Blog
De miskende helden van psychedelisch onderzoek
2 min

De miskende helden van psychedelisch onderzoek

2 min

Neem een kijkje in de wereld van de psychedelische wetenschap en de mensen die werken om op psychedelica gebaseerde therapie werkelijkheid te maken.

De laatste jaren is het onderzoek naar de mogelijke, therapeutische voordelen weer opgestart. We kunnen hier Amanda Fielding en de Beckley Foundation voor bedanken, die de strijd niet hebben opgegeven, ondanks alle problemen en obstakels die op hun weg zijn geplaatst. Zonder hun onvermoeibare werk, had het idee, dat drugs als paddestoelen en LSD niet alleen veilig zijn, maar ook nuttig, nooit het daglicht gezien. We staan bij ze in het krijt, dus is het hoog tijd ze wat bekendheid te geven.

Amanda Fielding, de Countess of Wemyss and March, heeft een lange relatie met psychedelica. Reeds in de jaren '60, toen ze in de twintig was, had ze haar eerste ervaring met psychedelica en ze bleef ze gebruiken tot het verbod. "Het was een drama. Ann Shulgin, pionier in de psychedelica, en weduwe van Alexander Shulgin, is een geweldige vriendin. Ze zei dat ze huilden voor hun patiënten op de dag dat ze hoorden dat ze geen LSD of MDMA konden gebruiken voor hun onderzoek. Ze kenden de waarde van deze stoffen om te ondersteunen bij zoveel niet behandelbare aandoeningen."

Sindsdien heeft Amanda keihard doorgewerkt om dit onrecht ongedaan te maken, eerst als een kunstenares, later door haar bescherming van de wetenschap bij de Beckley Foundation. Hoewel ze zelf geen wetenschapper is, maar een Gravin, die ook nog eens haar erfgoed direct terug kan herleiden tot Charles II, is ze enorm invloedrijk.

Amanda Feilding

Amanda Feilding

Aangespoord door de uitvinding van de MRI scanner, richtte Amanda Fielding de Beckley Foundation op, een wetenschappelijk instituut die ten doel heeft drugs beter te begrijpen en deze te gebruiken in het voordeel van mensen, waarbij mogelijk letsel wordt verminderd. "Ik was deze ideeën aan het ontdekken in de kunst, maar niemand let op kunst, dus dan kan je zeggen wat je wil. De nieuwe technieken betekenden dat het eindelijk mogelijk was te meten, hoe vaag dan ook, wat er daadwerkelijk gebeurde in de hersenen. Ik realiseerde me dat ik meer impact kon hebben via de wetenschap."

De Beckley Foundation, bestaande uit een kleine groep, toegewijde wetenschappers, wordt nu gezien als een van de toonaangevende autoriteiten in de wereld van de psychedelische drugs en werkt regelmatig met Professor David Nutt, voormalig drugsadviseur voor het Verenigd Koninkrijk, en Dr. Robin Carhart-Harris, die recentelijk de eerste beeldvormende onderzoek naar de hersenen op LSD voltooide.

"Dit is een fantastische tijd," zei Carhart-Harris. "We hebben het idee dat we op het juiste paard hebben gewed. Niets van dit alles had mogelijk geweest zonder Amanda en de Beckley Foundation. We staan op het punt te beginnen met klinische onderzoeken, waarin psilocybine wordt gebruikt om depressies te behandelen en dit voelt historisch. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft geschat dat depressies de meest belangrijke bijdrage aan de wereldwijde ziektelast zal worden. Vanwege de omvang van dit probleem, is de kans groot dat psilocybine, en misschien wel andere psychedelica, kunnen helpen. Andere onderzoekers kijken naar psilocybine om alcohol- of nicotineverslaving te behandelen. En er is ook nog eindonderzoek gaande naar angststoornissen."

Ondanks het voortdurende succes van de stichting, is Amanda Fielding zelf terughoudend om zelf in het spotlicht te stappen. Dit heeft grotendeels te maken met haar gebrek aan wetenschappelijke referenties en haar zorgen dat ze het werk van de stichting eruit laat zien als dat van een aristocratische hippie. Als je het ons vraagt, hoeft ze zich geen zorgen te maken. De bal is aan het rollen en het onderzoek, wat zij mogelijk gemaakt heeft, moedigt over de hele wereld nieuwe en interessante wetenschappelijke experimenten aan.

Amanda Fielding is de beschermheilige van het moderne onderzoek naar psychedelica en we hebben veel aan haar te danken. Zonder haar, en zonder de hardwerkende wetenschappers van de Beckley Foundation, had het wetenschappelijke onderzoek naar psychedelica er heel anders uitgezien. Petje af voor hen allemaal!

Meer lezen? Je kan een volledig artikel lezen over het leven en het werk van Amanda Fielding in The Guardian

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken