Blog
Cannabis en sporten: Dezelfde high?
1 min

Cannabis en sporten: Dezelfde high?

1 min
Lifestyle News
Heb je je wel eens afgevraagd waarom sommige mensen zo graag sporten? Misschien om dat intensief sporten en cannabis meer overeenkomstig hebben dan je zou verwachten.

Intensief sporten kan gevoelens van euforie veroorzaken en pijn onderdrukken. Dit staat bekend als ‘de high van hardlopers’. Tot voor kort werd aangenomen dat dit veroorzaakt werd door de afgifte van endorfine; maar sinds de ontdekking van het endocannabinoïdesysteem hebben wetenschappers bewijzen gevonden die suggereren dat de cannabisachtige moleculen van het lichaam zelf wellicht verantwoordelijk zijn.

Sporten en het endocannabinoïdesysteem

Een onderzoek dat gepubliceerd werd in het Journal of Neuropharmacology toonde aan dat ratten die aan intensieve lichaamsbeweging werden blootgesteld, een hogere pijngrens hadden. Maar het interessantst was, dat het veranderingen veroorzaakte in de CB1-receptoren in de hersenen – receptoren van het endocannabinoïdesysteem die reageren op de cannabinoïden in cannabis. Maar deze receptoren worden ook geactiveerd door een cannabinoïde die van nature voorkomt in het lichaam, anandamide. Van CB1-receptoren is bekend dat ze een grote rol spelen bij pijnonderdrukking.

De hersenen van ratten die werden blootgesteld aan intensieve lichaamsbeweging vertoonden zowel een verhoogde beschikbaarheid en activiteit van CB1-receptoren als verhoogde hoeveelheden anandamide in het bloed direct na het bewegen. Eerdere onderzoeken met mensen lieten gelijksoortige resultaten zien.

Dit bevestigt dat het endocannabinoïdesysteem een rol speelt bij pijnonderdrukking, en dat de pijnvermindering en de potentiële high van het sporten iets te maken heeft met het endocannabinoïdesysteem.

Op naar een op cannabinoïde gebaseerd medicijn

Hoewel sinds de jaren 80 al bekend en onderzocht is dat bewegen voor pijnvermindering zorgt, wist tot voor kort niemand waarom. Dit onderzoek werpt veel licht op hoe sporten en het endocannabinoïdesysteem hand in hand gaan, en het heeft gevolgen voor de behandelingen van degenen die aan bepaalde aandoeningen lijden.

Cannabis wordt nu al gebruikt bij de behandeling van epilepsie, pijnbeheersing en kankertherapie. De medicinale potentie van cannabis is echter nog steeds niet onderzocht, en het zijn onderzoeken zoals deze die de potentie van dit medicijn verder onderzoeken.

Dus ga naar buiten en ga rennen!


Read more about
Lifestyle News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken