Blog
De echte toegangsdrug: Alcohol, niet cannabis
2 min

De echte toegangsdrug: Alcohol, niet cannabis

2 min
Headshop Producten
Eerst de joint, dan de naald. Dat is het pad van de drugsgebruiker, zeggen ze. Maar in onderzoek is iets heel anders ontdekt.

Als je luistert naar de mainstream media, weet je dat het allemaal begint met dat eerste trekje. We dienen allemaal te geloven dat cannabis ons langs het pad leidt van harddrugs en verslaving. Maar is cannabis echt de boosdoener? Een recent onderzoek toont aan dat alcohol wordt geconsumeerd voordat er cannabis wordt gebruikt en dat dit de belangrijkste pijler is voor het toekomstig gebruik van meerdere drugs.

Het onderzoek werd samengesteld door het Institute for Social Research van de University of Michigan en kijkt naar het gebruik en misbruik van alcohol, tabak en andere drugs onder Amerikaanse jongeren. Met deze data, kon de American School Health Association bepalen dat slechts 30% van de middelbare scholieren (grade 6 tot grade 12) nog nooit alchohol had gebruikt en 54% had nog nooit cannabis gebruikt. Bij de deelnemers die alcohol gebruik meldden, werd het cannabis gebruik in elke klas tenietgedaan en 644 deelnemers meldden dat ze alcohol gebruikten voor marihuana.

Wanneer de gegevens worden ontleed, wordt duidelijk dat diegenen die met alcohol begonnen in grade 6 (groep 8), later grotere hoeveelheden illegale drugs zouden consumeren dan wanneer er in grade 9 of hoger met alcohol werd begonnen. Ze gebruikten ook frequenter illegale drugs, wat de indruk wekt dat er meer moet worden gedaan op de basisschool/middelbare school om alcoholmisbruik te voorkomen zodat deze spiraal richting toekomstig harddrugsgebruik wordt tegengegaan.

Deze bevindingen vliegen recht in het gezicht van politici en beleidsmakers die tegen cannabis hervormingen zijn. Het benadrukt de misleide en negatieve aanpak van het huidige beleid, wat leidt tot een toegenomen gebruik van harddrugs, wat het tegenovergestelde is van de beoogde doelen.

Nu de statistieken duidelijk laten zien dat alcohol leidt tot langdurig drugsmisbruik, laat een onderzoek van RAND een heel ander aspect zien. In hun onderzoek werd ontdekt dat de waarschijnlijkheid op toekomstig gebruik van harddrugs net zoveel te maken heeft met de kansen van een individu en de bereidheid om drugs te gebruiken, als met de drug waar ze mee beginnen. Als je overweegt dat alcohol in bijna elk huis en winkel op de wereld te vinden is, ondersteunt dit het concept dat alcohol, in feite, de echte toegangspoort kan zijn naar het gebruik van hardere drugs.

Deze gegevens hebben echter ook weer zo hun beperkingen. In dit geval werden de high school dropouts niet meegerekend, waar het illegale drugsgebruik meestal hoger ligt. Een andere factor is het feit dat het onderzoek met terugwerkende kracht uitgevoerd, waar 18 jaar oude deelnemers werd gevraagd te herinneren wanneer ze voor het eerst alcohol, tabak en marihuana gebruikten. Dit is misschien niet een geheel accurate manier en er is ruimte voor fouten bij het bepalen op welke leeftijd alcoholgebruik de grootste impact had op het latere gebruik van meerdere drugs.

Cannabis: De exit-drug?

Deze bevindingen worden nog verder ondersteund door een eerder onderzoek naar cannabis als vervanging voor alcohol en drugs. Er werd ontdekt dat driekwart van de medisch cannabis gebruikers het gebruikte als vervanging voor receptgeneesmiddelen, alcohol en andere illegale stoffen. Dit weerlegt het idee dat cannabis leidt tot hardere drugs en het toont ook aan dat eigenlijk het tegenovergestelde wordt bereikt: Gebruikers van hardere drugs hebben een veilige en veel nuttiger methode om hiervan af te stappen. En als dat iets zegt, is het dat cannabis een exit-drug is.

 

         
  Lucas  

Geschreven door: Lucas
Lucas is parttime schrijver en fulltime visionair. Als anonieme psychonaut, die in stropdas en kostuum deelneemt aan de samenleving, probeert hij op bewijs gebaseerde rationaliteit aan het volk over te brengen.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken