Blog
De Noord-Duitse stad Bremen versoepelt wetten voor thuiskweken
3 min

De Noord-Duitse stad Bremen versoepelt wetten voor thuiskweken

3 min
Nieuws Wetgeving
Het Duitse stadje Bremen versoepelt haar cannabiswetgeving voor thuiskweek voor recreatieve gebruikers, maar verdere hervormingen duren nog jaren.

Bremen, het Duitse stadje dat door de gebroeders Grimm vereeuwigd werd, staat de laatste paar jaren vooraan als het gaat om de legalisatie van cannabis in het land. De stad, geleid door een coalitie van de zogeheten "Groenen en Roden", de lokale Groene partij en de SPD, heeft herhaaldelijk (en tot op heden grotendeels onsuccesvol) geprobeerd de drugswetgeving in de stad de liberaliseren. Dit is niet om enorme belastingopbrengsten binnen te harken, zoals in de VS het geval is, maar eerder om de zwarte markt op te heffen en geld te besparen op de politie vervolging van kleine dealers en occasionele gebruikers.

  SPD

Vorig jaar stelde de stad een model project voor waarin cannabis zou worden gelegaliseerd en gereguleerd, à la Amsterdam. Dat voorstel werd werd echter neergeknald door de Federal Institute for Drugs and Medical Devices (BFArM). Dit jaar heeft de stad echter een kleine overwinning behaald. Recreatieve gebruikers mogen nu een kleine hoeveelheid cannabis kweken voor persoonlijk gebruik. Dit komt neer op ongeveer 2-3 planten.

DE CANNABIS CULTUUR IN DUITSLAND

 

Berlin flag

 

Het "voordeel", als je het zo wil noemen, is maar klein. Drugsbeleid in Duitsland (zoals de legalisatie van cannabis voor elk doel) gebeurt op federaal niveau. Berlijn probeert al jaren coffeeshops op te zetten, met name in het kunstzinnige Kreuzberg District, om de florerende zwarte markt te beperken die de politie maar niet kan stoppen. Net als in Nederland heeft het land echter een vreemde relatie met cannabis (en hasj). In vrijwel elke stad kan je op straat hasj van slechte kwaliteit scoren voor 10-20 Euro per gram. Afhankelijk van waar je bent, zal de politie je meestal met rust laten als je wordt gepakt met minder dan vijf gram (hoewel deze hoeveelheid in Berlijn, en nu ook in Bremen, 15 gram bedraagt).

De politie, vooral in Berlijn, heeft in feite haar frustratie behoorlijk uitgesproken over de federale- en staatswetten, die streng genoeg zijn om ze te dwingen kleine dealers op te pakken, maar niet streng genoeg om er daadwerkelijk iets aan te doen. De meeste dealers worden in het beste geval 24-48 uur opgesloten, waarna ze weer worden vrijgelaten om weer te gaan verkopen.

Toch weigert de federale overheid nog steeds recreatief gebruik te legaliseren. En dat betekent dat je, ondanks de aanwezigheid van headshops in elke Duitse stad, voor je "producten" nog steeds naar de zwarte straatmarkt moet.

MEDICINALE HERVORMINGEN

Dat gezegd hebbende, lopen de Duitsers duidelijk voorop als het gaat om hervormingen in Europa. Medicinaal gebruik is hier legaal sinds 2008. Thuiskweken voor zieke patiënten, die de medicinale cannabis of farma vervangers, voorgeschreven door artsen, niet kunnen betalen voor serieuze aandoeningen (AIDS, bewegingsstoornissen, depressie en PTSS) werd gelegaliseerd in 2014. En volgens de wetsvoorstellen die nu in behandeling zijn bij het federale parlement, is de overheid volgend jaar plan cannabis helemaal opnieuw in te delen en dit verder te vergoeden via de zorgverzekering. Hierdoor zullen recreatieve hervormingen ook wat vooruitgang boeken, maar niet heel veel of heel snel. De focus zal op medicinaal gebruik liggen en niet op recreatief gebruik, in ieder geval voor wat betreft de nabije toekomst. Net zoals Israël eerder, heeft de Duitse overheid ook aangegeven dat ze het medicijn zal importeren na de herindeling volgend jaar en ze zal geen binnenlandse commerciële ondernemingen opzetten voor medicinale cannabis tot tenminste 2018.

 

 

Marihuana prescription

Dat lijkt te indiceren dat recreatieve hervormingen, ongeacht hoe populair dit wellicht zal zijn bij regionale politici en burgemeesters, tenminste nog drie tot vier jaar op zich zal laten wachten.

WAT WILLEN DE DUITSERS?

 

German questionmark

 

Het antwoord op deze vraag zal afhangen van aan wie je het vraagt. Een overheidspeiling aan het begin van 2014, die samenviel met het begin van de recreatieve markt in Colorado, beweerde dat slechts 30% van de Duitsers recreatief gebruik goedkeurt, hoewel een meerderheid van de Duitsers helemaal achter medicinale cannabis staat. Dit cijfer werd door de pers en hervormingsorganisaties zwaar in twijfel getrokken, net als de geldigheid van de peiling zelf. Het feit is dat het gebruik van cannabis geen punt is hier en de politie doet haar uiterste best alle overtredingen te negeren, behalve de meest voor de hand liggende overtredingen. Het concept van de drugsoorlog, zoals het met name in de VS bestond, is hier volslagen vreemd. Door de politie opgepakt worden in het bezit van een paar joints, was altijd al een kleine overtreding en resulteerde, zeker de laatste tien jaar, in het verlies van je stash. Het idee te maken te krijgen met gevangenisstraf, en mogelijk federale vervolging (zoals in de VS nog steeds het geval is), is ondenkbaar.

Daarnaast vinden er geen veelvoorkomende drugstesten plaats, ook niet door werkgevers, dus persoonlijk privégebruik is geen probleem. Zelfs niet als je een paar gram over de grens vervoert vanuit Nederland.

ZULLEN DE VERKIEZINGEN EEN VERSCHIL MAKEN?

Het antwoord hierop is vrijwel zeker nee. De grote verandering volgend jaar op federaal niveau is dat zieke patiënten voor het eerst in staat zullen zijn ongeveer 30 gram per maand te verkrijgen, wat deels door de patiënt zal worden betaald (hoeveel zal door de verzekering worden bepaald). Omdat de meeste Duitsers echter nog steeds een publieke gezondheidsverzekering hebben, zullen de torenhoge prijzen voor het importeren ervoor zorgen dat de ontwikkeling van binnenlandse kweek sneller zal verlopen dan hervormingen in elk ander land. En deze groei zal, tenminste volgens de huidige geruchten uit Berlijn, allereerst maar zeker niet voor 2018 worden gericht op het voorzien van de medicinale gemeenschap. Recreatieve productie en verkoop zal pas jaren later gebeuren.

Dat gezegd hebbende, is de groep Duitse medicinaal gebruikers mogelijk de grootste groep cannabis patiënten in Europa. Geschat wordt dat er ongeveer 800.000–1.5 miljoen patiënten in aanmerking zullen komen voor het medicijn na de medicinale hervormingen. Hoe snel dat zal gebeuren, hangt er ook vanaf of zieke patiënten een arts kunnen vinden die bereid zal zijn cannabis voor te schrijven.

Zodra landelijke, commerciële kwekerijen zijn opgezet, al zal dat waarschijnlijk niet gebeuren voor 2020, zal de discussie over recreatief gebruik weer op tafel liggen.

Maar wat er waarschijnlijk na volgend jaar zal gebeuren, is dat de politie in wezen een oogje dicht zal knijpen als het gaat om kleine, persoonlijke kweekprojecten (voor welk doel dan ook), omdat het gaat om een plant die een drug produceert die als vrij ongevaarlijk en niet verslavend wordt beschouwd.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken