Blog
Consumptie van Cannabis Concentraten
8 min

De Beste Methoden Om Cannabis Concentraten Te Gebruiken

8 min
Blog Cannabis Consumptie Cannabis

Cannabis concentraten kunnen worden gedabbed, verdampt, gerookt, of zelfs worden gebruikt in etenswaren of tincturen. In dit artikel delen we de beste manieren om te genieten van cannabis extracten en laten we zien wat ze allemaal te bieden hebben.

Cannabis concentraten/extracten veranderen voor altijd de manier waarop we wiet consumeren. Voor recreatieve gebruikers hebben extracten de sluizen geopend voor nieuwe manieren om stoned te worden. En voor medicinale patiënten biedt het een betrouwbare en eenvoudige manier van medicatie.

Ongeacht hoe je cannabis gebruikt, presenteren we je in dit artikel een aantal van de beste manieren waarop je wiet extracten kunt consumeren en onderzoeken we wat ze allemaal te bieden hebben.

CANNABIS CONCENTRATEN: HOE JE VAN WIET EXTRACTEN GENIET

WAAROM CONCENTRATEN?

Cannabis concentraten worden gemaakt door de belangrijkste bestanddelen (waaronder cannabinoïden en terpenen) van de cannabis plant te extraheren en ze te concentreren tot een enkelvoudig product.

Er zijn vele soorten cannabis extracten op de markt. Een aantal van de meest populaire zijn BHO (butaan hasj olie), hasj, tincturen, kief en CO₂ olie (vaak verkocht in cartridges). Het gebruik van cannabis extracten is in de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen. En het heeft gezorgd voor een blijvende verandering in de koers van de cannabis technologie.

Voor recreatieve gebruikers zijn cannabis concentraten een leuk alternatief voor de meer traditionele manieren van marihuana gebruik. Het is bekend dat ze voor een speciale high zorgen die vaak wordt omschreven als “helder, maar krachtig”, zelfs in kleine doses.

Aan de andere kant bieden cannabis extracten voor medicinale patiënten een snelle, eenvoudige en discrete vorm van medicatie. Velen beweren dat één klein trekje van een dab rig of vaporizer zorgt voor een snelle, betrouwbare verlichting van hun klachten, zonder dat ze er stoned van worden. Dit laatste gebeurt wel vaak bij het roken.

HOE JE CANNABIS CONCENTRATEN GEBRUIKT

Er zijn veel verschillende manieren om cannabis concentraten te gebruiken. Omdat ze zo populair zijn, hebben de meeste dispensaria en headshops inmiddels een breed assortiment. Vaak specifiek ontwikkeld met het oog op extracten. Ontdek zeven verschillende manieren om cannabis extracten te gebruiken. We geven hieronder een overzicht.

DE 7 BESTE MANIEREN VOOR HET GEBRUIK VAN CANNABIS EXTRACTEN

1. DABBEN MET EEN DAB RIG

Dabben Met Een Dab Rig

Dabben is waarschijnlijk de meest populaire manier om extracten te consumeren. Bij deze techniek wordt een concentraat verhit op een heet oppervlak, waarna de rook die door de warmte vrijkomt, wordt geïnhaleerd. Tegenwoordig worden cannabis extracten meestal "gedabbed" met speciale pijpen: rigs.

De rigs hebben een nagel die wordt verhit door middel van een butaan torch aansteker. Zodra het heet is, wordt het gekozen concentraat voorzichtig "gedabbed" op het oppervlak van de nagel om damp te creëren. Daarvoor wordt meestal een dab tool gebruikt, die speciaal is ontwikkeld om extracten veilig te kunnen consumeren.

De damp wordt vervolgens in de rig gezogen, in een waterkamer gefilterd en uiteindelijk geïnhaleerd via het mondstuk. Voor old school hippies is dit vergelijkbaar met de bejubelde versie van de oude “gloeiende messentruc”, die in de goede oude tijd werd gebruikt om hasj te roken.

Het feit dat dab nagels met een torch aansteker moeten worden verhit, is voor sommige gebruikers een drempel en het is ook onhandig voor mensen die cannabis discreet willen gebruiken.

Toch geeft op deze manier dabben een zeer prettige ervaring, waarbij je de unieke smaak van een concentraat proeft, terwijl je geniet van een zoete, sensationele hijs.

De ideale temperatuur voor dabben, ligt ergens tussen de 287-398°C. Lagere temperaturen zorgen er over het algemeen voor dat de smaken van de olie beter behouden blijven. Hogere temperaturen leiden echter tot een betere verdamping en zachtere hijsjes.

Dab rigs zijn er al vanaf €50,-; je hebt dan een eenvoudige unit met één kamer, gemaakt van eenvoudige materialen. Er zijn echter ook exemplaren van €50.000,-, maar dat zijn dan ook unieke versies die zijn vervaardigd door bekende glasartiesten. Ben je op zoek naar een fantastische olie rig, die eenvoudig in gebruik is en er geweldig uitziet, maar die je geen rib uit het lijf kost? Dan adviseren we de Glazen Olie Bong Groen van Blaze of de Glazen Olie Bong Swirl van Blaze.

Deze eenvoudige rigs zijn gemaakt van hoogwaardige Pyrex en voorzien van een roestvrijstalen nagel, een bolvormige waterkamer en een tweetraps diffuser voor extra filtering en een aangename dab ervaring. Ze kosten minder dan €100,- per stuk. En het zijn zeer gebruiksvriendelijke rigs, die bij elk gebruik garant staan voor een prettige dab ervaring.

2. DABBEN MET EEN E-NAIL

Dabben Met Een E-Nail

E-nails zijn het nieuwste snufje op de markt van dab accessoires. Zoals de naam doet vermoeden, zijn dit elektronische nagels. Deze kunnen tot een specifieke temperatuur worden verhit, zonder dat je een torch aansteker nodig hebt. E-nails zijn ideaal voor gebruikers die willen experimenteren met dab rigs, maar zich laten weerhouden doordat ze zich zorgen maken over de veiligheid van een butaan torch aansteker.

Daarnaast zijn e-nails geweldig voor gebruikers die graag extra controle hebben over de temperatuur van hun concentraten, omdat je die hiermee heel precies kunt reguleren.

Het enige grote nadeel van het gebruik van e-nails is echter dat ze behoorlijk prijzig zijn, want de meeste sets kosten al gauw meer dan €100,-. Maar ongeacht de prijs maken e-nails het dabben een stuk veiliger en beter te reguleren. Omdat je de temperatuur kunt aanpassen, kunnen gebruikers experimenteren met verschillende instellingen om de perfecte balans te vinden tussen smaak en verdamping.

Als je op zoek bent naar een nieuwe ervaring bij het dabben met een aangepaste e-nail, dan adviseren we The Dabinator E-naald Set. Dit alles-in-een pakket geeft je alles wat je nodig hebt om je olie rig op de juiste manier te verhitten tot elke gewenste temperatuur. De maximale temperatuur van The Dabinator is 600°C en het geheel bevat een glazen nagel van kwarts en een verwarmingselement. Maar ook een Kevlar kabel met een lengte van twee meter en drie jaar garantie op alle onderdelen.

3. VAPEN

Dr. Dabber - Aurora Vaporizer

Een andere populaire manier om cannabis concentraten te consumeren, is met een vaporizer. In een vaporizer wordt een substantie (of dat nu gemalen cannabis toppen zijn of een concentraat) geleidelijk verwarmd. Totdat de exacte temperatuur is behaald waarop de bestanddelen beginnen te koken en “verdampen”. Op die manier wordt voorkomen dat gebruikers de substantie verbranden. En zo worden ze niet blootgesteld aan schadelijke chemische bestanddelen die bij roken vrijkomen.

Voorheen waren vaporizers rigs van een aanzienlijk formaat, die constant aangesloten moesten zijn op het energienetwerk omdat ze het anders niet deden. Hoewel deze vaporizers nog steeds op de markt zijn, neemt hun populariteit in rap tempo af. Dat komt door de opkomst van draagbare “vape pennen” die zijn ontworpen om mee te nemen. Deze pennen kunnen worden opgeladen via USB en bieden een discrete manier om te genieten van extracten.

Oorspronkelijk konden draagbare vaporizers alleen worden gebruikt met extracten op basis van oplosmiddel, waaronder BHO’s, zoals wax en shatter, of CO₂ cartridges.

Vaporizers waren erg duur toen ze op de markt werden gebracht. Maar dankzij nieuwe vape technologie zijn veel draagbare vaporizers nu heel betaalbaar. En wat nog beter is, een groot aantal modellen kan worden gebruikt met andere concentraten, zoals bubble hasj en zelfs gewone gedroogde toppen.

Als je van plan bent om een vaporizer te gebruiken met cannabis concentraten, dan adviseren we de Dr. Dabber Aurora. Deze eenvoudige, betaalbare vaporizer is specifiek ontworpen om onderweg in slechts drie stappen te kunnen genieten van extracten.

Deze kwalitatief hoogwaardige vape pen heeft een stijlvol ontwerp en een zachte, satijnen afwerking. Daarbij heeft de pen drie verschillende temperatuurstanden, meerdere atomizers en Snaptech technologie. Hierdoor kunnen de onderdelen heel makkelijk onderling worden bevestigd met magneten. De pen is dan ook erg eenvoudig in elkaar te zetten en nog makkelijker in gebruik. Je drukt gewoon vijf keer op de knop bovenop de vaporizer om hem aan te zetten en daarna selecteer je de gewenste temperatuur.

Dankzij de Snaptech magneet technologie, is het ook heel eenvoudig om te wisselen tussen de atomizers. Bovendien wordt een groot aantal accessoires meegeleverd met de vaporizer, zoals een concentraat tool, concentraat container, oplaadstation, sleutelhanger, extra mondstuk en nog veel meer.

De Dr. Dabber Aurora is een fantastisch, betaalbaar instapmodel, waarbij aan de kwaliteit geen concessies zijn gedaan. Als je echter op zoek bent naar een vape pen die je ook kunt gebruiken voor toppen en hars, dan raden we de PAX 3 3 aan.

Dit is de beste draagbare en veelzijdige vaporizer uit het assortiment van PAX en hij zorgt voor een geweldige verdamp ervaring. Het is een hoogwaardiger model, wat tot uitdrukking komt in een hogere, maar zeer redelijke, prijs.

De Bluetooth verbinding zorgt ervoor dat de unit makkelijk, maar op technologisch hoogstaande manier, kan worden bediend. Hierdoor kun je op elk gewenst moment zowel concentraten als gedroogde kruiden eenvoudig verdampen. In tegenstelling tot andere draagbare vaporizers, is de PAX 3 voorzien van een temperatuurbediening waardoor je eenvoudig de juiste temperatuur kunt instellen voor het vapen.

Verder heeft de PAX 3 een batterij die heel lang meegaat en wordt hij geleverd met een oplader, roestvrijstalen gaasjes, een packing tool/dabber, schoonmaakborsteltje en nog veel meer. Kortom, een geweldige draagbare vaporizer die veel flexibiliteit en extraatjes te bieden heeft.

Boundless CF710 Vaporizer

Als je echter op zoek bent naar een vaporizer die alleen voor concentraten kan worden gebruikt en die niet al te duur is, dan raden we de Boundless CF 710 aan. Deze vaporizer heeft zowel een enkele als een dubbele kwarts verwarmingsspiraal. Dit geeft dabbers ook hier weer de mogelijkheid om te schakelen tussen meerdere opties op basis van het soort concentraat dat wordt gebruikt.

De batterij heeft een lange levensduur en de vaporizer is robuust gebouwd, zodat het geen enkel probleem is als hij wordt vervoerd in een rugzak of tas. De prijs van de vaporizer is maar een klein beetje hoger en daarmee ideaal voor vapers die op zoek zijn naar de betere, betaalbare opties.

4. T-WAXING

T-Waxing

T-waxing is een fantastisch alternatief voor cannabis gebruikers die de wereld van concentraten willen ontdekken, zonder te hoeven investeren in een dab rig, vaporizer, of andere gespecialiseerde uitrusting.

Bij t-waxing sprenkel je je favoriete concentraat over een laagje gemalen toppen in een joint, blunt of bowl, die je op de gebruikelijke manier aansteekt. Daardoor kun je genieten van zowel de toegevoegde smaak en unieke effecten van concentraten, als van de goeie ouwe toppen.

Maar houd in gedachten dat bij het vermengen van concentraten en toppen de smaak van beide iets minder expliciet is en dat is misschien niet de bedoeling als je van de smaak van beide wilt genieten. Verder zijn bepaalde soorten concentraten erg plakkerig en lastig te verwerken. Hierdoor kan het een zootje worden als je je joint, blunt of bowl klaarmaakt.

Het enige wat nodig is om t-waxing onder de knie te krijgen, is de normale uitrusting om een joint te draaien of een pijp te vullen. Bezoek hier onze shop voor ons volledige assortiment rookwaren, zoals vloei, filters, grinders, waterpijpen en nog veel meer.

5. PIJPJES

Hasj Pijpjes

Als je het fijn vindt om te roken en op zoek bent naar een eenvoudige, betaalbare manier om de unieke smaken van je concentraten te proeven, dan adviseren we een pijp die speciaal is bedoeld voor concentraten.

De pijpen staan in de volksmond bekend als hasj pijpen, voornamelijk omdat ze oorspronkelijk zijn ontworpen om te worden gebruikt voor bubble hasj, kief of reguliere block hasj. De meeste nieuwe pijpen kunnen echter ook worden gehanteerd voor andere concentraten, zoals BHO. Een goede hasj pijp heeft niet veel meer nodig dan een betrouwbare aansteker en af en toe moet het gaasje worden vervangen.

Hoewel ze erg lijken op traditionele pijpen, zijn hasj pijpen iets beter bestand tegen hitte, omdat ze hogere temperaturen moeten kunnen verdragen om de concentraten op de juiste manier te verdampen. Ze kunnen worden gemaakt van een groot aantal materialen, zoals hout, metaal, glas, acryl en speksteen.

De meer traditionele hasj pijpen hebben een uitgesproken stijl en versiering die lijkt op de pijpen die eeuwenlang werden gebruikt in het Midden-Oosten en India. Vanwege de lage prijs, zijn hasj pijpen een ideaal compromis tussen t-waxing en dabben. Als gebruiker krijg je een prettige ervaring met de unieke smaken en effecten van de concentraten. En je hebt niet te maken met de extra kosten of het gedoe van de aanschaf van een vaporizer of dab rig.

Als je interesse hebt in het roken van concentraten met een hasj pijp, dan adviseren we onze Koperen Kleine Pijp. Deze is volledig uit koper vervaardigd en ziet er stijlvol uit. Daarnaast is de pijp sterk genoeg om de extra hitte te verdragen die nodig is om van de meeste soorten concentraten te kunnen genieten.

Als alternatief kun je denken aan onze Metalen Kogel Pijp, een fantastisch, rendabel accessoire dat heel goed kan worden gebruikt voor vele soorten concentraten. Investeer daarnaast in een dab tool om je extracten te verwerken.

6. EDIBLES

Cannabis Edibles

Los van het dabben, verdampen en roken, kun je cannabis concentraten gebruiken om heerlijke edibles te maken. Het enige wat je moet doen, is je concentraten geleidelijk verwarmen in een vette substantie, zoals boter of kokosolie. De makkelijkste manier om het te uit te proberen, is door het te verwerken in je favoriete maaltijd.

Verhit het vet geleidelijk op een laag pitje. Voeg vervolgens je concentraat toe en roer regelmatig om ervoor te zorgen dat het goed vermengt. Als het mengsel is afgekoeld, ga je verder met je recept zoals je dat gewend bent, maar dan met wiet-verrijkte olie/boter.

Houd in gedachten dat minder stevige concentraten, zoals budder of wax, zich beter laten mengen met het vet en makkelijker te verwerken zijn in je maaltijd. Het vermengen van cannabis concentraten met je eten is een geweldige manier om je favoriete gerechten een extra boost te geven. Helaas zorgt het er wel voor dat de unieke smaken van de concentraten verloren gaan, omdat ze worden verdoezeld door de smaak van je eten.

Hoewel kenners van concentraten je misschien vreemd aankijken als je BHO door een pakje boter roert, is het niet heel ongewoon om cannabis extracten door je voeding te doen. Let wel op de hoeveelheid die je toevoegt, want cannabis extracten zijn veel sterker dan gewone toppen.

7. TINCTUREN

Cannabis Tincturen Everclear

Cannabis tincturen zijn per definitie een soort concentraat. Maar ze worden uitsluitend gemaakt van cannabis toppen. Net zoals bij edibles kunnen tincturen eenvoudig worden gemaakt met het extract dat je wenst. Het enige dat je nodig hebt, is een beetje tijd en een hoogwaardige alcohol oplossing (zoals Everclear).

Tincturen die extracten bevatten, worden gewoonlijk gemaakt door de alcohol oplossing gelijkmatig te verhitten tot 105°C. Zo worden de bestanddelen uit het concentraat goed opgenomen in de alcohol. Daarna kan de tinctuur op normale wijze worden geconsumeerd met een pipet om het in je voedsel of drinken te doseren. Je kunt het echter ook puur consumeren.

Wat zo fantastisch is aan tincturen, is dat ze heel eenvoudig te doseren zijn en erg discreet kunnen worden gebruikt. Helaas duurt het wat langer (net als met edibles) voor je de effecten merkt, omdat ze eerst door het spijsverteringskanaal moeten.

Daarnaast zorgt het gebruik van concentraten bij het vervaardigen van tincturen ervoor dat de unieke smaken van de extracten verloren gaan, of ten minste minder goed te proeven zijn.

PROBEER JE FAVORIETE CONCENTRATEN VANDAAG NOG

Zoals je ziet, zijn er veel verschillende manieren om te genieten van de talrijke concentraten die op de markt zijn. Als je het interessant vindt om te experimenteren met concentraten vanwege hun unieke smaken, dan raden we dabben of verdampen aan. Deze methoden zorgen er het beste voor dat de natuurlijke smaken van het concentraat behouden blijven. Maar ze geven je ook de unieke effecten van extracten, zoals BHO, hasj, enzovoort.

Het gebruik van een hasj pijp is een andere geweldige manier om van concentraten te genieten en is een betaalbaar alternatief voor de aanschaf van een vaporizer of dab rig.

Tot slot, als je smaak niet zo belangrijk vindt, probeer dan eens uit of t-waxing of het vermengen van concentraten met voedsel iets voor je is. Ook kun je experimenteren met extracten door je eigen tincturen op basis van concentraten te maken.

Voor welke manier je ook kiest, vergeet niet dat er geen goede of foute wijze is om te genieten van cannabis extracten; het gaat erom dat je ontdekt wat bij jou past.

Steven Voser

Geschreven door: Steven Voser
Steven Voser is een Emmy genomineerde freelance journalist die een hoop ervaring heeft opgedaan in de loop van de tijd. Mede door zijn passie voor alles wat met cannabis te maken heeft, spendeert hij nou veel tijd aan het ontdekken van de wereld van wiet.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Blog Cannabis Consumptie Cannabis
Search in categories
or