Blog
Colorado Na Legalisatie: Winst Stijgt, Misdaad Daalt
1 min

Colorado Na Legalisatie: Winst Stijgt, Misdaad Daalt

1 min
Nieuws Wetgeving

Bijna zes maanden geleden legaliseerde Colorado cannabis. De cijfers druppelen binnen en het blijkt dat winsten zijn gestegen en de criminaliteit is gedaald. Wie had dat gedacht?

Colorado is dus nog niet overspoeld met zombie potheads. Officiële cijfers wekken in feite de indruk dat de staat floreert, sinds cannabis werd gelegaliseerd voor recreatief gebruik. Mocht je net onder een steen vandaan rollen: Niet lang geleden heeft de staat Colorado wetten doorgevoerd die hebben geleid tot gereguleerde kweek, verkoop en belasting voor recreatieve marihuana. Angstzaaiers en boeroepers probeerden ons te laten geloven dat de wereld zou vergaan, maar het blijkt dat het tegenovergestelde waar is.

Laten we Denver even als voorbeeld nemen. Denver, in Colorado, zag een toename van cannabis gebruik, zowel van toeristen als haar burgers. De meest recente cijfers laten ons zien dat de totale criminaliteit met 10,1% is afgenomen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit is wellicht niet een direct resultaat van wiet, maar de legalisatie heeft criminaliteitscijfers zeker niet laten stijgen, waardoor personen, die riepen dat het de criminaliteit en drugssmokkel zou laten toenemen, nu raar op hun neus kijken.

Nemen de criminaliteitscijfers af omdat mensen minder alcohol drinken? Meer ontspannen zijn door de wiet? Wie weet, maar het belangrijkste is dat de legalisatie het gras wegmaait voor de voeten van gewelddadige bendes. Verrassend genoeg, laten de cijfers zien dat geweld iets meer is toegenomen, maar alle andere gebeurtenissen van gewelddadige misdaad zijn afgenomen. Het hoeft niets met wiet te maken te hebben, maar het is belangrijk aan te tonen dat legale wiet de criminaliteit niet laat toenemen en dat het de handel op de zwarte markt zeker stil legt.

Dit is niet het enige positieve nieuws uit Colorado sinds de legalisatie. De gegenereerde belasting stijgt ook: In januari werd $1,4 miljoen omzetbelasting behaald, $1,42 miljoen in februari en $1,898 miljoen in maart.

En cannabis werkt niet alleen via belasting gunstig voor de economie van de staat. De legalisatie heeft een hoop banen gecreëerd. Hetzij kwekers, trimmers, verkoopmedewerkers, chauffeurs, journalisten of administratief medewerkers (om er maar een paar te noemen). De legalisatie van marihuana heeft een complete industrie gecreëerd, met een divers banen aanbod. Hierdoor verdienen de werkenden geld, maar ook de overheid. Verder heeft de herverdeling van politiebronnen, van het jagen op cannabis naar het bestrijden van de misdaad, de belastingbetaler miljoenen bespaard. Of beter: Het wordt gebruikt waar het ertoe doet.

Belastinginkomsten van marihuana verkopen verdwijnen ook niet in een zwart gat. Er zijn plannen om $33 miljoen belastinggeld te besteden aan scholen en informatie over cannabis. Er gaat zelfs een beetje naar de politie, die het zal gebruiken om rijden onder invloed en smokkelen over staatsgrenzen aan te pakken.

Het lijkt erop dat Colorado er alles aan doet het schoolvoorbeeld van legalisatie te worden. En tot dusver, ziet de toekomst er rooskleurig uit.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken