Blog
Slak en cannabis
3 min

Cannabis Ongedierte: Omgaan Met Naaktslakken En Slakken

3 min

Met zo veel factoren bij het kweken van cannabis, kan het bestrijden van naaktslakken en slakken soms onderaan je lijstje staan. Als je deze dagelijkse tuinbezoekers echter genoeg tijd geeft, kunnen ze veel onherstelbare schade aan je planten toebrengen. Weten hoe ze te ontdekken, kan essentieel zijn bij het intact houden van je wiet.

Het kweken van cannabis is niet heel anders dan het in de lucht houden van twintig borden. Verschillende factoren die bij de kweek komen kijken, zoals temperatuur en licht, hebben constante aandacht nodig om de kweek in de lucht te houden. Er zijn echter een aantal andere zaken die alleen om actie vragen als de tekenen daarop duiden. En om welke aanwijzingen gaat het dan? In dit geval gaat het om het gevreesde spoor van naaktslakken en slakken.

(Naakt)slakken laten geen slijmspoor achter met de woorden "wij waren hier", maar er zijn een aantal specifieke hints die je waarschuwen voor hun aanwezigheid. Deze zijn zeer belangrijk om in de gaten te houden, aangezien slakken je planten EN toppen 's nachts aantasten. Voordat die golf van paniek optreedt en je slapeloze nachten krijgt bij je volgende cannabiskweek, hebben we een paar goede adviezen hoe je terug kunt vechten.

NAAKTSLAKKEN EN SLAKKEN: WAAR MOET JE OP LETTEN?

Gelukkig is het ontdekken van deze slijmerige beestjes vrij eenvoudig. Het eerste teken waar je op moet letten, is dat kenmerkende slijmspoor. Dit zilverachtige slijmspoor verschijnt op de grond rondom je planten en op de bladeren waar ze van hebben gepeuzeld. Een andere aanwijzing waar je op moet letten zijn "aangevreten bladranden". (Naakt)slakken nemen één hapje per keer, waardoor ze een opvallende markering achterlaten. Deze bladbeschadigingen kun je gemakkelijk verwarren met rupsen, aangezien zij dezelfde aanpak hebben om je planten te vernielen. Onthoud, hoe pijnlijk het ook is om voor te stellen, dat deze enkele beten een gekartelde rand achterlaten. Tot slot is er niet sprake van een aanval die het hele jaar plaatsvindt, naaktslakken en slakken verschijnen meestal in het voorjaar en vallen vooral 's nachts aan. Houd er rekening mee dat wanneer je geen stappen onderneemt ter preventie of als je ze niet verwijdert, dat ze terug zullen komen!

HOE HET RISICO OP (NAAKT)SLAKAANVALLEN TE VERKLEINEN

Cannabis, slakken, naaktslakken en kervel

In de meeste kweekomgevingen is het ongelooflijk lastig om de bedreiging van naaktslakken en slakken volledig te voorkomen. Er zijn echter een paar dingen die je kunt doen om je geliefde planten te beschermen en het risico op overmatige schade te verkleinen. Fysieke barrières zijn de beste verdediging. Het plaatsen van halve plastic flessen om elke plant is een geweldige manier ter bescherming. Een minder controleerbare methode is het gebruiken van moeder natuur als afweermechanisme. Als je kweekomgeving zich buiten bevindt, kunnen fysieke barrières veel lastiger zijn om te construeren. In plaats daarvan kun je padden, kikkers, en kevers in je tuin toelaten. Zij eten deze vervelende beestjes op en zorgen ervoor dat er niet te veel van verschijnen. Tot slot kun je kalk, eierschalen, zaagsel of zout rond je planten strooien ter bestrijding van deze slijmerige moordenaars. Wees je echter bewust van de effecten die deze substanties kunnen hebben op de pH van de bodem.

BIER IS JE VRIEND

Slakken en bier

Een gedurfde uitspraak, maar wel één die bewijst ongelooflijk nuttig te zijn bij de bestrijding van (naakt)slakken. Zij houden ook van de smaak van bier. Gebruik echter een goedkope biersoort - we willen het niet nog erger maken door het ongedierte niet alleen je cannabisplanten op te laten eten, maar ook nog eens je goede bier op te laten drinken. Het idee is om de blikjes onder de grond rondom de kweekruimte te plaatsen, waarbij de lipjes van de blikjes zich ter hoogte van het bodemoppervlak bevinden. De slakken zullen naar de blikjes getrokken worden om van het bier te genieten, waarbij ze in het blikje vallen. Dood door bier klinkt niet als een verschrikkelijke manier om te sterven. Wees echter gewaarschuwd, de blikjes zullen snel vol raken dus je moet ze regelmatig controleren en vervangen.

HOE COMBINATIEPLANTEN KUNNEN HELPEN

Het concept van combinatiekweek wordt al jarenlang geprezen en gehanteerd door ambitieuze tuiniers. Bepaalde combinaties van planten kunnen voordelige effecten hebben als ze naast elkaar worden gekweekt. Gelukkig voor cannabiskwekers geldt dit ook voor onze fantastische, donkere wietkruiden. Er zijn verschillende planten die je kunt gebruiken om (naakt)slakken tegen te gaan. Naaktslakken zijn geen fan van sterk geurende planten, waardoor het zorgvuldig aanbrengen van deze typen planten ervoor kan zorgen dat deze diertjes wegblijven, en het belangrijkste, dat ze niet aan je toppen komen!

Gezien de sterke aroma's die als afschrikmiddel voor naaktslakken en slakken kunnen dienen, zijn de meeste planten van de kruidenfamilie geschikt als combinatieplant voor je cannabis planten. Hoewel de meeste goed werken, zijn er een paar het optimale bestrijdingsmiddel. basilicum, venkel, rozemarijn, en bieslook zijn allemaal goede opties in dit opzicht. Vooral bieslook kan nuttig zijn, aangezien dit kruid graag in de schaduw groeit, en de sterke anijssmaak onaangenaam is voor (naakt)slakken. Het enige waar je op moet letten bij deze combinatieplanten, is dat ze je cannabis planten niet overschaduwen en al het licht of alle voedingsstoffen innemen. Door ze aan de noordkant van je kweekruimte te planten, en ze regelmatig te snoeien, houd je ze in toom. Tot slot gaan er geruchten rond dat planten zoals basilicum de smaak van wiet verbeteren. Dit wordt regelmatig gebruikt in de algemene tuinbouw om de smaak van tomaten te verbeteren. We benadrukken dat dit alleen maar speculaties zijn, maar aangezien de basilicumplant geen kwaad kan, is het een optie die het waard is om mee te experimenteren.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken