De Dabbing Discussie: wat is het verhaal van Butaan Hasj Olie?


Laatst bewerkt :
Gepubliceerd op:
Categorieën : Blog

De Dabbing Discussie: wat is het verhaal van Butaan Hasj Olie?


Dabbing is in opkomst. Het is al extreem populair in de VS en begint aan te slaan in Europa. Maar over dabbing wordt getwist; wat is deze nieuwe trend precies en wat betekent het voor de cannabis gemeenschap?

Dabbing is in opkomst. Het is al extreem populair in de VS en begint aan te slaan in Europa. Maar over dabbing wordt getwist; wat is deze nieuwe trend precies en wat betekent het voor de cannabis gemeenschap?

"Dabbing", oftewel het roken van cannabis concentraten gewonnen via gasextractie, winnen op hoge snelheid aan populariteit. En het is krachtig spul, wat behoorlijk wat verdeeldheid zaait binnen de cannabis gemeenschap. Velen zijn dol op de pure oerkracht, terwijl anderen er grote risico's in zien. Er zijn zorgen dat het imago van cannabis wordt geschaad en met name de moeite die de laatste decennia is gedaan om cannabis te legaliseren.

WAT IS DABBING PRECIES?

Voordat we de voor- en nadelen van dabbing noemen, laten we bij het begin beginnen. In feite zijn 'dabs' cannabis concentraten in diverse vormen. Shatter, Earwax of honing olie, zoals deze extracten liefkozend worden genoemd, worden op een heet oppervlak geplaatst en geïnhaleerd. De concentratie van deze olie kan tot wel 80% THC bevatten en dit maakt het een van de meest krachtige dingen die nu verkrijgbaar zijn.

HOE WORDT BUTAAN HASJ OLIE GEMAAKT?

Butaan Hasj Olie (BHO) wordt gemaakt op een van de twee volgende manieren, bekend als de "open" of "gesloten" methode. De open methode wordt het meest gebruikt; een glas of roestvrijstalen buis wordt gevuld met marihuana en een extractievloeistof (butaan) wordt erin gegoten. Dit resulteert in een dikke geel-oranje olie uit de buis sijpelt. Na diverse stappen van zuivering en drogen wordt de zo gewaardeerde olie verkregen. De gesloten methode, die veel veiliger is, omvat het gebruik van een correcte machine, bekend als een butaan olie extractor. Helaas zijn deze niet makkelijk te krijgen en daarnaast zijn ze duur, dus niet beschikbaar voor de meeste mensen. Deze machines komen vaak voor in de industriële extractie van olie, van bijvoorbeeld lavendel.

Omdat de open methode eenvoudig en goedkoop is, doen de meeste mensen dit. Helaas is het ook de minst veilige methode. Butaan is zeer licht ontvlambaar en bij het kleinste vonkje explosief. Zoals je misschien hebt gehoord, is dit al vaker gebeurd. In de VS, waar dabbing meer voorkomt, stapelen de nieuwsberichten over ontploffende keuken-laboratoria zich op.

WAAROM IS DABBING ZO POPULAIR GEWORDEN?

Simpel. Het is zo gigantisch, onvoorstelbaar sterk. Weet je nog dat je voor de eerste keer high werd? We hebben gehoord dat het zo voelt, elke keer weer. Omdat THC en cannabinoïden niet ongezond zijn, vormt het nemen van een grote dosering op zichzelf geen bedreiging. Er zijn echter wel meldingen van mensen die het bewustzijn verliezen. Zelfs doorgewinterde gebruikers kunnen overmeesterd worden door de dabs en ongewenste effecten ervaren, zoals flauwvallen of hoofdpijn. Zeker onder tieners is dabbing het meest populair.

IS DABBING VEILIG?

Helaas kleven er risico's aan voor zowel de makers als de gebruikers. Er zijn vele rapporten uit de VS van mensen die hun keukens of appartementen hebben opgeblazen omdat ze BHO op een onveilige manier produceerden. Dit is niet slechts een incident en er zijn zelfs mensen overleden. Dat is behoorlijk serieus en iedereen die BHO probeert te maken, zou zich bewust moeten zijn van de gevaren.

En hoe vormt BHO een bedreiging voor de gezondheid van de gebruiker? 
Nogmaals, de cannabis of THC op zich is niet gevaarlijk, het zijn de butaanresten en de bijproducten die zorgelijk zijn. Wanneer een meerdere keren gefilterd butaan gebruikt wordt van hoge kwaliteit en de correcte stappen zijn gevolgd voor reiniging, zou het meeste butaan het product moeten hebben verlaten. Maar vrij verkrijgbaar aanstekergas is minder puur en bevat een scala aan bijproducten zoals propaan, wat veel lastiger te filteren is. Omdat BHO een concentraat is, hopen ook vervelende chemische stoffen zich op.

Straat-BHO kan ook besmet zijn met andere chemische stoffen zoals silica gel, wat soms wordt gebruikt om de kleur van BHO meer helder te maken, zodat het lijkt alsof een oplosmiddel van betere kwaliteit is gebruikt.

NEGATIEVE PUBLICITEIT DIE CANNABIS NIET ZOU MOETEN KRIJGEN

Laten we eerst duidelijk maken dat we in feite voor dabbing zijn en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cannabis. Er zijn echter oprechte zorgen over dabbing, die moeten worden aangepakt.

Sinds cannabis onrechtmatig de illegaliteit in is gedwongen, heeft cannabis een wedergeboorte ondergaan. Het is al gelegaliseerd in delen van de VS, de industriële hennep wordt weer gekweekt en de erkenning voor haar medische voordelen winnen langzaam algemene goedkeuring. Het moge duidelijk zijn dat verhalen over ontploffende huizen en mensen die flauwvallen geen goed zullen doen. Het imago van cannabis valt of staat met de beleving van mensen en de gevaarlijke chemicaliën gebruikt bij dabbing geven cannabis negatieve publiciteit.

"Met dabs, kan je lokale nieuwsteam een marihuana nieuwsitem brengen waarin crackpijp toortsen te zien zijn, gebruikt op een zwarte, kleverige massa die lijkt op heroïne, gemaakt via een proces dat explodeert als een meth laboratorium. Het gevaar van dabs is niet zozeer lichamelijk, maar wel een nachtmerrie voor de publieke relaties". Russ Bellville, een marihuana activist, merkte dit op in een artikel, gepubliceerd door Kush Magazine.

Ironisch genoeg is het precies het verbod dat zorgt voor de opkomst van sterkere producten en ook voorkomt het toegang tot veilige productie omgevingen. Indien het geproduceerd wordt onder laboratorium-achtige omstandigheden, zijn onzuiverheden en explosies geen zorg meer.

GUNSTIG VOOR MEDISCH GEBRUIK?

Wanneer het veilig geproduceerd wordt, zonder resten, is dabbing een zegen voor de cannabis gemeenschap, zeker voor diegenen die cannabis medicinaal gebruiken. De enorme kracht en het snelle effect is een perfecte medicatie voor diegenen die het nodig hebben. BHO biedt mogelijkheden voor directe pijnverlichting, maar ook diegenen die simpelweg willen ontspannen, hebben nu een krachtige manier om dit te doen.

Zolang het verstandig wordt gebruikt en veilig wordt geproduceerd, is BHO gewoon een hele sterke joint. Maar omdat straat-BHO zoveel verontreiniging kan bevatten, of geproduceerd wordt met gevaarlijke oplosmiddelen, is het verstandig om het te halen bij een betrouwbare bron, of bij iemand die je kent en vertrouwt. Alleen onder deze veilige omstandigheden kan het worden goedgekeurd.