Blog
Scythe en cannabis
3 min

De Scythen & Cannabis

3 min
Facts Nieuws

De Scythen gebruikten cannabis en hennep voor kleding, voedsel en religieuze rituelen en introduceerde de drug door heel Europa en Azië.

Cannabis en hennep worden ondanks het verbod in de 20ste eeuw al duizenden jaren door de mensheid gebruikt – en voor veel doeleinden. Veel hiervan waren utilitair – zoals het gebruik van hennep voor kleding. Cannabis werd echter nooit gewoon met één doel gebruikt. Meerdere religieuze sektes en maatschappijen – ver voor de moderne Rastafari’s in Jamaica – gebruikten cannabis voor religieuze doeleinden. Hindoes, Boeddhisten en Sikhs gebruikten de drugs allemaal voor religieuze doeleinden.

Hetzelfde geldt voor een stam genaamd de Scythen – die hun cannabisgebruik in hun eigen cultuur misschien hebben geadopteerd van een van deze religies. Het eerste historische bewijs van cannabis wijst erop dat deze drug wel 10.000 jaar geleden zowel in Japan als Oost-Europa gevonden kan worden. Vanwege de strekking van de invloed van de stammen zijn de Scythen misschien ook de cultuur geweest die het regelmatig gebruik van deze drug in zowel Europese als Oosterse culturen en religies introduceerden. Ze waren hoe dan ook de groep mensen die het regelmatig in het dagelijks leven begonnen te gebruiken en te verhandelen.

DE CANNABISDRAGENDE NOMADEN

De Scythen waren een groep strijdvaardige Euraziatische stammen die minstens duizend jaar voor de geboorte van Christus leefden en in de Romeinse tijd tot bloei kwamen – vooral tussen 700-100 v. Chr. Ze leefden door heel Europa en Azië en brachten belangrijke handelsroutes tot stand die Europa verbonden met het Midden-Oosten. Archeologisch bewijs van hun bestaan is gevonden in het Mediterraanse gebied tot Centraal-Rusland en Azië.

Door hun mobiliteit konden ze hun cultuur – inclusief het gebruik van cannabis – door de antieke wereld verspreiden. Er is significant bewijs voor dat ze de cultuur waren die zowel cannabis als hennep in Europa introduceerden, en ook het idee van cannabis als een rituele drug in Midden-Oosterse culturen en maatschappijen verspreidden. Een van de vroegste momenten waarop blijkt dat cannabis in Europa gebruikt werd, komt van een oude urn die gevonden is in de buurt van het huidige Berlijn – uit 500 v.Chr. – ofwel de piektijden van de invloed van de Scythen op de regio.

Aangezien ze een nomadencultuur waren, lieten ze geen steden of zettingen achter. Het meeste wat we over hen weten, komt van de Griekse geschiedkundige Herodotus, en hun grafheuvels die nog steeds ontdekt worden in het Euraziatische gebied. Dat gezegd hebbende hielden ze ook vee en namen ze die met hen mee. De minder nomadische stammen kweekten ook zowel cannabis als hennep. In een geweldige ontdekking in Rusland werd in 2013 voor het eerst daadwerkelijk fysiek bewijs gevonden van het gebruik van zowel geïnhaleerde cannabis als medicinale en agrarische hennep.

DAGELIJKS NUT

hennep kleding

Zoals veel andere culturen gebruikten de stammen hennep voor kleding. Volgens Herodotus waren de kleren van de Scythen van hoge kwaliteit en “leken ze zo op linnen dat alleen een zeer ervaren persoon zou kunnen zeggen of het van hennep of vlas gemaakt; iemand die nog nooit hennep heeft gezien zou er hoe dan ook vanuit gaan dat het linnen was”.

VUUR EN WIEROOK

De Scythen gebruikten cannabis ook voor medicijnen en om te ontspannen (voor hun plezier). In 2013 stuitten archeologen op een begraafplaats in Zuid-Rusland tijdens de constructie van een elektriciteitslijn. Deze werd destijds geheimgehouden om het te beschermen tegen plunderaars, aangezien de artefacten de komende twee jaar werden opgehaald. Toen wetenschappers een chemische analyse deden van het residu dat ze gevonden hadden in de gouden kommen die ze hadden opgegraven, ontdekten ze ook echt bewijs dat de beschrijving van Herodotus over hun gebruik van het kruid voor andere doeleinden dan kleding en koken ook klopte.

Volgens zijn boek Histories: “Maken ze een hokje door drie takken richting elkaar in de grond te steken, en er gevilde wol omheen te spannen, wat ze zo opstellen dat het zo strak mogelijk zit; binnen het hokje wordt een bord op de grond geplaatst, waarin ze een aantal gloeiendhete stenen plaatsen, en dan voegen ze er wat hennepzaden aan toe. De Scythen nemen een aantal van deze hennepzaden en, onder het vilt kruipend, gooiend het op de gloeiendhete stenen; het gaat onmiddellijk roken en geeft zo’n damp die geen Grieks dampbad kan overtreffen; de Scythen schreeuwen verrukt van geluk en deze damp dient voor hen in plaats van een waterbad; want ze wassen hun lichamen nooit met water.”

HET HEILIGE KRUID

Heilige cannabis

Er is veel geschreven over het cannabisgebruik van de stammen voor religieuze doeleinden. Tovenaars verbrandden de vrouwelijke cannabisbloemen om trances en andere “mystieke” ervaringen op te wekken. Cannabis is ook gevonden op omvangrijke begraafplaatsen, begraven met de doden om hun overgang naar de volgende wereld te versoepelen. Op een van dat soort plaatsen, aan de grenzen van Siberië en Buiten-Mongolië, hebben archeologen een graf ontdekt van ongeveer 50 vierkante meter en 6 meter diep, gevuld met de skeletten van paarden, een gebalsemde man en een ketel gevuld met verbrande wietzaden.

Herodotus schreef ook dat de Scythen geloofden dat cannabis magische krachten had. Hennep werd ook in vuur gegooid om kwade geesten af te weren.

GELIJKHEID VAN DE SEKSEN

een vechtende Scythia vrouw

Vrouwen hadden binnen de Scythische samenleving een ongebruikelijke rol. Veel van hen vochten naast de mannen, waren getatoeëerd, en volgens de Griekse geschiedkundige Diordorus was hun rechterborst als zuigeling verwijderd om sterke borstspieren te ontwikkelen en dus met grotere kracht met hun zwaarden te kunnen zwaaien.

Beide seksen waren ook zeer kundig in boogschieten vanaf de rug van een paard. Er zijn ook overblijfselen van zowel mannelijke als vrouwelijke sjamanen gevonden die begraven waren met cannabiszaden en artefacten die ze bevatten. Blijkbaar gebruikten vrouwen ook cannabis om menstruatiekrampen te bestrijden en cannabis werd ook verbrand in gesloten tenten die gebruikt werden om mensen te “zuiveren”. Archeologische opgravingen hebben ook kookpotten opgegraven met overblijfselen van hennep en hennepzaden die nog aan het metalen oppervlakte kleefden.

DE STICHTERS VAN DE HUIDIGE CANNACULTUUR

Naarmate de Scythische cultuur systematisch uitgedaagd werd door het Romeinse Rijk, begonnen de invloed van de stammen, net als de stammen zelf, uit te sterven. Het gebruik van cannabis werd voortgezet in andere culturen waarmee ze contact hadden gehad, te beginnen met de Romeinen, tot aan het begin van de 20ste eeuw. Wat dit betreft was de stam zonder twijfel een van de invloedrijkste groepen mensen om kennis van de plant – in al zijn gebruiken – over te leveren naar de moderne tijd.

 

         
  Marguerite Arnold  

Geschreven door: Marguerite Arnold
Met jaren van schrijfervaring op zak besteed Marguerite haar tijd aan het onderzoeken van de cannabis industrie en de ontwikkelingen van de legalisatie-beweging.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken