Blog
Dit is Rhodiola: de anti-stress wortel
2 min

Dit is Rhodiola: de anti-stress wortel

2 min
Products Smartshop

Rhodiola is een veelzijdige wortel die veel te bieden heeft. Regelmatig gebruik ervan kan een heleboel voordelen opleveren, van stressbestendigheid tot een verbeterd cognitief functioneren – het is dus de moeite waard om te onderzoeken.

Rhodiola staat ook bekend als de ‘Gouden Wortel’ en is een legale, niet-toxische en gezondheidsbevorderende wortel die in de koude gebieden van Europa, de arctische zone en Azië in het wild voorkomt. De wortel heeft in Scandinavische culturen vele prijzen gewonnen en wordt in Rusland en het Verre Oosten veel gebruikt.

Rhodiola staat bekend als een adaptogeen, dat betekent dat hij de individuele constitutie aanpast om de weerstand tegen stress te verhogen – allemaal zonder het normaal biologisch functioneren te beïnvloeden. Hierdoor kan het lichaam als geheel profiteren.

De voordelen van het consumeren van Rhodiola:

1.Rhodiola helpt het lichaam met stress om te gaan

Stress is onvermijdelijk. Wat je ook doet in het leven, je zult af en toe perioden van stress ervaren, dat is natuurlijk. Stress komt niet alleen voor in de vorm van werkdruk, stress kan ook optreden in de vorm van een toxische omgeving, emotionele problemen of ziekte. Als je op effectieve wijze omgaat met je stress en de impact ervan op je lichaam vermindert, kun je veel beter een gezond leven leiden.

Als adaptogeen biedt Rhodiola goede hulp bij het omgaan met stress, want het verhoogt de algehele resistentie van het organisme tegen stress. De adaptogene kwaliteiten van Rhodiola helpen om de stressreactie van het sympathische zenuwstelsel in balans te brengen met die van het parasympathische zenuwstelsel. Als een van deze twee systemen niet in overeenstemming is met het andere, kan dat leiden tot stressvolle situaties, die ons een moe, depressief en overweldigend gevoel bezorgen.

2. Rhodiola simuleert de stemming

Rhodiola verhoogt de sensitiviteit van onze hersencellen voor dopamine en serotonine. Hierdoor geeft Rhodiola ons een mentale boost, verbetert het het geheugen, de focus, stemming en het genot (enkele zaken waar dopamine een rol bij speelt). Daarom wordt het traditioneel gebruikt in bijvoorbeeld Rusland en Scandinavië om winterdepressie te behandelen. In die gebieden kunnen omgevingsfactoren zoals weinig lichturen je een somber gevoel geven. Dit vermogen om je stemming te stimuleren en je emotionele stabiliteit te verbeteren heeft ertoe geleid dat Rhodiola gezien wordt als een natuurlijke manier om de behandeling voor depressie aan te vullen. Als je echter lijdt aan een bipolaire stoornis, manische stoornis of als je MAOI’s neemt, wordt het ten zeerste aanbevolen om eerst een dokter te raadplegen (doe dit altijd als je twijfelt).

3. Rhodiola verbetert het uithoudingsvermogen en vermindert vermoeidheid

Als adaptogeen kan Rhodiola je uithoudingsvermogen voor fysieke inspanning verhogen en het kan vermoeidheid verminderen. Rhodiola gevat geen cafeïne, maar verhoogt wel op effectieve wijze je energie en eetlust, en daarom wordt het vaak gebruikt door Russische atleten. Rhodiola doet dit door het gehalte aan ATP en kreatine fosfaat in het lichaam te verhogen. Rhodiola bevat ook antioxidanten, die de celmembranen en het DNA beschermen en onderwijl ook de cardiovasculaire functie verbeteren en zodoende ook de zuurstofeffectiviteit. Het verhoogt ook de aanmaak van herstellende eiwitten, die microscopische schade herstellen die tijdens het sporten wordt veroorzaakt. Al deze kenmerken samen vormen een best nuttige combinatie.

4. Rhodiola kan je helpen om gewicht te verliezen.

Het vergroot de activiteit van HSL (hormoon-sensitieve lipase) enzymen. Deze zorgen ervoor dat het lichaam betere toegang heeft tot de vetopslag, en zo kan het lichaam beter energie vrijmaken, energie die normaal moeilijk bereikbaar is, bijvoorbeeld de energie die in de cellen van onze buik zit opgeslagen.

5. Rhodiola kan als afrodisiacum werken

Rhodiola schijnt lustopwekkende effecten te hebben, dit is dus nog niet bewezen. Het kan ook een gevolg zijn van de algehele stimulatie van je welzijn en de vermindering van je stress, wat je een energiek en vrolijk gevoel bezorgt – dat weer tot een verhoogd libido leidt.

Rhodiola gebruiken

De makkelijkste manier om Rhodiola in te nemen is in de vorm van een tinctuur of capsule. Rhodiola heeft een aangename smaak, net als van rozen. Kijk eens bij onze Zamnesia Rhodiola tincturen, die met zorg geproduceerd zijn door middels een langdurig proces een aftreksel te maken van de wortel.

Rhodiola is een krachtig kruid. Het is een uiterst effectieve tonic die je resistentie tegen stress verhoogt en energie geeft zonder dat je het gejaagde effect van cafeïne ervaart. Als je een boost nodig hebt, probeer dan deze wortel eens.


Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken