Blog
DMT In Opkomst! 1,4 Miljoen Amerikanen Hebben Het Gerookt
2 min

DMT In Opkomst! 1,4 Miljoen Amerikanen Hebben Het Gerookt

2 min
Onderzoek Smartshop

Het was altijd vrij lastig om aan DMT te komen, maar nu niet meer. Het blijkt dat 1,4 Amerikanen al eens een tripje hebben gemaakt. Vanwege de intensiteit van de stof, komt dit als een verrassing.

N, N-Dimethyltryptamine is sterk spul, sommigen zeggen zelfs dat er niets sterkers verkrijgbaar is. En toch komt het van nature voor in honderden planten en zelfs in zoogdieren. Niet lang geleden werd het voor het eerst ontdekt in de hersenen van levende ratten; letterlijk een doorbraak.

DMT wordt over het algemeen geconsumeerd in het Ayahuasca brouwsel, die al eeuwenlang een integraal onderdeel is van de spiritualiteit in de Amazone. Maar met de komst van de internet chemici, doet gezuiverde freebase DMT de ronde. Gevaporiseerd in een pijp, lanceert de stof de psychonaut in wat alleen omschreven kan worden als het toppunt van de psychedelische ervaring. Met de intensiteit van een raketlancering, wordt de geest gelanceerd in een bizar, psychedelisch universum, een die de inspiratie was voor de werken van Terence McKenna. Hoewel hij niet vrij is van kritiek, behoren zijn toespraken over de ervaringen tot de meest intrigerende en fascinerende.

Misschien is het juist de pure kracht die zoveel mensen aanspreekt. Uit het US National Survey on Drug Use and Health bleek dat maar liefst 1.475.000 Amerikanen experimenteerden met de stof.

Wat is DMT?

Deze vraag is bijna niet te beantwoorden, maar DMT kan wel worden omschreven. Hoewel DMT niet de meest krachtige psychedelische stof is, als we het hebben over de benodigde hoeveelheid die nodig is om op te stijgen, levert het zeker een van de meest krachtige ervaringen die je kan krijgen.

DMT is een tryptamine alkaloïden en is structureel analoog aan serotonine en melatonine. Psilocybine of psilocin zijn oraal actieve nichtjes van DMT, wat blijkt uit hun chemische naam: 4-HO-DMT voor psilocin. DMT zelf is niet oraal actief, maar psilocin is dat wel. In dat opzicht, kunnen magische paddestoelen worden beschouwd als en oraal actieve vorm van DMT, hoewel de effecten vrij uitgesproken zijn als ze worden gerookt in hun freebase vorm.

Het is op dit moment onduidelijk welke rol en functie endogene DMT speelt in het lichaam van zoogdieren. Dr. Rick Stassman, een vooraanstaand wetenschapper op het gebied van klinisch DMT onderzoek, speculeert dat DMT betrokken is bij het creëren van dromen. Maar op dit moment begrijpt men nog niet veel over de rol, die uiteindelijk wellicht niets te maken heeft met het feit dat de ervaring onze paradigma's, waarmee we de wereld beschrijven, ver overstijgt.

Waarom heeft DMT nu succes?

De laatste paar jaar was er vrij veel culturele interesse in DMT. Het boek en de onderzoeken van Dr. Strassman hebben de stof weer in het vizier gebracht. Zijn documentaire "The Spirit Molecule" en andere films, waarin DMT centraal staat, hebben meer kennis erover mogelijk gemaakt.

Een andere factor is de Ayahuasca cultuur die de laatste jaren is ontstaan. Nu meer en meer Ayahuasca toeristen naar Peru trekken, wordt DMT een natuurlijk onderdeel van hun ervaring. Via reisjes naar Zuid-Amerika wordt de stof legaal toegankelijk voor vele mensen die het anders niet zo eenvoudig konden ervaren. In de volgende, ongelooflijke video houdt McKenna een geweldig praatje over DMT:


Read more about
Onderzoek Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken