Blog
Cannabis VIP: Cheech & Chong
4 min

Cannabis VIP: Cheech & Chong

4 min
Celebrities News
"Cheech", de "Mexicaanse Amerikaanse" marihuana liefhebber en "Chong", de hippie met de uitbundig groeiende baard, constant onder invloed van het een of ander, waren een "duivels duo" voor de lachspie

Cheech: "Wij zijn het levende bewijs dat de hemel waakt over idioten en kleine kinderen."

Chong: "Wat ons zo gevaarlijk maakt is dat we ongevaarlijk zijn."

"Cheech", de "Mexicaanse Amerikaanse" marihuana liefhebber en "Chong", de hippie met de uitbundig groeiende baard, constant onder invloed van het een of ander, waren een "duivels duo" voor de lachspieren: hun stoner films in de late jaren '70 en vroege jaren '80 waren een groot succes (en niet alleen onder stoners). De films zijn nog steeds legendarisch, maar ze hebben veel meer gedaan dan alleen de films als stoner duo.

Richard "Cheech" Anthony Marin werd geboren op 13 juli 1946 in Los Angeles, Californië, Verenigde Staten, en groeide op in Granada Hills, een buitenwijk in de San Fernando Valley. Hij zegt dat hij, toen hij een kleine jongen was, gek was op zingen. Nadat hij Engels had gestudeerd aan de California State University in Northridge, verhuisde hij naar Vancouver, British Columbia, maar zonder diploma. Al snel ontmoette hij een knul, Tommy Chong genaamd, eigenaar van een topless club, en hij werkte negen maanden lang voor hem. Ze speelden muziek en improviseerden stand-up comedy in een posse met de naam City Works. Volgens "Cheech" was het geweldig en men kon het wel eens een hippie klucht noemen. Cheech en Chong gingen de samenwerking aan, verhuisden terug naar Los Angeles waar zij hun gemixte optredens van stand-up comedy en muziek opvoerden in clubs totdat muziekmagnaat Lou Adler hen ontdekte bij de Troubadour. Cheech zegt: "De rest is geschiedenis.

Laten we even kijken naar wat "Chong" deed voordat het stoner duo begon te toeren met hun stand-up comedy en muziek...

Thomas B. Kin Chong werd op 24 mei 1938 in Edmonton, Alberta geboren als kind van Lorna Jean, een serveerster van Schotse, Franse en Ierse afkomst en Stanley Chong, een Chinese vrachtwagenchauffeur. Tommy's familie verhuisde naar Calgary, Alberta toen hij nog heel jong was. Volgens Tommy was het een conservatieve buurt en hij noemt het de "Dog Patch." Zijn vader kocht een huis van vijfhonderd dollar en de familie moest rondkomen van slechts $200,- per maand. Toen hij 16 jaar was, stopte hij op de Crescents Heights High School en speelde gitaar om een beetje geld te verdienen. Hij zei ooit dat het rond deze tijd was dat hij ontdekte dat muziek seks kon opleveren, zelfs al was je dan een langharige, magere verschoppeling. In 1960 trouwde hij met zijn eerste vrouw, Maxine Sneed, met wie hij twee dochters kreeg: Robbi en Rae Dawn. In de vroege jaren '60, speelde Tommy gitaar voor The Shades in Calgary, een soul groep. De band verhuisde later naar Vancouver, British Columbia en veranderde hun naam naar "Little Daddy & The Bachelors om een single op te nemen: "Too Much Monkey Business" / "Junior's Jerk". In 1963 openden hij en een ander bandlid een nachtclub in Vancouver waar hij later zijn collega Richard Martin zou ontmoeten. In 1970 scheidde hij van zijn eerste vrouw. Tommy trouwde in 1975 met zijn tweede vrouw, Shelby Fiddis en met haar kreeg hij dochter Precious en twee zonen. Hij adopteerde ook Marcus Chong.

The Cheech & Chong Jaren

Hun films: Met de release van de avondvullende film “Up in Smoke” in 1978 werden ze echt bekend en het succes van de film moedigde hen aan om een vervolg te maken. In de daaropvolgende jaren kwamen uit: Cheech & Chong's Next Movie (1980), Nice Dreams (1981), Things Are Tough All Over (1982), Still Smokin' (1983) en Cheech & Chong's The Corsican Brothers (1984). Ze hadden ook kleinere rollen in After Hours van Martin Scorcese en Yellowbeard van Graham Chapman.

Hun muziek: Tussen 1972 en 1985 kwamen negen albums uit, waarvan er vier werden genomineerd voor een Grammy Award en zes kregen goud: Cheech and Chong (1972, met hun meest beroemde uitspraak: "Dave's not here"), Big Bambú (1972, de meest verkochte comedy opname in vele jaren), Los Cochinos (1973, bekroond met een Grammy Award voor Beste Comedy opname), Cheech and Chong Wedding Album (1974), Sleeping Beauty (1976), Up In Smoke (1979 soundtrack voor de film met de gelijknamige titel), Let’s Make a New Dope Deal (1980), Cheech and Chong’s Greatest Hits (1981), Get Out of My Room (1985, inclusief "Born in East L.A."). Direct na de release van hun 1985 album, nam Cheech afscheid van het duo om te werken aan een solo carrière.

De pauze

In 1987 speelde Cheech Marin de hoofdrol in een film gebaseerd op hun song "Born in East L.A." Deze won de award voor Best Screenplay op het Havana Film Festival, de Glauber Rocha International Critics Award en Grand Coral Prize voor Beste Film. Hij verscheen in meer dan 20 films waaronder Desperado (1995, met Kevin Costner), From Dusk Till Dawn (1996, drie rollen) en Once Upon A Time In Mexico (2003, met Johnny Depp).

Cheech maakte zijn TV-debuut in 1992 in de CBS show The Golden Palace, voordat hij van 1996 tot 2001 naast Don Johnson speelde in het zeer succesvolle CBS drama Nash Bridges. In 2004 en 2005 speelde hij in Judging Amy van CBS. Ook in 2005 was hij de regisseur van een Broadway productie over de Latinologues. In 2008 speelde hij een gastrol in Grey's Anatomy.

Chong verscheen in Far Out, Man! (1990) en National Lampoon's Senior Trip (1995). Chong had een gastrol in The George Lopez Show van ABC en Dharma & Greg en speelde ook de rol van “Leo” in het tweede, derde, vierde, zevende en achtste seizoen van That 70's Show.

In 1997 had Tommy Chong een kleine rol in de show Nash Bridges, naast Cheech Marin en Don Johnson. Ook verscheen hij in een aflevering waarin ook Philip Michael Thomas meedeed, Dons partner in de populaire TV serie.

Beiden leenden hun stemmen aan de beroemde animatieserie South Park in 2000, maar hun stemmen werden apart opgenomen, dus ze werkten nog niet echt samen.

De Reunie

In 2003 kondigden beiden aan dat ze bereid waren om weer samen te werken en het duo had plannen om nog een film te maken. Maar op 25 februari deden federale ambtenaren een inval bij Chongs Glass, Tommy’s bedrijf in Californië, op zoek naar “drugs-gerelateerde spullen". Op 11 september werd hij veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf. Naast deze veroordeling, die hij uitzat van 8 oktober 2003 tot 7 juli 2004, werd hij gedwongen om $120.000,- in bezittingen op te geven en hij kreeg een boete van $20.000.

Nadat Tommy werd vrijgelaten, begon het duo plannen te maken om hun werk aan de nieuwe film te hervatten, maar op 8 september 2005 kondigden ze aan dat de reünie film was gecanceld. Maar in 2007 liet Tommy in een interview vallen dat een reünie in de steigers stond.

Op 5 september 2008 openden zij dan eindelijk hun reünie toer in Ottawa en later die maand, op de 19de, verschenen zij in de The Bob & Tom Show. In maart 2009 namen zij twee shows op voor een DVD-release van de toer in het Majestic Theatre in San Antonio. De release vond plaats op 20 april in 2010: Cheech and Chong's Hey, Watch This.

In April 2009 moesten zij hun "Cheech and Chong Light Up Australia" Tour, vlak voor de start uitstellen, omdat de politie van de New South Wales Police het evenement gebruikte om een drugsoperatie uit te voeren. Hierbij werden 50 bezoekers gefouilleerd en zes mensen werden daadwerkelijk betrapt op het bezit van kleine hoeveelheden marihuana. In oktober 2009 waren zij de persentatoren van het Smoke Out festival in San Bernardino, Californië.

Op 25 januari 2010 verschenen Cheech & Chong op Lopez Tonight en brachten hun single “Get it Legal” ter gehore, verwijzend naar hun toer door de VS van dat moment.

Op 19 maart 2011, tijdens hun laatste show van de Get it Legal tour in het Adler Theater in Davenport, Iowa, bevestigden Cheech en Chong dat zij werkten aan een nieuwe film en zeiden dat deze zou uitkomen in 2012. In September 2011 verschenen Cheech & Chong in een video die viral ging op YouTube. Het leek erop dat het de trailer van een nieuwe film was maar het was werkelijk een reclame voor Fiber One 100 calorie snack brownies. Tegelijkertijd was er een tekenfilm in de maak, gebaseerd op hun comedy albums en de makers van de film brachten een spel uit op Facebook, genaamd Cheech & Chong's Animated Game.

In Juni 2012 werd bij Tommy Chong prostaatkanker ontdekt, maar in mei 2013 kondigde hij aan dat hij voor 99% genezen was dankzij een speciaal dieet en wietolie. (Lees het artikel hier).

In Augustus 2012 verschenen Cheech & Chong op de 13e jaarlijkse bijeenkomst van de Juggalos in Cave-in-Rock, Illinois.


Read more about
Celebrities News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken