Blog
De Top Ontwaakt
6 min

Dagboek Van Een Cannabiskweker Deel 3: De Top Ontwaakt

6 min
Kweken Seedshop

Met trots introduceren we deel 3 van het Dagboek van een Cannabiskweker, met Top-Shelf-kweker. In deze editie nemen we een kijkje naar de bloei, de perikelen daarvan, en hoe een beetje verzorging toch tot een stash van hoog niveau kan leiden!

EEN IJSKOUDE WINTER EN EEN VUURSTASH

Het weer was deze winter heel guur, maar binnen mijn gezellige cannabistuin was het heerlijk. In mijn laatste verslag vanuit de kweektent waren we aan het eind van de groeifase en stond ik op het punt om mijn fotoperiode-marihuanaplanten voor de bloeifase over te schakelen van een 18-uurslichtcyclus naar 12-uurs.

Deze namiddag, terwijl ik dit huidige verslag driftig aan het typen ben een uitzicht op de met sneeuw bedekte Sierra Nevada-bergen, parfumeert het zoete aroma van Strawberries en Kush mijn appartement. Ik heb net een dikke eerste joint gerookt van het aardbeifenotype van de Purple Berry Kush, dat precies nu droog genoeg is.

Mmmm, de laatste keer dat OG Kush zo ontzettend heerlijk smaakte was toen ik een keer stoned werd in de McDonald's en aan de bank gekluisterd zat terwijl ik een magische aardbeimilkshake verslond. Omdat ik geen zin had om een jointje te rollen, en omdat de shake mijn vingers koud maakte, dumpte ik er een grinder vol met gedecarboxyleerde OG Kush in en dronk ik dat op.

Mijn god, ik zou willen dat ze aan de voet van deze bergen een McDonald's hadden. Hoe dan ook, ik kom even terug op mijn punt want ik vertel je heel graag het verhaal van hoe ik een geweldige stash Purple Berry Kush & een klein beetje Mega Power Plant deed bloeien. Dus daar gaan we.

VROEGE BLOEI (WEKEN 1-3): WAT VROEGE KRIEBELS EN WANHOPIGE MAATREGELEN

Vroege Bloei

Ik zal niet liegen, de bloeiperiode begon voor het grootste deel vlekkeloos, maar de Purple Berry Kush-plant waarop ik een FIM had toegepast, had wat last van vroege zenuwen en moest getopt worden voordat het zich schikte.

Het toppen van een cannabisplant op dag 3 van de bloeitijd is meestal totaal niet aan de orde; maar soms heiligen buitengewone omstandigheden wanhopige maatregelen. Helemaal aan het begin van de bloeicyclus, letterlijk een of twee dagen na de switch naar een 12-12-schema, begon een Purple Berry Kush richting het dak te stijgen terwijl de andere maar breder bleef groeien en de horizontale groeiruimte met steeds verder kruipende verticale overwinningen opvulde. Ik leidde al gauw af dat de Mega Power Plant, bijna een pure indica en bijzonder gedrongen, geen schijn van kans had om het tempo bij te houden en ik mijn hoop op het behouden van een gelijk bladerdak zou moeten opgeven.

Tenzij er iets drastisch gedaan werd aan die Purple Berry Kush met gigantische afstanden tussen de internoden, had ik een probleem – met wat ik later zou ontdekken het dankste fenotype in de kweektent. Maar op de derde bloeidag wist ik dat niet, en ik maakte me zorgen dat deze specifieke Purple Berry Kush gedoemd was om een lange, spichtige teleurstelling te worden.

Door beide Mega Power Plants op omgekeerde, lege bloempotten te zetten, zou dat het bladerdak tussen hen en de compactere getopte Purple Berry Kush gelijk moeten trekken. Wat de Kush met de FIM betreft, wist ik wat ik moest doen, en ik had er absoluut geen zin in. Maar de tijd drong, dus genadeloos topte ik en hakte ik een aantal van haar juist opkomende cola’s af om een gelijk bladerdak tussen alle vier de planten te verkrijgen.

Toen paste ik een heel late (Low Stress Training) LST toe aan de nog steeds – godzijdank – buigzame nieuwe top-twee cola’s, voor het geval ik een aantal weken later met een steeds opnieuwe weglopende plant opgescheept zou zitten. Dit was een risicovolle strategie, maar is prachtig uitgepakt en bleek de juiste keuze te zijn.

DE KWEEK KLAARMAKEN VOOR DE BLOEI (WEKEN 1-3)

Het enige snoeien dat ik tijdens bloeitijd toe wil passen, is om mijn cannabisplanten te “lollipoppen”. Afgezien van de strain pak ik graag de grootst mogelijke toppen en vermijd ik bladachtige popcorn. In week 2 verwijderde ik het lagere dons en de ventilatorbladeren die toppen blokkeerden om de planten zich te laten focussen op het produceren van dikke, vette toppen.

Naast het ophogen van de Mega Power Plant en het worstelen met een van de Purple Berry Kushs, was de enige andere kopzorg die ik tijden de eerste drie weken van de bloei had iets wat de vroegere Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld waarschijnlijk in de categorie van een zogenaamde “unknown known” zou plaatsen.

De verminderde warmte die mijn Dorm Grow-led van 600W met vol spectrum afgaf, maakte het makkelijk om optimale temperaturen van meestal 23-26° Celsius te houden; helaas werd aanhoudende hoge vochtigheid toen een andere reden tot zorgen. Zelfs tijdens de 12-uur-lichtperiode, kroop de relatieve vochtigheid op tot 65%. Veel te hoog voor autofloweringmarihuana.

Gelukkig kon ik dit te herstellen door een aantal – 8, als ik het me goed kan herinneren – goedkope, maar heel effectieve luchtontvochtigers toe te voegen. Niet de plugin-soort maar de eurowinkelvariant. Je weet wel, die kleine plastic doosjes gevuld met piepkleine witte balletjes die eruitzien als perliet. Ook het tijdens de donkere periode verhogen van de verwarming in de kamer voor een paar uur leidde aan het eind van week 3 uiteindelijk tot een perfecte, gewenste 25°C en 50% relatieve vochtigheid.

MID-BLOEI (WEKEN 4-6): EEN MIX VAN FENOTYPES & EEN FOUTJE

Mid-Bloei

“Pour some sugar on me”, zo klinkt het geweldige Def Leppard-lied. En terwijl de bloeicyclus voortging, begonnen alle vier de planten te glinsteren van de hars. Alles was goed in week 4, en helemaal tot het eind van week 5 was alles naar wens in de cannabistuin.

Ik was de voedingsstoffen heel langzaam aan het opvoeren, want ik merkte dat de Mega Power Plant heel gevoelig was voor bloeivoedingsstoffen en echt maar hele lichte voeding nodig had. De veel grotere Purple Berry Kushs hadden slechts behoefte aan maximaal de halve hoeveelheid, terwijl ze zeker krachtiger waren, dus ook zij gaven de voorkeur aan lichte tot medium doses voeding.

Ik weet niet zeker of ik deze lage voedingsbehoefte kan wijten aan de strains, het led-spectrum van het licht, of een combinatie van beide. Volgende kweeks zullen dit raadsel uiteindelijk ontrafelen maar voor nu blijft het een onopgelost mysterie.

“Stupid is as stupid does”-Forrest Gump. Nou, in dit geval was ik Forrest, want op een avond, na wat sommige misschien een “Xmas bender” noemen, strompelde ik de kweektent in met een sandwich in mijn ene hand en een flesje voorgemixte voeding voor mijn Mega Power Plant – tenminste, dat dacht ik.

De magnetronsandwich met steak en ei en heel veel ketchup was super, het voeden van de plant wat minder. Achteloos voerde ik de kleine en niet bijzonder “Mega Power” Plants een sterkere voeding die bedoeld is voor de Purple Berry Kush. Over-fertilisatie, per ongeluk of niet, was het volgende door me zelf gecreëerde obstakel dat ik moest overkomen.

Bladverlies en vergeling was niet waar ik op zat te wachten, en het kostte me een hele week vol flushen met puur water gevolgd door licht voedsel van molasse om de schade te herstellen. Dit verlengde de bloeiperiode met een week en voorkwam een oogst na 7 weken bloei, terwijl ik zeker ben dat dat met de zeer snelgroeiende Mega Power Plant mogelijk is.

Bovendien weet ik zeker dat ik de oogst van de Mega Power Plants met deze misstap heb verkleind, maar om eerlijk te zijn, had ik al lang daarvoor beseft dat het grootste deel van mijn oogst van de Purple Berry Kushs zou komen, aangezien ze de Mega Power Plants al vanaf het begin volledig belemmerden in de groei. Beide Mega Power Plants herinnerden me aan Northern Lights, maar ik geloof dat alleen een SOG met grote hoeveelheden een degelijke opbrengst uit deze strain zou kunnen persen.

Twee duidelijk verschillende fenotypes van Purple Berry Kush garandeerden komende oogst een heerlijke variatie. Eén was onmiskenbaar in praktisch alle eigenschappen en kenmerken beïnvloed door O.G. Kush, het opvallendst het scherpe kerosinearoma dat door de neongroene, geglazuurde toppen werd afgegeven.

De andere Purple Berry Kush vertoonde wat ik alleen kan omschrijven als een dubbele dosis Strawberry Cough-invloed. Zoete, fruitachtige aardbeigeuren en kleurrijke toppen bedekt in haren en hars zorgden natuurlijk voor een idioot contrast van fenotypen.

LATE BLOEI (WEKEN 7-8): EINDIG ALTIJD MET EEN FLUSH

Tegen week 7 wist ik dat ik met danke cannabis te maken had, en ook nog eens een ijzige collectie fenotypes. De enige aanhoudende twijfel die ik had, was de oogst. Ik wist dat de Purple Berry Kush-kant van de tent een redelijke stash goede Kush zou opleveren. Zoals gewoonlijk was het de Mega Power Plant die me zorgen baarde.

In die laatste twee weken van de bloeifase heb ik vaak rondgedwaald en me à la een verwarde Derek Zoolander hardop afgevraagd: “Wat is dit? Een stash voor mieren! Het moet minstens drie keer groter zijn dan dit!”

Om verzekerd te zijn van een schone, smakelijke rookervaring flush ik mijn cannabisplanten de laatste twee weken van de bloeicyclus altijd met puur, meestal gebotteld water. In deze laatste fase is het natuurlijk dat de signalen van veroudering optreden; je flusht niet alleen overgebleven voedingsstoffen, maar aangezien ook bladeren vergelen en toppen opzwellen, moet het chlorofyl uitgeput zijn.

Het oogsten van te groene toppen kan de smaak verpesten, maar op dag 56 glinsterde de top van elke plant met trichomen – en een mix van melkachtig witte en amberkleurige rijpe trichomen, kan ik wel stellen. Ook hier heb ik weer te maken met een raadsel wat betreft de snelbloeiende aard van deze strains. Lag het alleen aan de natuur of was het het led-lichtspectrum? Ook dat moet nog verder onderzocht worden.

De kwaliteit van de toppen was over de hele linie helemaal top en het oogsten was een fluitje van een cent, aangezien zowel de Purple Berry Kushs als Mega Power Plants dikke toppen met gezwollen kelken produceerden die dropen van de kleverige hars. Ik deed extra voorzichtig om de toppen zo min mogelijk aan te raken.

DROGEN & UITHARDEN: MEER ONCONVENTIONELE METHODES/GEKTE & EEN GEWAAGDE BELOFTE

Drogen & Uitharden

Het drogen van de toppen pakte ik dit keer wat creatief aan en ik kocht wat houten sushimatjes die perfect zijn als droogrek voor marihuana – en makkelijk binnen een kast passen. Daarbinnen plaatste ik een andere luchtontvochtiger en drie extra papieren tasjes die ik met kleinere toppen vulde.

Na twee weken langzaam drogen op 20°C en 45% relatieve luchtvochtigheid, had ik eindelijk een kans om deze eersteklas stash te proberen. Ik heb van elke strain een paar toppen gegraaid om te roken terwijl ik de rest nog 2-4 weken in glazen weckpotten laat uitharden om maximale potentie en smaak te bereiken.

Uiteindelijk was de oogst in het algemeen oké, met een eindtotaal van 202g ijsachtige, zeer krachtige en smaakvolle marihuana. De beide Mega Power Plants waren gewoon te klein om te produceren. Er moeten ook punten afgetrokken worden vanwege de afwezigheid van paarse kleuren bij de Purple Berry Kushs, maar ik heb tenminste een heerlijke Strawberry Kush-stash.

Het precieze overzicht en de smokeverslagen laten nog even op zich wachten tot de volgende episode. Ondertussen voer ik op ongeveer 20g (5g van elke plant) uitgebreide smaaktests uit, terwijl ik de verleiding probeer te weerstaan om de hele bups meteen te smoken voordat het perfect gecured is, en bedenk ik ideeën om deze kleverige stash om te toveren tot extracten voor fijnproevers.

Deel 4, de finale, zal wat funky Strawberry Kush-concentraten bevatten, dat beloof ik je. Tot de volgende keer, lieve lezers, ik hoop dat mijn dwalingen op zijn minst een beetje entertainend waren. De Kush begint me inmiddels over te nemen, de volgende halte is Droomland …

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken