Blog
De omvang van de illegale wereldwijde drugsmarkt
1 min

De omvang van de illegale wereldwijde drugsmarkt

1 min
Nieuws Wetgeving

De War on Drugs lijkt steeds meer in het voordeel van de drugs beslecht te worden en de illegale markt floreert steeds meer.

De War on Drugs (WOD) had aanvankelijk de bedoeling om de illegale markt te bestrijden en van de wereld een betere plek te maken. Maar toch, ondanks de zogenaamde overwinningen waar de pro-WOD politici mee lopen te pronken is de omvang van de wereldwijde illegale markt, en het aantal mensen dat illegale drugs gebruikt, de laatste jaren juist toegenomen. Als de WOD al iets bereikt heeft, dan is het wel het tegenovergestelde van wat ooit de bedoeling was, en zijn de onrechtvaardigheid en het geweld juist toegenomen.

Om je een idee te geven van hoe snel het gebruik van illegale drugs is toegenomen: de instelling van de VN die zich met drugs en criminaliteit bezighoudt heeft voorspeld dat het wereldwijde drugsgebruik in het jaar 2050 met 50% gestegen zal zijn. Doordat culturele blokkades worden opgeheven en de gelijkheid der seksen toeneemt, zijn inmiddels de meeste nieuwe gebruikers vrouw.

Het probleem met de zwarte markt

Het is niet verrassend maar wel verontrustend. Het geld dat in deze markt omgaat financiert geweld, oproer, corruptie en onderdrukking. We hebben het niet over een paar centen, maar over miljarden dollars die worden doorgespeeld en sommige zeer duistere figuren heel machtig maken. Het is een goed voorbeeld van de redenen waarom het wereldwijde drugsbeleid herzien moet worden, zodat de behoefte aan een dergelijke, illegale markt verminderd wordt - want de WOD heeft aangetoond dat deze markt niet met geweld te bestrijden is. Er is een analogie die ons wel bevalt en alles heel goed uitlegt. Je moet de illegale drugsmarkt zien als een deel opgeblazen ballon. Als je in de ene kant knijpt en de lucht wegdrukt (drugs met geweld bestrijden), verplaatste deze zich gewoon naar de andere kant (de drugsproductie verplaatst zich). Een goed voorbeeld van deze situatie zijn Colombia en Peru. Nu de WOD in Colombia al enige tijd wordt gevoerd, verplaatsen de drugskartels zich langzamerhand richting Peru, waar nu de cocaïne geproduceerd wordt. De feitelijke productie is er niet door aangetast en het gebruik van cocaïne neemt nog steeds toe.

De omvang van de markt

Om je een idee te geven van de omvang van de wereldwijde illegale drugsmarkt, moet je je het volgende bedenken: de waarde van de wereldwijde illegale markt voor vuurwapens wordt geschat op 1 miljard dollar. De wereldwijde cocaïnemarkt is volgens schattingen zo'n 88 miljard dollar waard - en dat is alleen maar cocaïne! Het is waanzin!

De onderstaande infographic vat de huidige staat van de wereldwijde drugsmarkt goed samen. Het is de moeite waard om er naar te kijken - stof om over na te denken. Politici moeten hun hoofd uit het zand halen, stoppen met zich zorgen maken over hun persoonlijk gewin en de wereld verbeteren - en wel snel.

How Big Is The Drug Trade?


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken