbedrijven hebben nog een grote bedreiging, en dat zijn de grote bedrijven die naar Seattle en andere delen van Washington komen.

Maar tot nog toe hebben zich geen grote namen in de cannabisindustrie van Washington gevestigd. En dit is dankzij de clash tussen de nieuwe wetten van Washington en de federale cannabisregels van de VS. THC is volgens de U.S. Controlled Substances Act of 1970 een Schedule I drug.

Cannabisverkopers en ambtenaren uit Washington wachten nog steeds op een antwoord van de federale overheid.

Grote bedrijven investeren niet voordat het officieel is. Sommige kleine investeerders uit Washington maken zich zorgen, zoals Kimberly Bliss. ‘Er zijn voor iedereen die een nieuwe onderneming begint risico’s en uitdagingen… Dit is een iets groter risico… Ik weet zeker dat de staatsgevangenis geen pretje is. Maar als we het goed doen, kunnen we misschien wat ogen openen’, zegt Bliss.

Ridgeway en Bliss zullen waarschijnlijk niet de gevangenis ingaan voor hun handelsavontuur. Maar ze kunnen wel positieve aandacht vestigen op de legale vorm die cannabisgebruik tegenwoordig heeft aangenomen. Een woordvoerder van de WSLCB verklaart het idee achter de wetten van Washington: ‘Een reden waarom de wetgeving erdoorheen is gekomen, is het feit dat dit al heel lang speelt. Het werd tijd dat we het legaliseerden om zo de staat haar inkomsten niet mis te laten lopen.’

De nieuwe wet, de Washington Initiative 502, werd in de zomer van 2011 voor het eerst in het Washington Secretary of State ingediend. Tegen het einde van dat jaar waren er al 241.153 handtekeningen verzameld om de wet naar het congres te sturen. De wetgeving om het initiatief te ondersteunen of tegen te gaan werd uitgesteld, en als gevolg werd er zelfs in 2012 over gestemd. In november stemde Washington vóór het initiatief, met bijna 350.000 meer voorstemmers dan tegenstemmers, 55.7% tegen 44,3%. De stemmeropkomst was een van de hoogste in de geschiedenis van de staat, bijna 80%.

Maar de federale overheid kan nog steeds het Washington Initiative 502 onderuithalen, want het gaat direct tegen het federale verbod op alle vormen van cannabis en THC in. De regering van Obama denkt nog na over een reactie, maar heeft nog geen formeel besluit genomen volgens de advocaat General Eric Holden.

Colorado is de enige, andere staat van de VS waar cannabis volledig legaal is. Maar afgezien van Colorado en Washington zijn er nog twintig andere staten die het medicinaal of recreatief gebruik van cannabis gelegaliseerd of gedecriminaliseerd hebben.

Al de wetten van deze staten staan in conflict met de U.S. Controlled Substances Act. De federale overheid kneep meestal een oogje dicht als het ging om recreatieve decriminalisatie en de medicinale legalisatie van cannabis, onder gereguleerd gebruik. Maar sinds Washington de tweede staat is die cannabis volledig gelegaliseerd heeft, is het nog maar afwachten hoe de regering van Obama met de nieuwe wetten omgaat.

Ridgeway en Bliss hopen, net als vele andere inwoners van Washington, dat cannabis legaal blijft. Voor Washington en Colorado was er sinds het verbod in 1970 geen andere staat die een legalisering van recreatieve cannabis had doorgevoerd. Of het bedrijf van de twee vrouwen een succes gaat worden en hoe de economie van Washington zal reageren op de uitbreiding van de cannabisindustrie, zal illustratie bieden voor het effect van cannabis op de economie. Als de effecten gunstig zijn, zullen andere staten van de VS, en andere landen, waarschijnlijk wel het voorbeeld volgen.