Cannabis en Zwangerschap: Een Blik op het Onderzoek

Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogWetenschap
Laatst bewerkt :

Cannabis en Zwangerschap: Een Blik op het Onderzoek


Het is algemeen bekend dat vrouwen worden geadviseerd om het drinken van alcohol, het roken van sigaretten en andere schadelijke stoffen tijdens de zwangerschap te vermijden. De vraag over de veiligheid van het gebruik van cannabis tijdens de zwangerschap maakt geen verschil.

Terwijl het duidelijk zou moeten zijn, zijn experts nog steeds niet zeker van de risico's die samenhangen met het gebruik van cannabis tijdens de zwangerschap.

Het is algemeen bekend dat vrouwen worden geadviseerd om het drinken van alcohol, het roken van sigaretten en andere schadelijke stoffen tijdens de zwangerschap te vermijden.

De vraag over de veiligheid van het gebruik van cannabis tijdens de zwangerschap is niet anders en wordt besproken sinds de jaren 1960, met de vrees dat het aangeboren afwijkingen kan veroorzaken, en door de jaren heen werden geboorte gerelateerde problemen geïdentificeerd.

Dr. Arnold Shoichet, een arts en bestuurslid van het Medicinal Cannabis Resource Centre, Vancouver, BC. (Http://www.mcrci.com) legt uit dat er vele studies zijn die suggereren dat het gebruik van cannabis tijdens de zwangerschap een verband kan hebben met ”een lager geboortegewicht, vroeggeboorte, en latere gedragsproblemen bij de kinderen". Echter, "critici wijzen erop dat een aantal van deze studies ambivalente resultaten hebben", merkt Dr Schoichet op. ”Een oorzaak-gevolg relatie tussen de gemeten resultaten en het gebruik van cannabis werd niet vastgesteld”.

De meeste gezondheidswerkers zijn het erover eens dat het gebied niet goed genoeg kan worden bestudeerd, in feite vertrouwen veel studies op zelfrapportage, waardoor het moeilijk is om een nauwkeurige meting te krijgen van hoeveel wordt geconsumeerd, een veelvoorkomend probleem met deze methode.

Natuurlijk zouden er zeer weinig artsen of gezondheidswerkers zijn die je zouden aanraden om cannabis te gebruiken tijdens de zwangerschap, maar er waren in feite een aantal positieve resultaten.

Een van deze studies, "Prenatale blootstelling aan marihuana en neonatale uitkomsten in Jamaica: Een etnografische studie" door Dr. Melanie Dreher, werd gepubliceerd in The American Journal of Pediatrics in 1994.

Dr. Dreher bestudeerde moeders die in het landelijke Jamaica woonden waar sommige moeders cannabis gebruikten om hun ochtendmisselijkheid te behandelen, en anderen gebruikten het helemaal niet. Nadat de baby's werden geboren, gebruikte ze de Neonatale Assessment Scale na 3 dagen, en opnieuw na 1 maand, om de neurologische prestaties en het gedrag van de baby's te meten.

Hoewel ze verwachte om complicaties te vinden, zoals een laag geboortegewicht of gecompromitteerde neurologische ontwikkeling, toonde de studie dat de baby’s, die geboren waren met moeders die cannabis gebruikten tijdens de zwangerschap, betere sociale vaardigheden toonden dan de baby's die geboren waren met moeders die geen cannabis gebruikten.

Dreher voegt er snel aan toe dat de studie geenszins een goedkeuring is voor het gebruik van cannabis om gezondere baby's te krijgen, maar het toont wel aan dat er een gebrek aan bijwerkingen is.

Ze legt uit dat de externe sociale factoren de resultaten kunnen hebben beïnvloed: "Ook al waren ze hetzelfde, kwamen ze overeen op leeftijd en sociaal-economische status, maar er waren verschillen in de levensstijl van de consumerende en niet-consumerende moeders waarvan wij denken dat het voor de verschillen zorgt. Bijvoorbeeld, veel van de consumerende moeders waren ook verkopers van ganja en dus waren ze het grootste deel van de neonatale periode thuis, dus ze hadden veel aandacht voor hun baby's".

Haar conclusie was dat "de prestatie van de kinderen geenszins werd gecorreleerd met de neonatale blootstelling aan cannabis". Dr. Dreher was geïnteresseerd om nog een onderzoek met het onderwerp te doen maar dit werd geweigerd door de National Institute of Health.

De resultaten van één studie kunnen echter niet dienen als bewijs, zeker niet wanneer er studies zijn die het tegenovergestelde suggereren. Volgens Dr. Nachim, als een zwangere vrouw marijuana gebruikt voor medische redenen, moet ze op zoek gaan naar alternatieven. "Het liefst zou ze helemaal geen medicijnen moeten gebruiken. Maar als ze moet, moet ze medicijnen gebruiken die meer bewijzen hebben voor de veiligheid van de baby."

Een studie naar de effecten van THC op primaten foetussen toonde afgebroken neurologische ontwikkeling, maar de resultaten van de studie zouden anders kunnen zijn geweest als een menselijke foetus werd gebruikt. Over het algemeen worden alle bedwelmende stoffen tijdens de zwangerschap afgeraden.

Volgens een in Toronto gevestigde arts die medische marijuana heeft voorgeschreven aan een aantal van zijn patiënten, "Ik denk dat het het beste is om geen enkele stoffen, medicijnen of drugs te gebruiken, zodat de foetus de beste kans heeft om te ontwikkelen", en als een zwangere vrouw marijuana gebruikt voor medische redenen "Het liefst zou ze geen medicijnen gebruiken. Maar als ze moet, moet ze medicijnen gebruiken die meer bewijzen hebben voor de veiligheid van de baby."

Aan het eind van de dag, misschien is het veilig? Maar is het het risico waard? Waarschijnlijk niet.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Gerelateerde Producten