Blog
Cannabis Mutaties
4 min

De Meest Bizarre Cannabis Mutaties 1.0

4 min
Lifestyle Nieuws

Een mutatie is een manier van de natuur om de kaarten te schudden. Soms ontstaan er nieuwe en opwindende eigenschappen. Bekijk hier een aantal van de meest interessante cannabis mutaties die op aarde zijn ontdekt.

WAT ZIJN CANNABIS MUTATIES?

Een mutatie kan worden beschouwd als een innovatie van moeder natuur. Technisch gezien, is het echter een biologisch foutje dat onder normale of ideale omstandigheden niet zou ontstaan. Een mutatie is een verandering van de DNA-reeks tijdens vermenigvuldiging. Dit leidt vaak tot de aanmaak van een nieuw eiwit of tot de aanpassing van de huidige functie en expressie.

Wanneer een mutatie een variatie oplevert in de cannabisplant, wordt deze via natuurlijke selectie onderworpen aan een overlevingsstrijd. Als het erin slaagt om te reproduceren en door te zetten, wordt het levensvatbaar! "Het recht van de sterkste", volgens de theorie van Darwin. Dit mechanisme is verantwoordelijk voor de prachtige variatie in kleuren, smaken en highs die we zo waarderen van diverse cannabis soorten.

Mocht een mutatie echter een variatie creëren die om de een of andere reden niet werkt, dan raakt deze langzaam in de vergetelheid. En met "langzaam" bedoelen we duizenden jaren van natuurlijke selectie.

Zonder het te ingewikkeld te maken, kan het zo zijn dat sommige genen generaties lang worden doorgegeven zonder zichzelf te uiten. Ze zijn er wel, maar slapen. Het genotype is de gehele genetische opmaak van een bepaalde soort, terwijl het fenotype de groep genen is die daadwerkelijk "wakker wordt" en zichzelf uit.

Zo nu en dan steken slapende mutanten de kop op om zichzelf te onderwerpen aan een test met de natuur. Sommige zijn vrij gewoon, andere ontzettend zeldzaam. Sommige zijn prachtig, andere ronduit eng!

Hier bespreken we een aantal mutaties die daadwerkelijk bestaan.

DUCKFOOT CANNABIS

Duckfoot CannabisDeze mutatie werd zo populair dat wij, mensen, besloten hebben deze te houden. Dankzij selectieve kweek, geven een aantal zadenbanken je tegenwoordig de optie deze intrigerende eigenschap zelf te telen.

"Duckfoot" is cannabis jargon voor "pinnatifidofilla". Het staat ook wel bekend als "eenvoudige bladmutatie", "palmachtig gelobde bladmutatie" of "zwemvlies". In 1922 werd de mutatie voor het eerst beschreven door Walter Scott Malloch, die onderzoek deed naar geslachtserfenis bij soorten, in The Journal of Heredity.

De mutatie werd een daadwerkelijke variant toen Lyster Dewey in 1916 voor het eerst dit recessieve gen isoleerde. De oorspronkelijke soort werd "Ferramington" genoemd, naar de ouders; Kymington (een geselecteerde Minnesota #8) en een landras uit Ferrara, Italië. Het wordt aangenomen dat deze mutatie haar oorsprong vindt in Ferrara.

AUSTRALIAN BASTARD CANNABIS

Australian Bastard Cannabis

Australian Bastard Cannabis (ABC) is een ander geweldig voorbeeld van hoe een natuurlijke mutatie wordt behouden en gebruikt om cannabis te verbeteren voor de menselijke consumptie. Gek genoeg is deze mutatie afkomstig uit "down under".

Halverwege de jaren '70, begon deze mutatie furore te maken in breeding kringen in Sydney, Australië.

Het verlies van gekartelde bladeren, de korte en gedrongen ontwikkeling en een allround wijnrank-achtige verschijning maakte van deze mutatie de perfecte kandidaat voor experimenten met cannabis. Ondanks het lage THC-gehalte, kon deze soort worden verwerkt tot een sterkere soort. De plant behield daarbij haar discrete vorm. Dit is dan ook precies wat er gebeurde en de reden waarom deze mutatie beroemd geworden is.

Er zijn diverse pogingen gedaan om de genen te isoleren in een daadwerkelijke soort, maar er moet nog een hoop werk worden verricht totdat commerciële levensvatbaarheid kan worden gegarandeerd.

WHORLED PHYLLOTAXY (DRIEVOUDIGE ZAAILINGEN)

Whorled Phyllotaxy (Drievoudige Zaailingen)

Dit is een mutatie die onverwacht kan verschijnen. Als het gebeurt, spring dan een gat in de lucht! Er staat je wellicht iets geweldigs te wachten. Het komt vrij veel voor, maar tot op heden is het niemand gelukt de eigenschap te isoleren. Soms lijkt het in eerste instantie succesvol te zijn, maar de mutatie verdwijnt net zo snel als ze verschijnt.

De whorled phyllotaxy mutatie in cannabis is de vertoning van een 3-voudige internodale splitsing, waarbij drie bladeren worden gecreëerd en drie individuele stelen. Dit impliceert een meer struikachtige plant en een mogelijk hogere opbrengst.

Zou dit het magische "klavertje vier" van de cannabis wereld kunnen zijn?

WIJNSTOK CANNABIS

Wijnstok Cannabis

Nu worden de mutaties interessanter en zelfs vreemd. Wijnstok cannabis, of "vine cannabis", is een afsplitsing van de reeds genoemde ABC. Het is een zeldzame mutatie die de kop lijkt op te steken wanneer het wordt gekruist met een genenpool die een andere, niet geïdentificeerde mutatie bevat.

Het resultaat is een cannabisplant die zich gedraagt als hop, een plant die is verwant aan de klimplant. Hop, Humulus lupulus, behoort tot de Cannabaceae familie. Bij deze mutatie ontwikkelt de cannabisplant slankere, langere stelen die om elkaar heen draaien. Deze spiraalvormige wijnrank-achtige ontwikkeling is absoluut niet standaard voor cannabis en weerspiegelt diepliggende, voorouderlijke kenmerken.

Het is echter een zeer interessante mutatie die je aan het denken zet.

CREEPER

We betreden nu de twilight zone van mutaties. Als een cannabis boom in het midden van een bos omvalt, maakt ze dan nog geluid? Wat als de plant zo groot wordt dat de takken de grond raken en weer wortel schieten?

Dit is precies wat men ontdekt heeft in het wild. In tropische regio's met een hoge luchtvochtigheid zijn er bepaalde Sativa's gevonden die deze bizarre eigenschap vertonen.

Ze ontwikkelen enorm lange stengels die er meer uitzien als wijnranken dan als typische cannabis stelen. Als de stengels zwaarder worden, hellen ze over. Ze raken uiteindelijk de grond en gaan opnieuw wortel schieten! Als de rizosfeer op gang komt, ontstaat er nieuwe, extra krachtige groei en lijkt het alsof de plant tentakels ontwikkelt om zich te verplaatsen.

Er is maar weinig bekend over deze mutatie, maar breeders zien zeker het opwindende potentieel ervan in.

VOSSENSTAARTEN/FOXTAILS

Vossenstaarten/foxtails Cannabis

Vossenstaarten, ofwel "foxtails", zijn voor sommigen een gevoelig onderwerp. We weten dat ze om diverse redenen kunnen ontstaan. De oorzaak kan te wijten zijn aan zuivere genetica, hittestress, ongedierte, voedingsboosters of een onjuiste verhouding NPK.

Vossenstaarten kunnen worden beschreven als plotselinge groeispurts op de toppen die een buitenwaartse spiraal vormen, net als een kleine vossenstaart. De mutatie komt regelmatig in binnenruimtes voor.

Vossenstaarten hadden ooit een slechte reputatie en om eerlijk te zijn, zijn ze niet de meest gewenste eigenschap. Visueel doet het vreemd aan en het kan zowel een positief als negatief effect hebben op de productiviteit.

In sommige gevallen wordt het minder mooie uiterlijk gecompenseerd door ongelooflijke opbrengsten. In andere gevallen is dit precies het tegenoverstelde. De beste kwekers herkennen dit fenotype en stellen hun voedingsregime opnieuw in om hun project te "hacken" voor een gigantische opbrengst. Als dit echter verkeerd wordt uitgevoerd, kan de plant te maken krijgen met stress en niet meer groeien door overbemesting.

Bij vossenstaarten is de plant niet echt in gevaar en de daadwerkelijke kwaliteit van de toppen wordt niet beïnvloed als het om smaken en effecten gaat.

Wanneer vossenstaarten het gevolg zijn van een directe, genetische eigenschap, produceert het fenotype zwakke, kleine planten met kleine toppen. Niemand zit hierop te wachten.

Aan de andere kant zijn er bepaalde fosfor-tolerante soorten die vossenstaarten kunnen ontwikkelen na een PK boost, halverwege of laat in de vegetatieve fase. Als je goed timet, kun je zomaar eindigen met cola's met het formaat van een honkbal, die in feite enorme bundels zijn met compacte, kleine vossenstaarten.

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken