Blog
Duitsland maakt zich op voor legalisatie van medicinale marihuana
1 min

Duitsland maakt zich op voor legalisatie van medicinale marihuana

1 min
Nieuws Wetgeving
Meer en meer overheden op de wereld erkennen de kracht van medicinale cannabis en het lijkt erop dat Duitsland de volgende is.

Duitsland is een rare als het gaat om het gebruik van cannabis. Ze kunnen tegelijkertijd progressief en regressief zijn, waardoor ze blijven struikelen. Gelukkig komen ze met deze struikelpartijen wel vooruit en het land staat nu op het punt een organisatie op te zetten die medicinale cannabis voor serieus zieke patiënten moet reguleren.

DE HUIDIGE SITUATIE

Op dit moment is het illegaal om cannabis te kweken, bezitten en te gebruiken in Duitsland. Serieus zieke patiënten kunnen een certificaat voor uitzondering bemachtigen, waarmee ze op eigen kosten medicinale marihuana uit Nederland mogen importeren. Op dit moment zijn er ongeveer 300-400 terminaal zieke kanker patiënten die dit certificaat bezitten. Ondanks de illegale status, zullen de meeste federale staten in Duitsland gebruikers niet vervolgen als zij worden gepakt met maximaal 6 gram wiet in hun bezit, hoewel dit geen ongeschreven regel is en afhankelijk kan zijn van de situatie.

DE NIEUWE CANNABIS ORGANISATIE

Onder het nieuwe voorstel, dat onlangs is ingediend, wordt er een nieuw orgaan opgericht, in eigendom van de staat, om de prijs van medicinale marihuana te reguleren, maar het moet ook verzekeren dat het gekweekte gewas voldoet aan de medische standaard en uitsluitend gebruikt wordt voor medicinale doeleinden. Het opent ook de deur voor een grotere groep patiënten, lijdend aan chronische pijn, die hun recept vergoed krijgen van hun zorgverzekeraar en het dus niet uit eigen zak hoeven te betalen.

Het voorstel werd ingediend door het Ministerie van Gezondheid en moet nog worden goedgekeurd door de kanselarij, samen met een apart wetsvoorstel om de wetgeving rond narcotica te veranderen, waarover in de komende maanden zal worden gedebatteerd.

Dit betekent dat de verschuiving naar medicinale cannabis nog wel even op zich laat wachten. De veranderingen moeten door bureaucratische processen, wat al eeuwen duurt, voordat er daadwerkelijk tijd wordt gebruikt om het op te zetten en te implementeren.

Het is echter nog steeds fantastisch nieuws en het toont de progressieve aard aan van het land als het gaat om medicinale cannabis. Politici en ministers erkennen dat cannabis als medicijn kan worden gebruikt, zonder onderhandse trucjes of vals spel. Het is slechts een kwestie van tijd, daar lijkt het tenminste op. Laten we hopen dat niemand de verandering in de weg zal staan.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken