Blog
De ultieme gids van cannabis concentraten
5 min

De ultieme gids van cannabis concentraten

5 min
Blog Cannabis
"Als je eenmaal een serieuze drugscollectie hebt, krijg je ook de neiging om te kijken hoe ver je kan gaan." We zijn het roerend met je eens, Hunter.

Maar voor ons zijn het niet verschillende drugs, maar ook diverse vormen van dezelfde drug, in dit geval cannabis. De hars van de planten leent zich voor een grote variatie in concentraten. Je kunt je, als liefhebber van alle vormen en maten, je hele leven vermaken. Daarom hebben we een lijst samengesteld met alle concentraten die we kennen. Mochten we er een paar vergeten zijn, laat het ons weten!

Laten we eerst eens kijken naar het woord "concentraat", omdat er veel onbegrip omheen hangt. Tegenwoordig hebben we het over concentraten als het gaat om butaan extracties zoals een shatter of een was. Maar de gouwe ouwe hasj is natuurlijk ook een concentraat, er zit alleen een ander proces achter. Dus, zodra de dichtheid van de cannabinoïden wordt verhoogd door een of ander proces, is het een concentraat. Helder?

Twee types concentraten: mechanisch en gebaseerd op oplosmiddel

Alle concentraten hebben een ding gemeen: ze scheiden de cannabinoïden van de plantenmaterie. De externe klieren van de plant, de trichomen, zijn de psychoactieve delen die medicinale waarde hebben. De geur en smaak die legendarische soorten zoals OG Kush of Amnesia Haze uniek maken, komen van aromatische flavonoïden en terpenen, die de plant een kenmerkende geur geven. Deze moleculen, trichomen, flavanoïden en terpenen, worden van de plant gehaald en verwerkt in een geconcentreerde vorm.

Er zijn twee manieren om dit te doen, of via een mechanisch hulpmiddel, of met een oplosmiddel. Mechanische concentraten zijn al eeuwen in de handel, de oudste vorm is een simpele handgerolde charas hasj. Deze krijg je vanzelf: zodra je cannabis oogst, worden je handen plakkerig. Dus je wrijft je handen tot de hars een balletje wordt, zo krijg je charas hasj.

Extracten op basis van oplosmiddelen, zijn een meer recente ontwikkeling, omdat gezuiverde chemische stoffen pas de laatste paar decennia breder verkrijgbaar zijn. Concentraten gebaseerd op oplosmiddelen, bieden een meer verfijnde controle over wat er precies onttrokken wordt en dit heeft invloed op de kwaliteit van het eindproduct. Elk oplosmiddel bindt verschillende moleculen en zal dus een ander product opleveren.

Mechanische concentraten

Hasjiesj

Hasj is de oudste en meest voorkomende vorm van een cannabis concentraat. Het is eenvoudig te maken en de high is zeer de moeite waard. In Marokko is het maken van moderne hasjiesj een proces in twee stappen. Eerst worden de gedroogde planten boven een fijne zeef geslagen waarmee Kif poeder wordt geproduceerd. Elke opeenvolgende mep verlaagt de kwaliteit van het poeder, daarom is de eerste zeef lading de meest waardevolle. In een tweede stadium, wordt het Kif poeder geperst en verwerkt tot Hasjiesj blokken, die vervolgens internationaal worden verkocht.

Het THC-gehalte van Hasjiesj ligt tussen de 40-60%, afhankelijk van de planten en het gebruikte proces.

Kif

Kif (of Kief) wordt gemaakt door het zeven van droge cannabis plantenmaterie door een fijn gaas. Hoe fijner het gaas, hoe hoger de kwaliteit van het resulterende poeder. De Kif is wat later wordt verwerkt tot blokken hasjiesj. Sommige historici geloven dat Marokko pas in de jaren '60 hasjiesj blokken begon te produceren en dat daarvoor alleen pure Kif poeder werd gerookt.

De fijne trichomen van de plant vallen er gemakkelijk af bij koelere temperaturen en daarom wordt in Marokko Kif in de koudere maanden geproduceerd. Moderne productie van Kif wordt enorm vereenvoudigd door de Nederlandse uitvinding van de Pollinator. De Pollinator is een droge zeefmachine, bestaande uit een ton met een gaas en een motor. Het droge kruid wordt in de ton geplaatst en, door constant draaien, verzamelen de trichomen zich op de bodem van de kist. Voor de beste resultaten, zou de gehele machine in een grote koelkast moeten worden geplaatst.

THC-gehalte: 40-60%

Charas, Nepalese Temple Balls en vinger hasj

Charas komt van oorsprong uit Nepal en de Himalaya regionen van India, maar heeft zich verspreid naar delen van Pakistan. In tegenstelling tot Marokkaanse hasj, die geproduceerd wordt uit droge planten, wordt Charas gemaakt van verse, levende cannabis toppen. Charas is waarschijnlijk de meest logische manier om een cannabis concentraat te maken: als je de plant bewerkt tijdens het oogsten, blijft de hars aan je handen kleven. Zodra je je handen wrijft, wordt de hars tot een balletje gevormd. Nepalese temple balls zijn hetzelfde als Charas: Handgerolde hasjiesj.

Concentraten gebaseerd op oplosmiddelen

Deze cannabisextracten zijn verkregen met behulp van een oplosmiddel (zoals water, butaan, CO2 of alcohol). Het oplosmiddel trekt bepaalde moleculen aan die zich ermee binden en zo dus scheiden van de plant. Elk oplosmiddel trekt verschillende moleculen aan. Isopropyl Alcohol bijvoorbeeld, onttrekt een breed scala cannabinoïden, maar ook chlorofyl en suikers, waardoor IPA extracten ideaal zijn voor volledige breed-spectrum medicinale toepassingen, maar het zal een donkerbruine, harsachtige substantie worden met een beroerde smaak. Aan de andere kant zal butaan geen chlorofyl onttrekken, waardoor een gouden, met cannabinoïden beladen, extract kan worden gemaakt. Maar butaan vereist meer gevorderde apparatuur om een veilig en effectief product te kunnen produceren.

Bubble Hash

De naam Bubble Hash komt van de karakteristieke bellen die bij verwarming worden gevormd. Het is ultra zuivere hasj, die het resultaat is van een uitgebreid systeem waarin diverse lagen fijne gazen worden gebruikt. In feite is het proces gelijk aan Kif poeder, maar het wordt geproduceerd onder water en ijs, waardoor de zuiverheid dramatisch wordt verbeterd. De fijnste zeef produceert een uitmuntend, volledig gesmolten extract met en gouden schittering. Over het algemeen geldt: Hoe meer helder de kleur, hoe beter de kwaliteit. Wordt het donkerder, bevat het meer plantenmaterie.

THC gehalte: 40-70%

Dry Ice Hash

Deze vorm van Kif is feitelijk hetzelfde als Bubble Hash, maar het water en ijs worden vervangen door droogijs. Het produceert Kif met dezelfde kwaliteit als Bubble Hash, maar kan sneller en schoner worden geproduceerd omdat er geen gedoe is met het knoeien van water.

BHO, Butaan Hasj Olie

In de verdeelcentra staat deze bekend onder vele namen: shaker, goo, crumble, earwax, honingolie, amber glas, moon rocks, budder. Het zijn allemaal butaan extracten, maar op een andere manier geproduceerd. Sommigen zijn letterlijk keihard, andere romig als oorwas. Het verschil is de hoeveelheid water in het uiteindelijke extract, waarmee de dichtheid wordt verhoogd of verlaagd.

BHO wordt gemaakt door het laten passeren van butaan door een glazen buis met plantenmaterie, waarmee uiteindelijk een extreem zuivere, smakelijke en sterke olie wordt gemaakt. Vanaf dit punt ligt het aan de producent om de BHO verder te verfijnen naar bijvoorbeeld Shatter of Budder.

Shatter

Shatter is een hard, bijna glasachtig, honingkleurig product. De naam suggereert al dat het verbrijzeld is in kleinere stukjes. Dit gezegd hebbende: Shatter kan vrij kneedbaar zijn en dus ook in vorm te brengen. Het is een extreem sterk concentraat en de zuiverste vorm beschikbaar via een butaan olie extractie methode. Het is spul voor liefhebbers en niet bedoeld voor beginners.

Budder

Budder is ook een mogelijk resultaat door het gebruiken van de butaan hasj olie extractie techniek. Om budder te maken, wordt de olie geklopt tot een romige consistentie. Dit levert een lichtgeel product op met een kruimelig uiterlijk. Het staat ook wel bekend als supermelt, omdat het brandt zonder as achter te laten.

BHO Hasj olie / Was

Was is ook een product dat kan worden gemaakt via een butaan hasj olie extractie en is vaak het resultaat van een mislukte poging om shatter of budder te maken. Het stolt niet volledig, waardoor het een plakkerig, honingachtig uiterlijk heeft.

Hasjolie op basis van oplosmiddelen

Diverse verschillende chemische Stoffen worden gebruikt om dit type hasjolie te maken: Isopropyl Alcohol, Ether, Ethanol, Nafta en andere, meer exotische, chemicaliën. De meeste hasjolies op basis van oplosmiddelen doorstaan een proces bestaande uit drie stappen. Dit zijn: 1) Weken, 2) Filteren en 3) Verminderen. De plantenmaterie wordt eerst een bepaalde tijd geweekt in een oplosmiddel, vervolgens wordt de vloeistof gescheiden van de plantenmaterie en uiteindelijk wordt het oplosmiddel verdampt, waarbij uitsluitend het concentraat overblijft. Deze types hasjolie kan je gemakkelijk herkennen aan de donkere kleur, een mix tussen groen en zwart. De verkleuring komt van de chlorofyl, die net als de cannabinoïden, ook onttrokken wordt.

De Rick Simpson Olie wordt vaak geproduceerd met Nafta of IPA, wat resulteert in een breed-spectrum concentraat. Dit is ideaal voor medicinale toepassingen omdat een groot scala heilzame bestanddelen wordt opgenomen, zoals terpenen en flavonoïden.

CO2 Extractie

Van alle technieken en processen is CO2 extractie waarschijnlijk de veiligste en lekkerste van allemaal, maar ook de meest zeldzame. Om een superkritische CO2 extractie uit te voeren, is toegang tot moderne laboratorium apparatuur nodig. In een machine, speciaal ontworpen om actieve ingrediënten uit planten te onttrekken, wordt CO2 onder hoge druk door de plantenmaterie gevoerd. Het resultaat is een extreem krachtige en zuivere crème. Omdat CO2 veilig verteert, we ademen het tenslotte continu in, is er absoluut geen risico op giftige resten.

Cannabutter

Dit is de keuze voor de keuken. Daarnaast is het een van de veiligste extracties verkrijgbaar, omdat je buiten je keukenapparatuur niet met gevaarlijke attributen werkt. De wetenschap erachter is eenvoudig: De vetten in boter (of olie) binden aan de cannanbinoïden. Cannabutter is een extreem discrete manier om cannabis te gebruiken en ideaal voor gebruik in levensmiddelen, waarbij elk voedsel verandert in een cannabis lekkernij. Cannabis boter kan ook worden ingevroren en lange tijd worden bewaard.

Hoe je cannabis boter maakt, lees je hier

Plantaardige Olie Extracten

Alle vetten binden cannabinoïden, dus alles van olijfolie tot kokosolie kan worden gebruikt om een plantaardig olie extract te maken. Olijfolie heeft met name laten zien dat het effectief is bij het onttrekken van alle terpenen en cannabinoïden, waardoor het de eerste keuze is. Omdat het goedkoop, niet brandbaar en niet giftig is, kunnen olijfolie cannabis extracten gemakkelijk worden geproduceerd voor zelfmedicatie. Maar omdat olie niet kan worden verdampt, is het niet mogelijk er een echt concentraat van te maken.

Cannabis Tincturen

Een cannabis tinctuur is een alcohol- of glycerine oplossing die cannabinoïden en andere actieve plantenbestanddelen bevat. De alcohol wordt gebruikt om de cannabinoïden te onttrekken en te binden binnen de plantenmaterie om een zeer sterke oplossing te maken. Dit kan dan onder de tong worden gedruppeld of aan voedsel worden toegevoegd. Een cannabis tinctuur, ook wel Green Dragon genoemd, is gemaakt met een hoog alcoholgehalte, soms wel pure graanalcohol die wordt verdund voor consumptie.
Cannabis tincturen kunnen ook worden gemaakt met plantaardige glycerine, die het voordeel hebben meer geschikt te zijn voor kinderen die bijvoorbeeld lijden aan epilepsie.

Hoe je een alcohol cannabis tinctuur maakt leer je hier.


Read more about
Blog Cannabis
Search in categories
or