Blog
De toekomst is hier: Medicijnen uit de 3D printer
1 min

De toekomst is hier: Medicijnen uit de 3D printer

1 min
Het kan zomaar zijn dat ziekenhuizen, en zelfs patiënten, binnenkort in staat zullen zijn hun eigen, persoonlijke medicijnen te printen.

Een tijdje terug berichtten we over de mogelijkheid om op een dag 3D drugs te produceren. Het lijkt erop dat de toekomst inderdaad gearriveerd is, omdat de eerste 3D geprinte pil goedgekeurd is in de VS.

Dit hebben we te danken aan een Amerikaans farmaceutisch bedrijf, die succesvol een nieuwe pil heeft geprint om epileptische aanvallen te helpen beheren. Nu staan andere bedrijven, waaronder hier in Europa, in de rij om allerlei 3D geprinte wonderen te patenteren. Hoewel het patenteren van medicijnen nooit een goede zaak is, lijkt de technologie erachter veelbelovend te zijn.

EEN NIEUW TIJDPERK VOOR MEDICATIE?

3D Printen zorgt ervoor dat medicijnen kunnen worden gemaakt op een manier die de huidige technologie gewoon niet kan evenaren. De eerste geprinte pil is bijvoorbeeld veel poreuzer van aard, waardoor deze veel sneller oplost dan standaard pillen die in contact komen met een vloeistof. Ook zorgt 3D printen ervoor dat lagen medicatie veel steviger kunnen worden geperst in een pil, met een meer precieze dosering. Dit betekent dat medicatie kan worden aangepast aan de individuele behoeften van de patiënt. De printers zelf zijn ook veel kleiner dan de machines in een fabriek, waardoor ze mobieler zijn. Dit wijst allemaal op een toekomst waar ziekenhuizen en mogelijk zelfs ambulances de apparatuur hebben om medicatie te printen waar dat nodig is.

"De laatste 50 jaar hebben we tabletten in fabrieken gemaakt en deze verzonden aan ziekenhuizen," zegt Dr. Mohamed Albad Alhnan, een hoogleraar farmaceutische producten bij de Universiteit van Central Lancashire. "Dit proces betekent dat we voor het eerst de tabletten veel dichterbij de patiënt kunnen printen."

Onderzoekers aan de School of Pharmacy van de University College London hebben ook gewerkt aan het ontwikkelen van D3 geprinte medicijn technologie, waarbij de nadruk werd gelegd op vormen, zoals het printen van piramide- en donutvormige pillen. Dit niet alleen om ze er ongewoon uit te laten zien; ze hebben een heuse en nuttige toepassing. Ontdekt werd dat verschillende vormen op verschillende snelheden en op verschillende manieren oplosten. Het kan bijdragen aan het meer specifiek maken van de geprinte medicatie van de toekomst en ze mogelijk ook "time released" maken, waardoor bepaalde medicijnen op verschillende tijden worden afgegeven.

De implicaties hiervan zijn duizelingwekkend. Hopelijk zal het niet lang duren voor we het op grotere schaal zien! Wie weet wat dit kan betekenen voor mogelijk thuis geprinte psychedelica. Het zal zeker niet lang duren voor iemand de technologie in handen krijgt om het te ontcijferen!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Business Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken