Blog
De Culturele Evolutie Van Cannabis
4 min

De Culturele Evolutie Van Cannabis

4 min
Met de jaren is de cultuur rond cannabis veranderd. Ga met ons mee op reis door de geschiedenis van cannabis, en ontdek de evolutie van de marihuana-scene.

In het moderne post-industriële tijdperk is cannabis behoorlijk mainstream geworden. Actievoerders voor legalisering over de hele wereld, bouwen aan een niet te stoppen beweging, die de verboden land na land als een bulldozer platwalsen. Er is een hoop veranderd sinds de "Reefer Madness" gedurende de middeleeuwen van de jaren '30 van de vorige eeuw.

Cannabis is met de tijd wel veranderd. Er is waarschijnlijk geen andere plantensoort die zo een vreemde weg heeft afgelegd, en zo veel verschillende rollen heeft gespeeld. Voor sommigen wiet van de duivel, een goddelijk medicinaal geschenk uit de hemel voor anderen, en alles wat daar tussen bevind. Laten we op onderzoek gaan naar de vele overgangsperioden in de culturele evolutie van cannabis die ons op de rand van de overwinning heeft gebracht in de "war on drugs".

OUDE GODDELIJKE PRAKTIJKEN

Shiva god

In de veda's, de oude Hindoe tekst van ongeveer 2.000 V.C. staat cannabis op de lijst van de vijf heilige planten. De god Shiva wordt gewoonlijk met cannabis in verband gebracht.

De legende gaat dat hij na een woordenwisseling met zijn familie op zwerftocht gaat, waarschijnlijk boos, raakt vermoeid door de felle zon en besluit even te rusten onder een bladrijke plant. Als hij later ontwaakt eet hij iets van de plant, en weer op krachten gekomen door de bladeren wordt dit zijn favoriete voedsel. "The Destroyer" wordt hiermee de eerste liefhebber van eetbare cannabis hapjes.

KUS KUS BANG BHANG!

Heb je ooit naar een heerlijk cannabis drankje verlangd? Geef je eens over aan Bhang als je daar ooit de kans toe krijgt. Bhang is een traditioneel, van cannabis getrokken soort wiet milkshake, die naar het schijnt al tenminste sinds 1000 V.C. bestaat, en wordt doorgaans tijdens het "Holi" festival in India geconsumeerd.

Jammergenoeg zijn cannabis en hasj illegaal in India. Ondanks dat werd er, volgens de cijfers uit een rapport van Surya Solanski in scoopwhoop.com 19/11/14, "60.000kg hasj geproduceerd in Himachal Pradesh".

Echter niemand gelooft dat dit allemaal met de vijzel en stamper tot Bhang vermalen werd. Voor nu is bhang de enige legale cannabis die te verkrijgen is, en wordt legaal door straatventers in stalletjes op straat verkocht, mits de venter in het bezit is van een vergunning van de staat.

  Bhang-lassi

STAATSVIJAND Nr. 1

Gedurende de jaren '30 van de vorige eeuw heeft een coalitie van rijke, rascistische, Amerkikaanse industriëlen en politici er van alles aan gedaan om cannabis te demoniseren, en in een verkeerd daglicht te stellen in de ogen van het Amerikaanse publiek, en in het verlengde daarvan, de Wereld via de media.

 

Cannabis prohibition

 

Harry J. Anslinger (lid van het Federale Bureau voor Narcotica, een voorloper van de DEA), William Randolph Hearst (uitgever, en tevens eigenaar van een papierfabriek), en het Amerikaanse congres werden het er allemaal over eens dat een verbod op cannabis een uitgelezen kans was om hun verborgen agenda's uit zicht te houden.

De Marijuana Stamp Act uit 1937 maakte wietrokers strafbaar. Nu had de politie het excuus dat ze nodig hadden om de gemeenschap van minderheden aan te pakken, en mensen te arresteren om ze voor tientallen jaren in de gevangenis te smijten, "zonder geldige reden" - aldus Ralph Steadman. Grote bedrijven hoefden niet langer te vrezen voor de 50.000 verschillende toepassingen van het "gevaarlijke verdovende middel" en de angstpolitiek werd nieuw leven ingeblazen.

DE COOLE TEGENCULTUUR

Voordat de "Hippies" verschenen had je de "Beatniks". Veel figuren, zoals Jack Kerouac, hebben het eind van de jaren zestig niet gehaald. De voor-oorlogse "Beat Generatie" paste niet in de ouderwetse jaren '50 en ze braken met het sociale keurslijf.

Ze gingen op pad, ze reisden de wereld rond, en ergens op hun reis struikelden ze over hasj en wiet, en alles veranderde. Gedachten kwamen los, perspectieven veranderden en de ideeën stroomden alle kanten uit.

Hippies cannabis

De jaren '60 begonnen vol met beloften. Kennedy zat in het Witte Huis, de Rolling Stones zetten de boel op z'n kop en een anti-maatschappelijke revolutie barstte los. Het is nog steeds het raadsel van een decennium om vanuit verschillende perspectieven te analyseren.

In de zomer van 1967 gebeurde er iets magisch in San Francisco, het was de "Summer of Love". Timothy Leary ontdekte de middelen voor "bewustzijnsverruiming", een bescheiden joint en/of een dosis "Blue Santos" LSD was een fantastische ervaring, en misschien wel de sleutel tot "De Deuren der Waarneming".

In diezelfde tijd was de oorlog in Vietnam een bloedige, niet te winnen veldslag aan het worden. Door een bittere wending van het lot werd het een oorlog met al zijn misplaatste haat, en nodeloos bloedvergieten, die langer duurde dan de tegencultuur deed.

RENAISSANCE VAN DE 21ste EEUW

In die tijd werd cannabis gebruik sociaal aanvaard. De verdorven middelen zijn sigaretten, hard drugs en suiker, hoewel aan de top van de lijst zouden eigenlijk de verslavende op opiaten gebaseerde farmaceutica en GMO's moeten staan. Het drugsbeleid in Europa heeft zich geëvolueerd en het principe van "schadebeperking" wordt overal omarmd.

Cannabis draagt niet langer het stigma van een "instapdrug". De stereotype achterkamertjes stoner is niet meer de doorsnee cannabis gebruiker van de 21ste eeuw. Cannabis spreekt alle soorten mensen aan. Cannabis gebruik wordt door het gewone volk met liefde omarmd. Denk maar eens aan al die films en TV-series waarin de hoofdrolspelers wiet roken.

Recreatief cannabis gebruik is niet langer de daad van verzet die het ooit was. Maar dat hoeven we niet te betreuren. Net zoals de "Beat Generatie", groeien wij "Millennials" op na een economische crash en met overal ter wereld conflicten zoals die destijds in Vietnam. Voor onze problemen moet je out of the box denken, en misschien moeten we weer met z'n allen de straat op voor massaprotesten.

Als de Wereld ooit "Love & Peace" nodig gehad heeft, is het wel nu. Kan jij je nog herinneren wanneer je voor het laatst nog goed nieuws hebt gehoord op de 24-uurs nieuws-TV zenders? Wat zou Timothy Leary wel niet zeggen met al deze wanhoop en angstzaaierij? Waarschijnlijk: “turn on, tune in, drop out”.

World 420

 

Quantum computers communiceren met andere quantum computers in een paralel universum om taken uit te voeren. Elke miljardair stopt bakken met geld in tech-bedrijven om te bereiken dat ze als "zonderling" beschouwd worden en/of aan een privé ruimtevloot bouwen. De versnelling waarmee de verandering voortschrijdt is het enige waar we zeker van kunnen zijn in deze Brave New World

Het is eerder een small new world. Dat komt door de globalisering en technologie. Cannabis was altijd al cool; altijd het beste geneesmiddel en uiteindelijk wordt het als duurzame bron erkend. Ironisch genoeg is het de legalisering van cannabis die "te groot om te falen" werd. Een globale cannabis markt doemt op aan de horizon.

 

         
  Top Shelf Grower  

Geschreven door: Top Shelf Grower
Oudgediende cannabis kweker, afkomstig uit Dublin, Ierland gaat tegenwoordig helemaal los in het zuiden van Spanje. 100% toegewijd aan Top Shelf verslaggeving, tot hij gevangen genomen, of gedood wordt.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken