Blog
De Laatste Cannabis Ontwikkelingen In Zuid-Amerika - Een Overzicht
2 min

De Laatste Cannabis Ontwikkelingen In Zuid-Amerika - Een Overzicht

2 min
Nieuws Wetgeving

Legalisatie boekt vooruitgang in Zuid-Amerika: Colombia gaat groen en Chili flirt met medicinale marihuana.

Het dondert en bliksemt in de wereld van de cannabis. De impuls lijkt niet te stoppen en nu lijkt Zuid-Amerika van plan te zijn in de voetsporen te treden van hun grote broer in het noorden. Hier volgt het laatste nieuws uit Latijns-Amerika:

Colombiaanse liberale partij wil medicinale marihuana legaliseren

Colombia's liberale partij heeft hun steun aangekondigd voor een wetsvoorstel, die marihuana voor medicinale doeleinden legaal maakt. De steun komt een paar maanden na het officiële verzoek aan de overheid om hun drugsbeleid inzake het onderwerp opnieuw te beoordelen.

Colombia is een land met een reputatie vanwege de illegale drugshandel en het land wordt al decennia lang geplaagd door drugs gerelateerd geweld. Door het opnieuw beoordelen van hun positie in de Oorlog tegen Drugs, probeert het land de macht weg te nemen bij de kartels die een ravage hebben aangericht in het continent.

De President van Colombia, Juan Manuel, volgt de Liberale Partij en heeft zelf ook zijn steun aangekondigd voor de plannen. Hij heeft aangegeven dat het een "barmhartige reactie" is. De President heeft ook erkend dat het een stap in de juiste richting zou zijn om de handel uit handen van de georganiseerde misdaad te halen. Juan, wij vinden het ook een goed plan.

Chili wil de marihuana wetgeving verduidelijken

In een recent voorstel om de mist op te trekken rondom de cannabis wetgeving, heeft Senator Isabel Allende Bussie, de President van de Chileense senaat, wetgeving geïntroduceerd, die het gebruik van marihuana wettelijk duidelijk zal definiëren.

Op dit moment tolereert de Chileense wet het thuiskweken en persoonlijk gebruik van cannabis. Er is echter geen wettelijke definitie, die wetshandhavers kunnen aanhouden over welke hoeveelheid kan worden beschouwd voor persoonlijk gebruik, waardoor dit open ligt voor verschillende interpretaties en mogelijke corruptie.

Onder de nieuwe wetgeving, zal een huishouden worden toegestaan een maximum van drie bloeiende cannabisplanten te bezitten op elk moment, zolang de eigenaren bereid zijn zich te registreren bij het Ministerie van Landbouw. Het gewas zal dan uitsluitend worden toegestaan voor eigen gebruik en kan niet aan een ander worden verkocht.

Het is een slimme zet, waarin de kaders voor legale cannabis zijn vastgesteld, maar ook de rechten van de personen die er binnen het land toegang tot hebben.

De eerste Chileense ontvangt legale medicinale marihuana

Ander nieuws uit Chili: Een terminaal zieke burger is de eerste in het land, die legaal een, op marihuana gebaseerde, behandeling ontvangt. Hoewel het kweken en consumeren van marihuana voor eigen gebruik is toegestaan, zijn er niet echt wetten die de aankoop van, op cannabis gereguleerde, medicatie toestaan of reguleren.

Op 26 juni kreeg Cecilia Heyder, een Chileense huisvrouw die lijdt aan borstkanker en lupus, toestemming van het Instituut voor de Volksgezondheid om het, op cannabis gebaseerde, medicijn Sativex te gebruiken.

Guatemala sluit legalisatie niet uit

In een recent interview met de Washington Post, kondigde de President van Guatemala, en voormalig Generaal Otto Perez Molina, aan dat hij de mogelijkheid van legalisatie niet uitsluit. Hoewel hij niet de decriminalisering van alle drugs ondersteunt, zegt hij dat er genoeg bewijs is om een mogelijke verandering te rechtvaardigen in de manier waarop we marihuana zien.

De voormalig generaal prees opmerkelijk genoeg de "visionaire beslissing" van de Amerikaanse staten Washington en Colorado om marihuana te legaliseren tijdens zijn jaarlijkse toespraak op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waardoor velen werden verrast.

Op dit moment, volgt Molina de ontwikkelingen in plaatsen als Uruguay, Colorado en Washington op de voet, waarna hij van plan is hen als voorbeeld te gebruiken voor het beleid in zijn land.

En dat is nog niet alles…

Hoewel de hierboven genoemde artikelen groot nieuws zijn, is bijna elk land in Zuid-Amerika bezig cannabis, en de mening erover, opnieuw te beoordelen. Argentinië bijvoorbeeld, is op dit moment bezig nieuwe wetgeving te ontwikkelen, waarbij de beperkingen op cannabis worden verminderd, terwijl plaatsen als Costa Rica de voor- en nadelen van legale, medicinale marihuana bekijken. De toekomst ziet er zonnig uit!


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken