De 5 meest voorkomende cannabis mythes en hoe je kan reageren

Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogCannabis

De 5 meest voorkomende cannabis mythes en hoe je kan reageren


Hoewel het verbod op zijn retour lijkt, zijn er nog steeds veel cannabis mythes. Hier is onze top 5 en de argumenten ertegen.

Er is bijna een eeuw verstreken sinds cannabis illegaal werd, maar toch herhalen anti-marihuana actievoerders nog steeds dezelfde, achterhaalde argumenten, waarbij moderne vooruitgang in de wetenschap en geneeskunde wordt genegeerd.

In de late jaren '20, waren de argumenten voor het verbieden van cannabis bizar en vaak openlijk racistisch, waarbij ingespeeld werd op de angsten van de witte middenklasse zodat dit vreedzame kruid strafbaar kon worden gesteld. Deze onwetendheid en vooroordelen zijn tot voor kort blijven hangen. Tijdens de jaren '70 werd cannabis bijvoorbeeld geclassificeerd als een Schedule I drug omdat er gebrek aan bewijs was dat het schadelijk was. Je leest het goed: GEBREK AAN BEWIJS. In plaats er meer over te ontdekken, besloten de beleidsmakers actie te ondernemen op basis van vooroordelen.

En hierin ligt het probleem. De argumenten tegen cannabis, die gebaseerd zijn op angst en onwetendheid, hebben ongeveer 85 jaar de tijd gehad door te woekeren zonder wetenschappelijk bewijs om dit tegen te gaan. Gelukkig IS de wetenschap nu te hulp geschoten en het bewijs over de positieve eigenschappen van wiet stapelt zich op, waarbij de langdurige haat en het stigma langzaam wordt verdreven.

Met dit in gedachte, bieden we je hier wat wetenschappelijk gebaseerde weerwoorden die je kan gebruiken wanneer mensen jou vertellen waarom ze vinden dat wiet slecht is.

1. Cannabis is verslavend

Dit is een favoriete van personen die tegen de legalisatie van cannabis zijn, hoewel dit argument compleet uit zijn verband is gerukt. Beweerd wordt dat 1 op de 11, of 9%, van de mensen die cannabis gebruiken, hiervan afhankelijk zullen worden. Deze info komt uit een oud onderzoek uit de jaren '90 waarin de verslavende eigenschappen van diverse stoffen werden beoordeeld.

Allereerst hebben ze dit eruit gepikt, omdat het onderzoek tot de conclusie kwam dat zowel alcohol als nicotine veel verslavender waren dan cannabis, hoewel deze nog steeds legaal zijn en sociaal geaccepteerd.

Bron: http://www.umbrellasociety.ca/web/files/u1/Comp_epidemiology_addiction.pdf

Ten tweede kreeg het onderzoek veel kritiek omdat het achterhaald en bevooroordeeld was en een slechte werkwijze hanteerde. Binnen dit onderzoek, werd bijvoorbeeld iedereen die ja antwoordde op tenminste 3 van de 7 vragen als verslaafd beschouwd, zonder dat enige verslaving in een lab werd bevestigd. Hierdoor geloven veel wetenschappers en professionals dat zelfs die 9% overdreven is. Dr. Drew Pinsky, een specialist op het gebied van medicijnverslavingen, was geschrokken van dit concept, waarna hij verklaarde dat een afhankelijkheid van cannabis "zeer ongebruikelijk" was en dat het niet in de buurt kwam van de beweerde 1 op de 11.

Bron: http://www.huffingtonpost.com/sunil-kumar-aggarwal/cannabis-depedency-drug-war-bad-science_b_4675961.html

Een rapport uit 1999, gericht aan het Amerikaanse Congress stelde dat een marihuana verslaving zeldzaam was. Indien het toch voorkwam, was het minder ernstig dan bij personen die leden aan een alcohol- of nicotineverslaving.

Bron: http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=6376

2. Marihuana is slecht voor je

We kunnen veilig stellen dat zaken als alcohol, tabak, voorgeschreven medicatie en slechte voedingskeuzes een veel groter gevaar zijn voor je gezondheid. Volgens een rapport, gepubliceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, doodt alcohol wereldwijd 3,3 miljoen mensen per jaar. Ook wordt gedacht dat er, in de VS, elke 19 minuten iemand overlijdt aan een overdosis geneesmiddelen. Raad eens hoeveel mensen er overleden zijn aan cannabis sinds er rapporten worden bijgehouden? Nul.

Bron: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs349/en/

Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat er geen verband is tussen het roken van cannabis en de ontwikkeling van kanker.

Bron: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/05/25/AR2006052501729.html

3. Cannabis heeft geen medische toepassing

Dit is een van de meest belachelijke en meest achterhaalde argumenten die we ooit hebben gehoord. Het is gebaseerd op de classificatie van cannabis in de VS, waar elke drug in Schedule I geen erkende medische waarde heeft. Er is nu een berg aan onderzoek, waarin de medische voordelen van cannabis op mensen worden bewezen en tegenwoordig worden er zelfs diverse medicijnen mee ontwikkeld door grote farmaceutische bedrijven. Vertel Charlotte Figi en de duizenden anderen, die lijden aan chronische pijn, toevallen, MS, PTSS, kanker, glaucoom en andere aandoeningen en profiteren van het gebruik van cannabis, dat ze het fout hebben.

Hier is een lijst van organisaties, lokaal en internationaal, die het nut van marihuana voor medische doeleinden hebben erkend en er ook voor pleiten, voor jouw kijkplezier.

Bron: http://norml.org/aboutmarijuana/item/quick-reference%23international

4. Marihuana is een springplank

Een ander argument die vaak uit de monden van bezorgde moeders komt. De angst dat cannabis leidt naar hardere drugs is niet solide en wordt wetenschappelijk niet ondersteund. Onderzoek naar de zaak heeft in feite ontdekt dat alcohol, en niet cannabis, werkt als een springplank naar harddrugs. En we weten vrij zeker dat mensen, die tegen cannabis zijn, alcohol kunnen drinken zonder over te stappen op heroïne, dus cannabis rokers kunnen dat waarschijnlijk ook.

Bron: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1746-1561.2012.00712.x/abstract

Het is een mythe die al lang bekend is en maar niet wil verdwijnen. Om ons punt nog maar eens te herhalen: In 1999, na een zeer gedetailleerde en uitgebreide hoeveelheid onderzoek, diende het Institute of Medicine van de National Academy of Sciences een zeer gedetailleerd rapport in bij het Amerikaanse Congress, waarin stond vermeld dat er geen overtuigend bewijs kon worden gevonden waardoor cannabis gebruik in verband kon worden gebracht met hardere drugs.

Bron: http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=6376

5. Denkt er dan niemand aan de kinderen?

Dit is een ergerlijk en stom argument en is vaak de laatste strohalm voor mensen die argumenteren tegen cannabis en niets beters kunnen bedenken.

Ja, het is een belangrijk onderwerp en het gebruik van cannabis door iedereen, die nog in de groei is, moet niet worden aangemoedigd. Maar wanneer cannabis illegaal is, kan iedereen met een briefje van €20,- wiet kopen, ongeacht hoe oud ze zijn. De mogelijke effecten van cannabis op jongeren is zeker iets wat nog meer onderzocht moet worden, maar kinderen simpelweg overdonderen met onduidelijke berichten en propaganda, in plaats van een duidelijke boodschap te bieden en ze te voorzien van feiten, gaat niet helpen.

Bron: http://www.rawstory.com/rs/2014/02/oregon-dem-destroys-top-drug-official-who-cant-say-if-weeds-less-addictive-than-meth/

In Colorado is aangetoond dat, sinds de legalisatie van cannabis, en de voorlichting van jongeren over wiet, het gebruik onder tieners daadwerkelijk is afgenomen! Mensen die bezorgd zijn over de gebruik door minderjarigen zouden eigenlijk voor de legalisatie en regulatie van cannabis zijn, omdat het op deze manier kan worden gecontroleerd.

Bron: http://sensiblecolorado.org/marijuana-use-down-among-teens-in-colorado-since-regulations-took-effect/

Uiteindelijk moet cannabis niet worden opgedrongen aan iedereen die het niet wil. Maar om te pleiten voor een geheel verbod, terwijl het zoveel mensen helpt, minimale schade veroorzaakt en mogelijk een economische zegen kan zijn, is pure waanzin.