Blog
Cannabis Gebruik Onder Tieners Neemt Af Na Legalisatie
2 min

Cannabis Gebruik Onder Tieners Neemt Af Na Legalisatie

2 min
Nieuws Wetgeving

Het lijkt erop dat de high school studenten in Colorado toch niet zo "high" zijn: Het marihuana gebruik onder tieners neemt af sinds de legalisatie.

Na het doorstaan van een periode die velen de "high times" zouden noemen, wordt nu duidelijk dat het marihuana gebruik onder middelbare schoolstudenten in Colorado aan het afnemen is. Als een van de eerste plaatsen in de wereld, die recreatieve cannabis heeft gelegaliseerd, wordt Colorado nauwlettend in de gaten gehouden door zowel tegen- als voorstanders.

Een recent persbericht, afgegeven door de Colorado Department of Public Health and Environment, beweert: "Volgens de voorlopige gegevens uit de tweejaarlijkse Healthy Kids Colorado Survey, gaf 20 procent van de high school studenten toe dat zij in 2013 (het eerste volledige jaar dat de drug legaal was voor volwassenen boven de 21) marihuana hebben gebruikt in de laatste maand en 37 procent gaf aan dat ze dit op een bepaald punt in hun leven hadden gedaan."

Dezelfde enquete, uitgevoerd in 2011, toonde aan dat 22 procent van de high school studenten de drug de laatste maand gebruikte en 39 procent had het ooit geprobeerd. Combineer dit met de gegevens uit 2009, waar 25 procent van de high school studenten beweerde de drug in de laatste maand te hebben gebruikt en 45 procent had het ooit gedaan. Nu zien we duidelijk een neerwaartse trend. In feite staat deze daling in het gebruik onder tieners lijnrecht tegenover het landelijk gebruik, waarbij het gebruik onder tieners alleen maar toeneemt. Het lijkt er alweer op dat het verbod precies het tegenovergestelde bereikt van wat het hoopt te bereiken.

Op dit punt is het echter te vroeg om te bepalen of deze "jaarlijkse afname daadwerkelijk een statistisch significante verandering betekent." Het heeft echter wel een verhit debat aangewakkerd, waar voor- en tegenstanders aan deelnemen. Voorstanders van de marihuana legalisatie stellen dat minderjarig gebruik zal afnemen als de staat striktere cannabis controles oplegt.

De communicatie directeur van het Marihuana Policy Project, Mason Tvert, was er al snel bij om zijn steun uit te spreken ten gunste van de recente statistieken: "Wederom is het bewezen dat de beweringen, dat Colorado zou worden verwoest door het reguleren van marihuana, ongegrond zijn." Mr Tvert werd later geciteerd: "Hoe vaak moet nog worden bewezen dat aanhangers van het verbod geen gelijk hebben, voordat ze stoppen met roepen dat de marihuanawetgeving het gebruik onder tieners promoot?

De afname in het gebruik onder tieners slaat op het feit dat de staat en lokale autoriteiten veel meer controle hebben over marihuana dan ooit tevoren."

De tegenstanders van Tvert stonden al snel klaar met hun eigen 'enthousiasme' (bij gebrek aan een beter woord). Ze vrezen dat, als de drug als minder schadelijk wordt gezien, dit automatisch leidt tot een toename in het gebruik onder tieners. Kevin Sabet, mede-oprichter van de antilegalisatie groep "Smart Approaches to Marijuana" kon dit punt niet vaak genoeg herhalen, maar probeerde ook de geloofwaardigheid van de statistieken te ontkrachten toen hij zei: "Geen enkele statisticus zou dit interpreteren als een daling." Sabet beschuldigde de voorstanders van legalisatie ervan dat ze erop uit waren om het publiek te "verwarren" met cijfers en ze te verdraaien naar een "afname in gebruik onder tieners", terwijl Sabet sterk van mening is dat dit juist niet het geval is.

Het gevecht gaat door, maar de cijfers liegen er niet om.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken