Blog
Yerba Maté
3 min

De Geschiedenis, Oorsprong En Voordelen Van Yerba Maté

3 min
Products Smartshop

Ontdek meer over dit eeuwenoude geheim dat heel populair is in Zuid-Amerikaanse culturen. Yerba maté is een drank met een buitengewone geschiedenis en al even indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

Yerba maté, of simpelweg “maté”, is een Zuid-Amerikaanse drank die al zeker sinds de 16e eeuw wordt gedronken. Het wordt gemaakt van de bladeren en stammen van de yerba maté-plant. De drank heeft de tand des tijds absoluut doorstaan en blijft een belangrijk onderdeel van veel culturele gebruiken. De krachten van yerba maté reiken echter tot ver voorbij tradities.

De “thee” van de plant wordt beschouwd als een veilige en effectieve stimulans van het zenuwstelsel. Het bevat zeer hoge gehaltes antioxidanten, zeker 90% meer dan groene thee. Yerba maté geeft een krachtige boost aan het immuunsysteem en heeft verschillende gunstige werkingen. Van het ontgiften van bloed tot het verminderen van stress en de tekenen van ouderdom - het is geen wonder dat maté nog steeds over de hele wereld geconsumeerd wordt.

GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN YERBA MATÉ

Gezondheidsvoordelen Van Yerba Maté

Een van de effectiefste voordelen van maté is een verbeterde concentratie. Dankzij de overvloed aan mineralen, vitaminen en aminozuren zorgt het drankje voor een grotere mentale helderheid. En voor meer levendigheid. Het verjongt zowel het lichaam als de geest, wat de reden is dat atleten haar gebruiken als energiebooster. Of je nu je eigen record wilt verbreken, meer calorieën wilt verbranden of je gewoon op je gemak wilt voelen tijdens het sporten - maté is een geweldige aanvulling op je routine. Ook als je graag je concentratie of geheugen wilt verbeteren, kan dit drankje je helpen.

Aangezien maté je lichaam in staat stelt om meer energie uit koolhydraten te halen, kan het bijdragen aan gezondere metabolische functies. Bovendien staat maté erom bekend dat het bestanddelen bevat die de eetlust remmen en je langer een verzadigd gevoel geven. Het kan daarom ook gebruikt worden als nuttige toevoeging aan een gezond afvalprogramma. Bovendien helpt maté hart- en vaatziekten te voorkomen, omdat het ervoor zorgt dat cholesterol en vet sneller door de bloedbaan bewegen. Het is in algemene zin een positieve keuze voor je gezondheid.

GERELATEERD ARTIKEL
Yerba Maté vs. koffie: Moet je de overstap maken?

We zijn dol op koffie vanwege het stimulerende vermogen. Maar koffie levert ook negatieve effecten. Yerba Maté kan een geweldig alternatief zijn.

Het effect van yerba maté is naar het schijnt “zo sterk als dat van koffie, zo gezond als dat van thee en zo euforisch als dat van chocola.” Dat is waarom veel mensen ervoor kiezen om 's ochtends maté te drinken in plaats van koffie. Het is extreem populair in de landen waar de traditie oorspronkelijk vandaan komt. 92% van de huishoudens in Argentinië nuttigt de drank.

DE VROEGE GESCHIEDENIS VAN YERBA MATÉ

De Vroege Geschiedenis Van Yerba Maté

De traditie van het drinken van maté schijnt ontstaan te zijn in Brazilië en Argentinië. De Argentijnse Guarani-stam en de Braziliaanse Tupi hebben deze gewoonte gecreëerd. Ze gebruikten yerba maté in medicinale en ceremoniële rituelen en gebruikten het zelfs als betaalmiddel. Dit was jarenlang het geval, nog voordat de Spaanse veroveraars arriveerden. Pas toen zij binnenvielen, werd de drank verspreid en werd het populair. Aan het eind van de 16e eeuw werd maté erkend door het gouvernement van Rio de la Plata (een regio van het Spaanse rijk in Zuid-Amerika). Later zou het zich verder verspreiden naar alle hoeken van de wereld.

Deze verspreiding vond plaats in de 17e eeuw, toen maté in Europese culturen een populair drankje werd onder hoogwaardige genootschappen. Het was een zeer belangrijk exportproduct van Guarani gebieden, populairder dan zowel tabak als suiker. De dominantie van maté verspreidde zich door Zuid-Amerika, deels dankzij de Jezuïeten. Zij investeerden veel in de productie van de drank en ontdekten als eerste hoe de yerba maté-plant gedomesticeerd kon worden. De “eigen” methode hielden ze voor zichzelf. Hiervoor moest een zaadje door een vogel worden opgegeten, zodat de harde schil door het spijsverteringssysteem verzacht werd.

Historisch gezien werd de drank geconsumeerd met een holle kalebas. Men dronk het door een metalen rietje - een zogenaamde “bombilla” - en deelde het met vrienden.

MODERNE GESCHIEDENIS VAN YERBA MATÉ

Moderne Geschiedenis Van Yerba Maté

Vanwege de onderdrukking van de Sociëteit van Jezus kwam de maté-trend in de 19e eeuw tot een eind. Veel van de Europese economische machten van die tijd besloten om de Jezuïeten, met hun onbekende en controversiële overtuigingen, uit hun grondgebied en koloniën te verbannen. Dit vernietigde de yerba maté-industrie en daarmee het kader dat door de Jezuïtische gemeenschap was gecreëerd.

Dankzij deze gebeurtenissen konden koffie en thee in opkomst komen. Helaas voor maté zijn koffie en thee niet in populariteit afgenomen, terwijl maté pas recentelijk weer meer in trek is. Het duurde zelfs honderd jaar voordat de Yerba Mate Tea Company werd opgericht en het product in de Verenigde Staten verspreid werd. Een heropleving van de industrie brak aan. Omdat de westerse wereld het als een gezond drankje beschouwde, begon maté weer populair te worden.

GERELATEERD ARTIKEL
Top 7 Psychedelische Theeën Die Je Thuis Kunt Maken

Tegenwoordig gaan psychonauten met iets meer klasse te werk. Het is hoog tijd voor een "high tea" met je vrienden, met deze 7 psychedelische theeën.

Aan het eind van de 19e eeuw beheerste Brazilië het grootste gedeelte van de yerba maté-productie. Aan het begin van de 20e eeuw haalde Argentinië het gestage tempo van Brazilië echter al gauw in. Tegen de jaren '30 was de focus van de voormalige Portugese kolonie verschoven naar koffie, waar het nog steeds ligt. Argentinië bleef investeren in yerba maté en gaf stukken grond aan emigranten onder voorwaarde dat ze - jawel - yerba maté plantten. Deze mensen, die voornamelijk afkomstig waren uit Syrië en Libanon, namen de drank mee naar hun geboorteland. Het is inmiddels gerelateerd aan de esoterische, etnisch-religieuze gemeenschap “De Druzen”.

YERBA MATÉ VANDAAG DE DAG

Yerba Maté Vandaag De Dag

De methode om maté te bereiden en het proces van consumptie zijn tot op de dag van vandaag niet veranderd. Je kunt het online kopen en zelf proberen. Nu je weet wat voor baat je erbij kunt hebben, is het misschien wel een van de beste beslissingen die je dit jaar kunt maken. Het kan geen toeval zijn dat het drankje een paar eeuwen geleden zo populair was. Hoewel de trend misschien nooit meer zo dominant wordt als voorheen, kan je helpen om de boodschap onder familie en vrienden te verspreiden.

Francisco

Geschreven door: Francisco
Francisco is een 20-jarige schrijver en fotograaf. Zijn liefde voor cannabis heeft hem doen besluiten zich hier op professioneel vlak mee bezig te houden. Met als doel het stigma van de wietgemeenschap te doorbreken, schrijft Francisco positieve en progressieve artikelen.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken