Blog
Dagboek van een cannabiskweker Deel 2: Een nieuwe manier
5 min

Dagboek van een cannabiskweker Deel 2: Een nieuwe manier

5 min

Met trots presenteren we deel 2 uit het kweekdagboek van de eersteklas kweker, een ontdekkingsreis in de cannabiskweek binnenshuis met LED-lampen. Als je deel 1 hebt gemist, zorg er dan voor dat je hem alsnog bekijkt!

Dagboek van een Cannabis-Kweker Deel 1: De Winter komt eraan

Lang geleden, ver terug in de tijd, op een winderige klif bij Ierland, was mijn eerste cannabisgewas in ontwikkeling. Weken van arbeid en het sorteren van materialen - dit was in de tijd voor de explosieve opkomst van GrowShops en E-Commerce - leidde tot een geïmproviseerde geheime kweekruimte op de zolder van een vriend. Het was begin 2000, en HID-verlichting was de enige optie. Als beginner wist ik niet dat HID-lichten een ruimte sterk kunnen verhitten, zelfs wanneer het buiten 5°C is en hard regent. Het aantal verkrijgbare airconditioningsystemen in Dublin was schaars, evenals mijn keuze in lichten, dus vaak moest ik afscheid nemen van mijn duur gekochte spullen om vervolgens weer een ander elektriciteit-slurpend onhandig onderdeel te kopen. Feminized cannabiszaden van hoge kwaliteit waren eveneens moeilijk te verkrijgen en zelfs ervaren kwekers moesten het soms met hermafrodieten doen.

Natuurlijk was deze onderneming gedoemd vanaf het begin. Ongeveer 4 maanden later werd mijn eerste buit geoogst. Het was geen groot verlies, en in feite kijk ik hierop terug als een leerzame ervaring, en na verloop van tijd baarde oefening kunst. Ook ben ik er nog steeds trots op dat mijn kameraad en ik de complete installatie zelf gebouwd hebben, zonder het gebruik van een enkele spijker. Ducttape is gebleven en blijft mijn favoriete hulpmiddel. Maar één ding irriteerde me mateloos,; ik heb me altijd afgevraagd waarom cannabiskweek binnenshuis zo werd beperkt tot de verouderde technologieën van de jaren '80.

Cannabis licht

Het is me nooit duidelijk geworden; alle andere technologieën gingen snel vooruit, maar bij cannabiskweek over de hele wereld werd old-school HID-verlichting gebruikt. Wij thuiskwekers zaten vast aan de equivalent van cassette-walkmans in het tijdperk van de iPod. Zeker, CFL's kwamen op en zorgden voor een broodnodig zuinig alternatief voor de vegetatieve groeifase of voor de ontwikkeling van klonen. Maar het inwisselen van MH-lampen voor coole CFL's was echt een halve oplossing. Nog steeds waren HPS-lampen nodig voor het bloeiproces, aangezien CFL's gewoon niet genoeg lumen van het juiste lichtspectrum uitzenden om een vergelijkbare opbrengst op te leveren.

Deze winter kreeg ik de Dorm Grow 600W full spectrum G8 LED in handen en "alles veranderde, veranderde volkomen, een verschrikkelijke schoonheid is geboren"-W.B. Yeats. Eindelijk, een gadget uit de 21e eeuw die magisch werk verricht in de kweekruimte. LED-kweeksets zorgen ervoor dat je geen groot materieel en reflectoren meer nodig hebt. Bovendien werken ze veel koeler en zuiniger dan HID-verlichting. En het beste van alles is dat ze meer lumen van het optimale lichtspectrum produceren ten behoeve van cannabiskweek. Dit kan de doorbraak zijn waar ik op heb gewacht. Het bewijs kan echter pas geleverd worden na er meer mee geëxperimenteerd te hebben. Voor jou presenteer ik een visie op de toekomst van cannabiskweek binnenshuis.

Na vele schermutselingen en uitwisselingen van agressieve woorden met leveringsbedrijven, heb ik de laatste kweektechnologie bij elkaar verzameld, die binnenkort de standaarduitrusting zal zijn voor iedere thuiskweker.

COMPLETE SET

Verlichtingssysteem: Dorm Grow 600W full spectrum voor Veg/Bloei, spanning 390W

Omgeving: LED-Qube by Green-Qube (Afmetingen: 1.4m X 1.4m X 2.2m)

Medium: Light mix van Atami gemengd met 30% extra perliet van Plagron

Voedingsstoffen: Base Nutes - Jungle Juice 2-Part van Advanced Nutrients.
Aanvullingen - Cannazym van Canna, Top Max van BioBizz, Liquid Silicon van Growth Technology, COME & organische melasse van de lokale supermarkt.

Potten/Bakken: 3l van plastic om te beginnen, 10l luchtpotten en voor de laatste fase 18l lange plastic potten

Zaden: Purple Berry Kush & Mega Power Plant van Spliff Seeds (feminized, fotoperiode)

Luchtcirculatie: Ventilator met een bewegend voetstuk (niet te dichtbij geplaatst en op de laagste stand om een zacht briesje te produceren, geen orkaan)

Set up

KIEMPLANTEN

Om deze winter snel van start te gaan, heb ik vier wietzaden aangeplant, twee Purple Berry Kush en twee Mega Power Plant, met behulp van de vertrouwde "papieren handdoek"-kiemmethode. Na 48 uur zijn vier gezonde hoofdwortels tevoorschijn gekomen. Na vier lokale kwekers om advies te hebben gevraagd, die een paar jaar ervaring hebben met LED-kweek, leerde ik dat ze allemaal de voorkeur geven aan hydrocultuur, waarbij de bodem vochtig blijft. Als een toegewijde organische teler, besloot ik dat het toevoegen van 30% extra perliet verstandig zou zijn, om verzekerd te zijn van een betere afvoer. Daarna potte ik mijn kleine ontkiemde zaden in, in de vochtige vernieuwde bodem met een lichtcyclus van 18-6.

14 Dagen later maakten mijn gezonde kiemplanten de transitie naar het vegetatieve groeistadium. Alles wat ik ze gaf, waren twee zuivere watermaaltijden. Een efficiënte nat-droogcyclus is cruciaal voor gezonde wortels, en ik was dan ook extra voorzichtig om er zeker van te zijn dat ik de planten niet teveel water gaf. Ik geef de voorkeur aan het controleren van het gewicht van de potten, om te bepalen wanneer het tijd is om water te geven. Het nam een hele week in beslag voordat de kiemplanten al het water opnamen, terwijl de LED-lampen beslist veel koeler functioneren dan HID-lampen. Er was sprake van een erg lange poos tussen het water geven van de planten, maar geduld betaalde zich uit. Bovendien begon ik het voordeel te ontdekken van LED-lampen op het voedingsschema.

Het gebruik van een kweektent als omgeving was niks nieuws. Maar de LED-Qube is afgestemd op LED-kweek met witte Mylar bekleding, in plaats van met het standaard zilver, voor maximale LED-reflectie en isolatie om de schaarse warmte van de LED-lampen vast te houden. Het vangen van de warmte was een voornaam iets, en het werkte echt. Temperaturen kwamen dichtbij de perfecte specifieke 23-27°C met een relatieve vochtigheid van 50%+, zelfs wanneer de LED-verlichting uit was voor de donkere periode.

VEGETATIEVE GROEI

Cannabis setup

Beide soorten lieten duidelijk typische Indicakarakteristieken zien, en ondanks de Dorm Grow-verlichting die ongeveer 91 centimeter boven de jonge planten hing, was er geen uitdijing zichtbaar. Op ongeveer de tiende dag van de vegetatieve periode was het tijd om de planten te verpotten in grotere eindbakken.
Ik investeerde in een paar 10l Air-Pots van de lokale kweekwinkel, in overeenstemming met het high-tech thema van deze winterkweek. Ik liet de wortels natuurlijk afsterven waardoor het moeilijker wordt voor het medium om vochtig te blijven. Om later een vergelijking te maken, pakte ik een paar lange witte 18l plastic potten erbij, die hadden bewezen zeer effectief te zijn gedurende mijn zomerkweek buitenshuis, dus waarom zou ik niet kijken wat ze binnen teweeg zouden brengen.

De tijd tussen het water geven werd veel beperkter na het verpotten. Alle vier planten groeiden fors en hadden elke 3 dagen lichte voeding nodig bestaande uit base nutes met een scheutje cannazym. Ik verpotte één van elke soort in de luchtpotten, en binnen een week was het duidelijk dat dit de superieure potten waren. Hoewel de twee planten in de plastic potten ook gezond en fors waren, waren ze niet zo indrukwekkend als het paar in de luchtpotten, en ze namen ook een dag langer in beslag om hun voedsel op te nemen. Nutes op halve sterkte waren voldoende om alles goed, groen en bloeiend te houden.

Close up cannabis

Ik heb in het verleden geëxperimenteerd met SOG en ScrOG-systemen; maar ik heb altijd de voorkeur gegeven aan het kweken van vrije-uitloop cannabis, in plaats van aan planten die worden geweekt in legbatterijen, net als opgesloten kippen. Bovendien heeft Dorm Grow beweerd dat ze met haar 600W-systeem dezelfde prestatie kan leveren als een 1000W HPS, en indien mogelijk wilde ik dit testen met een paar planten. Ik ben immers in Spanje, en het kweken van teveel planten kan leiden tot juridische problemen. Wat ik wil is een behoorlijke reserve, genoeg om wiet over te houden tussen de oogsten in, net als de meeste doorsnee verstandige kwekers.

SNOEIEN NAAR RENDEMENT

In week 3 van de vegetatieve fase, was het duidelijk dat Purple Berry Kush groter zou worden dan de dikkere Mega Power Plant. Ik was blij met de prestatie van beide, en op het verwijderen van de lagere takken en bladeren, om de luchtstroom te verbeteren, na, leerde ik beide soorten op een natuurlijke manier te kweken.

Cannabis plant

Om de toppen gelijkmatiger te krijgen en de opbrengst te verhogen, aangezien de Purple Berry Kush meer OG-eigenschappen begon te vertonen, besloot ik een beetje naar rendement te snoeien. De Mega Power Plant kent deels een achtergrond in OG, maar doet me meer denken aan White Rhino met zijn dikke stam, dichte takken, en extra brede bladeren. De MP-planten werden het liefst met rust gelaten, om vervolgens reusachtige colas te ontwikkelen met sterke takken, een ideale SOG-soort. Maar de PBK-planten met hun bredere stengellid waren geschikter om mee te oefenen en om te snoeien.

Ik haat het om kwekers te zien die de kiemen snoeien van jonge planten die nog geen 30 dagen oud zijn. Op dag 35 ondernam ik actie en topte ik een PBK door het puntje van de hoofdstengel af te snijden. Ik paste de FIM-techniek toe bij de andere PBK, door simpelweg 50% van de top van de apicale knop uit te knijpen met mijn vingernagels.

Cannabis close up

Op het moment van schrijven was dat 10 dagen geleden, en beide planten hebben goed gereageerd. Het verspreiden van hormonen over de takken heeft geresulteerd in meerdere hoofdcola's. Het toppen is handiger, maar de FIM-techniek was net zo effectief, alleen lang niet zo mooi, omdat met de techniek een paar bladeren verminkt worden die wel weer herstellen, maar er lelijk uit gaan zien. Ook hebben de MP-planten tijd gehad een inhaalslag te maken in de verticale groei, terwijl de PBK het druk had om struikachtiger te worden.

WAT GEBEURT ER IN 2017

Ik haat het om je te laten wachten op de ontknoping, als een "mid-season slotstuk" van je favoriete tv-programma, maar ik moet wel. Vanavond zal ik mijn timers veranderen in 12-12, om de bloei aan te wakkeren. In de volgende aflevering, zolang ik niet gevangen wordt genomen of vermoord wordt tijdens Kerstmis, kom ik terug om 2017 af te trappen met een dikke, bevroren oogst. Het beste moet nog komen. Ik wens je een fijne kerst toe en een fantastisch nieuwjaar.

Wordt vervolgd...

 

         
  Top Shelf Grower  

Geschreven door: Top Shelf Grower
Oudgediende cannabis kweker, afkomstig uit Dublin, Ierland gaat tegenwoordig helemaal los in het zuiden van Spanje. 100% toegewijd aan Top Shelf verslaggeving, tot hij gevangen genomen, of gedood wordt.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken