Cannabis en Seks, wanneer twee goede dingen mixen

Gepubliceerd op:
Categorieën : Blog

Cannabis en Seks, wanneer twee goede dingen mixen


Cannabis en seks gaan al heel lang hand in hand, maar hoe is deze cultureel belangrijke relatie door de jaren heen beschouwd en hoe heeft de wetenschap onze kijk erop veranderd?

Cannabis en seks gaan al heel lang hand in hand, maar hoe is deze cultureel belangrijke relatie door de jaren heen beschouwd en hoe heeft de wetenschap onze kijk erop veranderd?

Cannabis wordt al duizenden jaren gebruikt in combinatie met seks. Het is van groot cultureel belang in vele landen en is gebruikt om seksueel verlangen zowel te stimuleren als te onderdrukken. Hoe onze voorouders cannabis en haar relatie tot seks bekeken, en hoe de hedendaagse wetenschappelijk gemeenschap het ziet, is iets waar we proberen dieper op in te gaan in dit artikel.

Gedeelde euforie

Zowel seks als marihuana kan zeer belonende gevoelens naar onze hersenen opwekken. Op ongeveer dezelfde manier als seks ons dopamine-systeem van genot aanwakkert, activeert cannabis haar eigen systeem in ons lichaam; het endocannabinoïden systeem.

Het endocannabinoïden systeem is een netwerk van receptoren die samenwerken met de unieke cannabinoïden in marihuana. De enige andere natuurlijke bron van cannabinoïden die we kennen is ons eigen lichaam. Door het introduceren van extra cannabinoïden in ons systeem, wekken we gevoelens van euforie op, een gevoel dat we ook in de een of andere vorm van seks krijgen. Het is dus logisch dat veel van onze voorouders de overeenkomsten zagen en probeerden ze te combineren in een ultieme ervaring.

Historische en Culturele Betekenis

TantraEen van de meest beroemde culturen die het seksuele gebruik van marihuana omarmde was het oude India. Rapporten duiden erop dat cannabis meer dan 3000 jaar veelvuldig in India werd gebruikt. India is ook waar bepaalde soorten cannabis voor het eerst werden ontdekt, vandaar de naam Cannabis Indica. Cannabis is gebruikt in diverse seks elixers, allemaal gericht op het stimuleren en verbeteren van de seksuele ervaring; maar het meest opvallend is dat het tot de dag van vandaag wordt gebruikt als onderdeel van Tantra.

Tantra: Yoga, Meditatie en Seks

Tantra is een mystieke Hindoe-Boeddist traditie die gelooft dat verlichting ("Nirvana") kan worden bereikt door transcendente fysieke en mentale oefeningen. Voorbeelden van deze oefeningen zijn yoga, meditatie en tantrische seks. Vele oude vergevorderde Tantra methoden omvatten het gebruik van marihuana. Heilige teksten zijn ontdekt, waarin beschreven werd hoe deze praktijken, waarin marihuana werd gebruikt, zeer gewoon waren in het oude India en geloofd wordt dat de beschreven complexiteit, discipline en intensiteit veel verder ging dan wat de hedendaagse Tantra beoefenaars kunnen. Dit is omdat de beoefening van Tantra zich over de wereld heeft verspreid; veel beoefenaars zijn verwijderd van de culturele plaats, het leven en de gemeenschap, waar Tantra haar oorsprong vond. Tegenwoordig kan Tantra zeker ver komen om spirituele en seksuele verlichting te vinden, maar het is niet te vergelijken met de complexiteit en intensiteit beschreven in de oude teksten.

Tantra en Cannabis

Een van de filosofieën van Tantra is dat het menselijk lichaam verweven is met een energiesysteem, gelinkt aan natuurlijke en kosmische energie. Mannen en vrouwen hebben in wisselende mate deze energie in henzelf. Door Tantrische seks worden deze energieën losgemaakt om schakelingen te maken, waardoor beide partners nieuwe hoogtes kunnen bereiken in spirituele ervaring, genot en intimiteit. In deze cultuur wordt gedacht dat Tantrische seks helpt bij bevorderen van balans in het universum en het is een manier om de mens te ontslaan van de zonden tegen de natuur en de kosmos.

Oude geschriften melden dat cannabis vaak werd gebruikt in tantrische seksuele rituelen en dat dit teruggaat tot wel 700 vC, waar seks, cannabis en Tantra samenkwamen om een lichamelijk veeleisende, maar toch prachtige ervaring te creëren die ware verlichting, extase en balans bracht aan de beoefenaars.

Degenen die aan tantrische seks deden, gebruikten vaak een cannabis brouwsel met de naam "Bhang". Dit is een verwarmde cannabis milkshake. De harsachtige top van de cannabis werd in melk gedaan, met suiker en andere smaakmakers, om vervolgens te worden verwarmd waardoor cannabinoïden, zoals THC, zich konden vermengen met de mix. Daarna werd het gedronken, gevolgd door ademhalingsoefeningen en visuele voorstellingen tot de effecten van cannabis merkbaar waren. Zodra een toestand van bedwelming was bereikt, volgden meditatie en seksuele Tantra snel.

Veel cannabis seks rituelen zijn beschreven als een aanbidding van vrouwelijke schoonheid en zouden normaal gesproken focussen op twee delen: geslachtsgemeenschap en orale seks door de man bij de vrouw. Vanwege hun tantrische oefeningen en meditatie, probeerden beide deelnemers hun seksuele daden zo lang mogelijk te laten duren. Sommige geschriften beschrijven hoe de geslachtsgemeenschap wel 7-8 uur kon duren, voordat beide deelnemers een spetterend, spiritueel, door cannabis aangewakkerd, volledig lichamelijk orgasme bereikten, wat tijdens de duur een tijdloos gevoel van nirvana opwekte.

Cannabis in andere culturen

Hoewel Indische tantrische seks diep spiritueel en prachtig is, heeft cannabis vele andere, meer praktische seksuele toepassingen over de hele wereld.

Servische vrouwen hebben allang een gebruik gevonden voor cannabis binnen de seksuele aspecten van hun cultuur. Allereerst werd het vroeger gemixt met lamsvet om "Nasha" te maken. Dit werd aan maagden gegeven op hun huwelijksnacht om zowel op te winden als de pijn van hun eerste keer te verdoezelen. Ze maken er ook een tonic van met de naam "Guckand", wat als een afrodisiacum wordt gebruikt, maar ook als verdovend middel voor jongens die worden besneden.

Midden-Oosterse culturen hebben cannabis gebruikt om "Kif" te maken. De vrouwen uit deze culturen gebruiken het om zichzelf bezig te houden terwijl de mannen weg zijn, waardoor ze seksueel konden fantaseren en spelen.

Cannabis, Sex en de Moderne Maatschappij

Zowel cannabis als seks spelen een gecompliceerde rol in de maatschappij van vandaag. Verboden en religies zitten vaak in de weg, hoewel er nog steeds culturen zijn die het gebruik in stand houden. Bhang bijvoorbeeld, wordt in India nog steeds gebruikt door pasgetrouwden om pijn te verminderen en door diegenen op zoek naar extra opwinding. De gedachte dat cannabis schadelijk is, of dat het door de duivel is gestuurd, wordt langzaam vervangen door de acceptatie van de voordelige effecten. Als we politieke en religieuze invloeden even negeren; wat heeft de wetenschap te zeggen over het gebruik van marihuana en het seksuele genot en verlangen die het, naar verluidt, opwekt?

Wetenschappelijke bevindingen - Mythes verklaard

Laten we eens kijken naar een aantal mythes die afkomstig zijn van het verbod op cannabis. Een populaire mythe is, dat het roken van marihuana schade zou toebrengen aan de voortplantingsorganen. Wetenschappers hebben aangetoond dat dit niet het geval is. Tijdens het gebruik worden wel het aantal zaadcellen verminderd, maar dit niveau herstelt zodra de consumptie wordt gestopt.

Een andere mythe over de voortplantingsorganen is dat marihuana het mannelijke testosteron niveau zou verlagen en daarmee hun seksuele drift. Hier wordt nog steeds over gediscussieerd, maar onderzoek heeft dit grotendeels weerlegd. Dit brengt ons op het volgende punt: Wat is de invloed van wiet op seksuele stimulatie?

THC en Testosteron

Zoals besproken, wordt over de gedachte of cannabis fungeert als een seksuele stimulans of onderdrukker nog druk gediscussieerd door de wetenschappelijke wereld. En het is een heet debat omdat in feite beide kanten een aantal goede punten hebben.

Hoewel de hierboven genoemde historische omschrijvingen uitlijnen hoe marihuana gebruikt werd om seks te verbeteren, is het door de jaren heen ook gebruikt als onderdrukkend middel. Het oude Romeinse medische boek, De Materia Medica (Op Medische Zaken), verwijst naar het gebruik van cannabis om pijn te behandelen, maar ook om seksueel verlangen op te heffen.

Dus hoe kan cannabis zowel een stimulator als een onderdrukker zijn? Moderne wetenschap suggereert dat het te maken heeft met de dosis THC die het lichaam betreedt. Uit onderzoek, gedaan aan de Universiteit van Texas, bleek dat cannabis de mannelijke seksuele activiteit in twee fases beïnvloedt. In laboratorium tests op muizen, ontdekten zij dat bij de eerste dosis THC, de hoeveelheid testosteron in het bloed enorm toenam, tot wel 6 keer de norm. Maar, na 20 minuten, kelderde het testosteron niveau drastisch, ver onder dat van de controle groep.

Wat ook interessant is aan dit onderzoek is dat ze ontdekten dat muizen, die een lage dosering kregen, het hoge testosteron niveau wel een uur vasthielden. Alleen bij muizen die een hoge dosering kregen, kelderde het testosteron niveau snel. Het wekt dus de indruk dat een kleine hoeveelheid cannabis mannen zeker in de stemming kan krijgen, en behoorlijk lang ook. Het geven van een hoge dosering zorgt dat een man te vroeg piekt, of een piek wordt in zijn geheel voorkomen. Dit ondersteunt de theorie van Tantra: beoefenaars zouden geen grote hoeveelheden hebben ingenomen, omdat het niet de bedoeling was om "stoned" te worden. Verder wordt dit ondersteund door hedendaagse gebruikerservaringen, die aangeven zich seksueel in harmonie te voelen en dichter bij hun partners staan, op dezelfde manier als tantrisch beoefenaars dit doen, na het consumeren van een kleine hoeveelheid cannabis.

Waarom gebeurt dit?

Tijdens geslachtsgemeenschap, zonder de hulp van drugs, produceert het lichaam het hormoon lutropine. Het duurt ongeveer 20 minuten om dit te produceren in de hypofyse, waardoor een circuit binnen de bloedbaan wordt gemaakt. Dit systeem schakelt uit wanneer de hersenen geloven dat er genoeg testosteron aanwezig is in het lichaam. Grote hoeveelheden THC lijken dit systeem te verstoren en laten de hersenen mogelijk denken dat er te vroeg te veel testosteron is, waardoor het testosteron niveau na 20 minuten keldert. Zoals al vermeld lijken lagere doses THC dit effect niet te hebben.

Zoals je hebt kunnen lezen, wordt het verlangen om seks te hebben door cannabis zowel gestimuleerd als onderdrukt. Het heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van menselijke geslachtsgemeenschap en waarschijnlijk zal dit nog vele jaren zo zijn. In ieder geval heeft het beoefenen van Tantra aangetoond hoe het gebruik van cannabis tijdens seks een prachtige en intieme ervaring kan zijn.