Blog
Cannabis en gewichtsverlies
3 min

Cannabis Onderzoek Kan Leiden Tot Eetlust Regulerende Medicijnen

3 min
News Research

Nieuw onderzoek bij muizen bevestigen dat het manipuleren van de CB1-receptor buiten de bloed-hersenen barrière een belofte zou kunnen zijn bij het ontwikkelen van medicijnen die niet alleen de eetlust controleren maar ook de algehele menselijke stofwisseling.

Er wordt al langer over het algemeen van cannabis beweerd dat je, "van marihuana de munchies krijgt". In meer wetenschappelijke termen is het zo dat wat onderzoekers ontdekken tijdens het onderzoek naar de impact van cannabinoïden beweerd wordt dat cannabis de CB1 receptor, die de eetlust reguleert, beïnvloedt.

Wanneer de CB1 receptor wordt overspoeld met THC komen er eetlust opwekkende hormonen vrij. Daarom helpt cannabis zo goed bij mensen om van hun misselijkheid af te komen en weer gaan eten.

Van het tegengestelde kan beweerd worden dat het onderdrukken van die hormonen kunnen helpen om af te vallen. Dat gezegd hebbende, het mechanisme hoe de receptor werkt die de eetlust opwekt of wegneemt, wordt nog niet volledig begrepen. Hoewel, omdat THC de CB1 receptor duidelijk beïnvloedt, is het inzicht verkrijgen hoe de honger impuls beïnvloed wordt een belangrijk onderdeel van het onderzoek aan het worden. Niet uitsluitend als endocannabinoide-systeem als geheel, maar ook hoe geneesmiddelen op basis van cannabinoïde kunnen worden gebruikt voor de door hormonen opgewekte eetlust, maar ook voor een betere controle over het gehele stofwisselingsproces.

In feite hebben verscheidene geneesmiddelenproducenten het afgelopen decennium getracht om medicijnen te produceren die gericht waren op het manipuleren van de CB1 receptor, om zo een medicijn te ontdekken voor gewichtsverlies.

Echter, omdat het endocannabinoïde-systeem zo centraal verbonden is en effect heeft op ongeveer alle functies van het menselijk lichaam is dit de reden waarom er zoveel haken en ogen aan het onderzoek zitten. Ontwikkelaars van geneesmiddelen die zich richten op het volledig blokkeren (of agonisteren) van de CB1 receptor om de eetlust te controleren stuitten op problemen, nadat deze medicijnen aan depressie werden gekoppeld, en in sommige gevallen tot suïcidale gedachten leidden. Rimonabant, ontwikkeld in 2006 door Sanofi-Aventis en Taranabant van Merck zijn de afgelopen tien jaar nooit op de markt gebracht vanwege dit soort problemen. Vanaf 2008 werd als resultaat het onderzoek op dit gebied naar CB1 agonisten volledig gestaakt.

Hoewel er aanwijzingen op begonnen te duiken over de tijd die enzymremmers niet nodig zouden hebben om de bloed-hersenen barrière te doorbreken om effectief te zijn.

Wat Is Ma6545?

MA6545 is niet een geheel nieuwe ontwikkeling. Onderzoek naar de effecten zijn al voor tenminste de afgelopen zes of zeven jaar gaande, sinds de mislukking van andere CB1 manipulerende medicijnen, en werd rond het begin van de eeuw als eerste gestart. Er waren meerdere interessante uitkomsten - muizen bijvoorbeeld waarbij de CB1 en CB2 receptoren waren "lamgelegd" waren niet langer functioneel vergeleken met de muizen waarbij de 10de hersenzenuw operatief uitgeschakeld werd - waren niet getroffen door MA6545. Muizen waarbij de CB1 en CB2 receptoren wel werkzaam waren leken positief beïnvloed door het medicijn. In een notendop? Ze aten minder en vielen af.

En daarna kwam het onderzoek naar AM6545 pas goed op gang. Onderzoekers begonnen te vermoeden dat selectieve remming van omliggende receptoren zouden kunnen helpen om de stofwisselingsvoorwaarden te behandelen zonder de psychiatrische effecten. Met andere woorden, medicijnen die invloed hebben op de CB1 receptor zonder de hersenen te bereiken zouden de oplossing van dit vraagstuk kunnen zijn.

Sindsdien heeft onderzoek waaronder in het Center for Drug Discovery aan de Northeastern University ontdekt dat na een behandeling van 28 dagen AM6545 verantwoordelijk was voor een gewichtsverlies van 12% (vergeleken met 24% voor Rimbonant). Hoewel het feit dat het gewichtsverlies ongeveer de helft bedroeg schenen er geen psychiatrische bijwerkingen te zijn.

M6545 Muis CB1

Nu lijkt een nieuwe studie een andere aanwijzing prijs te geven. AM6545 lijkt de CB1 receptor te blokkeren in het centrale en perifere zenuwstelsel maar overschrijdt de hersen-bloed barrière niet. Dit verhinderde het volproppen bij muizen die een vet- en suikerrijk dieet kregen, en werden hierdoor zwaarlijvig. De muizen vielen af nadat ze met AM6545 behandeld werden. Onderzoekers aan de California Riverside School of Medicine publiceerden de resultaten van hun eerdere onderzoek in de uitgave op 5 Januari in Physiology and Behaviour.

Volgens de onderzoekers was het "bereiken van de perifere CB1 receptoren met antagonisten (b.v. AM6545) die de hersenen niet bereiken misschien wel een effectieve behandelingsstrategie voor het stofwisselingssyndroom en mogelijke eetstoornissen zonder de schadelijke psychiatrische bijwerkingen die inherent zijn aan de tot de hersenen doordringende CB1-receptor enzymremmer".

Daar komt nog bij dat de schrijvers over de studies melden dat overgewicht wordt veroorzaakt door het "Westelijk Dieet" dat veel suiker en vetten bevat, door verbeterde endocannabinoïde die signalen afgeeft aan de perifere CB1 receptoren. Dit onderzoek wordt gesteund door een Brits onderzoek naar hetzelfde onderwerp in 2010. Britse onderzoekers ontdekten dat de perifere receptoren inplaats van de centrale CB1 receptoren bemiddelden in de neiging om voedsel te eten".

HET ENDOCANNABINOÏDE-SYSTEEM ALS SLEUTEL BIJ REGULERING VAN DE MENS

Behalve de directe impact van het stimuleren van de CB1 receptor - en daarbij ofwel de "perifere" of de hersenen zelf - van dit aspect van het onderzoek die zulke bevindingen ook deden, openen de deur die lang gesloten is geweest vanwege diverse verboden.

Endocannabinoid systeem thc

In feite bevat het endocannabinoïde-systeem van de mens de sleutel tot het beter reguleren van het menselijk lichaam - van eetlust-beheersing en stimulatie tot het beter verwerken van bijna elk onderdeel van het systeem. De impact op de lever, maag, nieren en de darmen zelf zijn alle kritieke componenten van dit onderzoek. Verder, hoe de CB-receptoren - zowel 1 als 2 - gemanipuleerd kunnen worden is overduidelijk een groot gebied aan het worden, met veel veelbelovende gevolgen voor de algehele gezondheid van de mens - zowel preventief als genezend.

Verder Onderzoek Is De Sleutel

Als iets dat verder reikt dan de details van deze laatste ontdekking van één specifiek geneesmiddel, bewijst zulk onderzoek ook dat onderzoek van en naar het endocannabinoïde-systeem, zo niet de impact van extern toegepaste substanties op basis van endocannabinoïde veelbelovend is. Nu de wereld voor de eerste keer tijdens het tijdperk van de moderne wetenschap het voortdurende stigma van cannabis van zich afschudt kunnen er betere en grotere ontwikkelingen verwacht worden.

 

         
  Marguerite Arnold  

Geschreven door: Marguerite Arnold
Met jaren van schrijfervaring op zak besteed Marguerite haar tijd aan het onderzoeken van de cannabis industrie en de ontwikkelingen van de legalisatie-beweging.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
News Research
Zoeken in categorieën
of
Zoeken