Blog
De Kaaimaneilanden keuren cannabisolie goed
3 min

De Kaaimaneilanden keuren cannabisolie goed

3 min
Nieuws Wetgeving

De Kaaimaneilanden zijn de volgenden die het medisch gebruik van cannabis legaliseren. Het enige probleem is: waar gaan ze het vandaan halen?

Het Caribisch gebied gaat langzaam maar zeker tot legalisatie over. Begin oktober van dit jaar hebben de Kaaimaneilanden het medisch gebruik van cannabisolie voor de behandeling van kanker en andere chronische aandoeningen goedgekeurd.

Het enige probleem? De olie wordt nergens op de Kaaimaneilanden geproduceerd.

Volgens de Cayman Compass hebben wetgevers een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor de wetten omtrent drugsmisbruik gewijzigd zijn. Het voorschrijven van cannabisolie door lokale artsen en het verstrekken van deze olie door apotheken op de Kaaimaneilanden wordt namelijk voortaan toegestaan. Waar de olie vandaan gehaald zou moet worden blijft echter een probleem. Het importeren van cannabisolie uit de Verenigde Staten zal op zijn zachts gezegd ‘moeilijk’ blijken vanwege federale, zo niet internationale, verboden die hieromtrent bestaan.

INTERNATIONAAL VERVOER IS EEN PROBLEEM VOOR HERVORMING

Kaaimaneilanden

Het internationaal vervoeren van cannabis uit de Verenigde Staten naar de Kaaimaneilanden en andere delen van de wereld is tegenwoordig niet geheel onacceptabel ondanks federale regels hieromtrent. Zo heeft Argentinië eerder deze maand aangekondigd dat zij cannabisolie voor medisch gebruik uit de Verenigde Staten zal gaan importeren.

Behalve import uit de Verenigde Staten, bestaan er nog twee andere opties in dezelfde hemisfeer: Canada en Jamaica hebben beiden aangegeven dat ze de export van lokaal geproduceerde cannabis naar de Kaaimaneilanden wellicht zullen toestaan. Canadese kwekers willen op dit moment de verkoop van lokaal geproduceerde producten stimuleren, aangezien de legalisering van recreatief cannabisgebruik in het land vertraagd is. Canadese exporteurs vervoeren nu al cannabis naar Europa en Australië. Jamaica heeft cannabis eerder dit jaar gelegaliseerd en wil nu ook cannabisshops openen op vliegvelden om het toerisme te stimuleren. Dit land is dan ook een tweede optie.

Afgezien van het feit dat de Kaaimaneilanden medisch gebruik van cannabis zullen toestaan, is van groter belang dat deze legalisatie de (on)mogelijkheden omtrent het internationaal vervoer van cannabis onder de aandacht brengt, waardoor internationale hervorming in de kijker gezet wordt.

CANNABIS OVER DE GRENS

De Canadese situatie heeft de discussie op gang gebracht in de Kaaimaneilanden en in de rest van de wereld. Eerder dit jaar hebben Canadese bedrijven als eerste ter wereld het verbod op internationale verzending en transport van cannabis overwonnen. Dit verbod was al een halve eeuw van kracht. Hun succes heeft er blijkbaar voor gezorgd dat veel landen die spelen met het idee om medisch gebruik van cannabis te legaliseren, zijn gaan nadenken over transportmogelijkheden voordat gereguleerde lokale productie mogelijk is.

Duitsland en Kroatië zijn deze zomer begonnen met het importeren van cannabis voor medisch gebruik uit Canada. Dit zal in Duitsland echter slechts van tijdelijke aard zijn, aangezien het land bezig is met de opzet van een cannabisbeleid om lokale productie van cannabis te reguleren. Het is daarnaast erg waarschijnlijk dat Kroatië snel de overstap zal maken naar import van cannabis uit Europa (Italië of Duitsland), vanwege de lagere importkosten. Aangezien ook in Spanje de hervorming heeft ingezet, is het niet onwaarschijnlijk dat de beginnende hervorming ook een stempel zal drukken op internationaal transport van cannabis, niet alleen in Europa, maar ook in beide richtingen aan de andere kant van de oceaan.

Ondanks dat de veranderingen zich nu snel opvolgen, is het idee om cannabis te importeren voor medische doeleinden niet nieuw. Zo heeft Israël de laatste tien jaar cannabis uit Nederland geïmporteerd (net zoals Duitsland nu nog voornamelijk doet). Dit voordat het land zelf cannabis ging kweken.

Eén ding is helder: internationale verzending van de plant of van een medicijn dat van de plant gemaakt is, gaat nu een nieuwe fase in, aangezien medisch gebruik van cannabis een globaal fenomeen aan het worden is.

IMPORTEREN OF ZELF KWEKEN?

Het meest interessante aan deze groeiende internationale trend is dat de acceptatie van medisch gebruik op zijn minst de binnenlandse hervormingen in de meeste landen voorbijstreeft. Wellicht moeilijk om te geloven, maar zelfs drie jaar geleden was alleen al het idee om cannabis te gebruiken voor medische doeleinden niet algemeen gangbaar. Dat veranderde duidelijk toen zowel Colorado en Washington State cannabis legaliseerden (overigens ook voor recreatief gebruik).

Vandaag de dag kijken meer en meer mensen naar het succes van de Verenigde Staten, Israël en Canada. Het medisch effect van deze drug is onderwerp van debat geworden, als het niet meer is. Daarbij komt de realisatie dat patiënten zich tot de zwarte markt zullen richten als er geen legale alternatieven geboden worden. De meeste patiënten (alsmede gebruikers in het algemeen) hebben een voorkeur voor het legaal verkrijgen van cannabis. De meeste wetgevers, met name die buiten de Verenigde Staten, geven er de voorkeur aan zieke mensen niet te vervolgen. De focus verschuift daarom naar legale import van cannabis.

Het volgende stadium in de hervorming zal bijna overal het reguleren van lokale productie zijn, net zoals dit in Israël, Italië en Duitsland het geval is. Zelfs als dit in het begin alleen geldt voor cannabis die voor medisch gebruik gekweekt wordt. Het is een stuk goedkoper om cannabis zelf te kweken en bovendien kan de productie zo gereguleerd worden. Aangezien de hervorming met name speelt op het vlak van legalisering van medisch gebruik van cannabis in landen waar een relatief goed zorgstelsel bestaat, betekent dit dat de verzekeringsmaatschappijen het leeuwendeel van de importkosten op cannabis zouden moeten betalen. De export-importsituatie met het oog op cannabis voor medisch gebruik zal daardoor niet lang stand kunnen houden.

De grootste impact op de opengaande internationale exportmarkt voor cannabis is in de meeste landen wellicht wel de snelle ontwikkeling van lokale cannabisbedrijven, hoewel in eerste instantie gericht op de medische markt.

DE IMPACT OP DE HERVORMING VOOR RECREATIEF GEBRUIK

Het feit dat zo veel landen beginnen met het kweken van cannabis voor lokaal gebruik, zal er naar verwachting tevens voor zorgen dat ook recreatief gebruik van cannabis algemeen geaccepteerd gaat worden. Hoewel het in ieder land zal achterblijven op medisch gebruik van cannabis, net zoals het geval is in de Verenigde Staten en Canada, zal het volgende stadium van hervorming snel daarop volgen, zodra cannabis in de medische infrastructuur wordt opgenomen.

Op de lange termijn zal het openen van de export-importmarkt voor cannabis leiden tot een open internationale markt met zeer diverse cannabisproducten die ver voorbij medicinaal gebruik gaan. Dit met name voor recreatief gebruik. Connaisseur cannabis, eetbare cannabis, op maat gemaakte mixen, etc., zijn nu slechts op een paar, geïsoleerde markten verkrijgbaar. Met het openen van een globale markt voor medisch gebruik is het zeer waarschijnlijk dat er een grote variëteit aan cannabisproducten zal worden aangeboden aan de veeleisende internationale recreatieve gebruikers van cannabis.

 

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken