Blog
Medicinale cannabis Duitsland
3 min

Duitse overheid stemt voor het legaliseren van medicinale cannabis

3 min

Duitsland heeft een gedenkwaardige beslissing genomen met betrekking tot medicinale cannabis, en maakt de aanschaf ervan gemakkelijker voor degenen die het medicijn echt nodig hebben - wat Duitsland een van de meest progressieve landen maakt als het aankomt op cannabis.

Hoewel de aandacht vooral uitgaat naar presidentiële veranderingen in de Verenigde Staten, heeft de Duitse regering op 19 januari gezorgd voor wereldschokkend nieuws. En hoewel sommigen denken dat dit nieuws misschien minder impact heeft dan de komst van Donald Trump in het Witte Huis, zijn legalisatie-activisten het daar waarschijnlijk niet mee eens. De specificaties van de verandering? Het Duitse parlement heeft besloten om medicinale consumptie van cannabis te legaliseren, en om het gebruik ervan te laten dekken door de ziektekostenverzekering.

Hoewel er ongeveer al een jaar over deze ontwikkeling wordt gediscussieerd, was niemand er zeker van wanneer de regering formeel voor zou stemmen - en of de overheid zou toestaan dat medicinaal cannabisgebruik onder de ziektekostenverzekering zou gaan vallen.

Dit is nu vastgelegd, en op zo'n manier dat Duitsland in het meest progressieve kamp is terechtgekomen - in vergelijking met andere landen - als het aankomt op de legalisatie van cannabis. Wat dit inhoudt, met andere woorden, is dat de Duitsers vooruit gaan, sneller dan ieder ander land, in het erkennen van de medische werking van cannabis, en in het integreren van medicinale cannabis in het omvangrijke gezondheidssysteem, door te beginnen met formele "legalisatie".

HOE ANDERS IS DUITSLAND?

Duitsland in de wereld van de cannabis

Hoewel het mogelijk is om in andere landen medicinale cannabis te krijgen op recept (in veel staten in de V.S., in Israël en in Canada), is de Duitse aanpak niet alleen de meest omvangrijke, maar kunnen Duitse patiënten ook de voordeligste medicinale cannabis ter wereld krijgen middels het reguliere medische systeem. Het feit dat de drug wordt hergereguleerd op federaal niveau, betekent dat het gebruik per definitie uit het "illegale" wereldje wordt gehaald.

Ter vergelijking, in bijvoorbeeld de Verenigde Staten worden patiënten niet alleen gedwongen om grotendeels legale drugs met enkel contant geld te betalen, maar staat ganja ook ver af van een zorgverzekeringsdekkingsplan, aangezien de drug een Schaal I substantie blijft.

In Canada begint het systeem te veranderen (medicinaal gebruik is het afgelopen jaar legaal geworden op federaal niveau), maar ziektekostenverzekeraars beginnen slechts langzaam dekking te overwegen (hoewel verwacht wordt dat dit eveneens verandert, ook door de Duitse situatie, en door federale inspanningen in Canada om recreatief gebruik te legaliseren).

Israël heeft bepaalde pijnklinieken toegestaan om de drug toe te dienen, maar net als Canada, overweegt het land steeds meer om algemene artsen en apotheken ook toe te staan om cannabis te verstrekken. Het Duitse model lijkt dit idee meteen toe te passen vanaf het moment dat de federale regering medisch gebruik legaliseert.

WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN MEDISCHE LEGALISATIE IN DUITSLAND?

Medisch voorschrift van cannabis

Ten eerste kan straks iedere dokter de drug voorschrijven en kan iedere apotheek voldoen aan recepten. Het speciale vergunningsproces dat patiënten tot nu toe moesten ondergaan om recepten te krijgen, wordt in de ban gedaan.

Ten tweede worden de hoge kosten van cannabis genormaliseerd - zodat patiënten eerder niets of hoogstens 10 euro per maand betalen voor hun recepten. Het verschil tussen dat en de huidige status quo - wat 1,500 euro per maand inhoudt - zal enorm zijn, vooral voor zieke patiënten die vaak geen baan kunnen vinden door hun aandoening.

De eerste hindernis in Duitsland is het vinden van dokters die de drug willen gaan voorschrijven. Ondanks het conservatisme in de medische industrie, bestaat er echter veel begrip voor het gebruik van cannabis als medicijn, en met het juiste toezicht, kan dit een groot verschil betekenen voor chronisch zieken, vooral voor degenen wiens condities niet goed kunnen worden behandeld met de meer gebruikelijke behandelingen.

Zoals het er nu uitziet, zal het overgrote deel van cannabis worden aangeleverd door een Canadese exporteur - de Duitse afdeling van Canopy Canada - MedCann GmbH - die afgelopen zomer de licenties verkreeg om cannabis te importeren en nationaal te distribueren. In 2018, als het Duitse cannabisagentschap is opgericht, wil de Duitse regering echter eigen binnenlandse leveringen gaan stimuleren.

Wat deze ontwikkeling natuurlijk ook betekent, is dat recreatieve hervorming de boost zal krijgen waar legalisatie-activisten zolang voor hebben gestreden, al meer dan tien jaar lang.

Berlijn lijkt in dat opzicht de eerste stap te zetten - waarbij de plaats zowel een belangrijke Duitse stad als technisch gezien een "staat" is. Verwacht wordt dat de eerste recreatieve proef dit jaar zal plaatsvinden. Maar andere Duitse steden, die moe zijn van de aanhoudende drugsmarkten die er onderdeel uitmaken van het straatbeeld - vooral rond het lokale "Hauptbahnhof" (belangrijkste treinstation van de stad), zien wat er in Berlijn gebeurt en verwacht wordt dat zij hun eigen specifieke (zeer) beperkte "recreatieve experimenten" zullen opzetten - al is het maar om de zwarte markt een halt toe te roepen.

DE DUITSERS KUNNEN DE GLOBALE LEGALISATIEDISCUSSIE VERANDEREN

Cannabislegalisatie wereld

Tot nu toe liep Israël voorop in serieus wetenschappelijk onderzoek naar cannabinoïden in medicijnen. Dit zal waarschijnlijk worden uitgedaagd door Duitsland in de nabije toekomst als resultaat van het wereldschokkende nieuws in januari. Niet alleen de invloed van cannabinoïden op de behandeling van zieken, maar ook op de totale zorgkosten, wordt waarschijnlijk een belangrijk wetenschappelijk onderwerp, vooral gezien de grootte van de potentiële patiëntenpopulatie in Duitsland (van tenminste een miljoen mensen).

Verder is het zeer waarschijnlijk dat andere landen, beginnend met de Verenigde Staten, op de voet zullen volgen wat er gebeurt als federale agentschappen in Duitsland beslissingen nemen over wanneer en hoe cannabis te herreguleren.

Waar Duitse patiënten in ieder geval niet mee te maken krijgen, als resultaat van de beslissing van het Duitse parlement, is een situatie waarmee Amerikanen tegenwoordig mee worden geconfronteerd - zelfs na drie jaar "experimentele" legalisatie op staatsniveau. Niemand zal worden ontslagen om "illegaal drugsgebruik" als men het medicijn van een dokter voorgeschreven krijgt. Patiënten kunnen hun medicatie verkrijgen bij lokale apotheken of in de grote drogisterijketens. En bovendien helpt hun verzekering - ongeacht of ze een publieke of private dekking hebben - hen de drug te kunnen aanschaffen.

Dit allemaal is een grote overwinning voor allen die zich bekommeren om cannabishervorming.

 

         
  Marguerite Arnold  

Geschreven door: Marguerite Arnold
Met jaren van schrijfervaring op zak besteed Marguerite haar tijd aan het onderzoeken van de cannabis industrie en de ontwikkelingen van de legalisatie-beweging.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken